Femeile câștigă în medie cu 21,6% mai puțin decât bărbații

România înregistrează progrese în reducerea discrepanțelor salariale între femei și bărbați, însă decalajul rămâne semnificativ, ajungând la 21,6% în anul 2023, conform analizei ”Equal Pay Gender” realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell*.

Potrivit analizei, decalajul salarial este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor și a înregistrat o scădere de 1,7 puncte procentuale față de ediția anterioară a analizei, din 2022.

Oana Munteanu, Director People & Organisation la PwC România, a subliniat că, deși discrepanțele salariale s-au redus în România, în unele industrii sau niveluri ierarhice se observă decalaje mai mari, care trebuie abordate. Diferențele nu sunt rezultatul unei discriminări directe, ci mai degrabă al accesului inegal la profesii și locuri de muncă bine plătite. Ponderea muncii neremunerate în rândul femeilor și impactul maternității sunt printre factorii care contribuie la aceste discrepanțe.

În funcție de industrii, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaților sunt în sectoarele bancar, farmaceutic, retail și tehnologie. Totuși, în producție și BPO/SSC, decalajele sunt în favoarea femeilor.

Diferențele salariale sunt mai accentuate la percentila 90, pentru toate sectoarele, iar cele mai mari decalaje sunt întâlnite la pozițiile de operatori, în timp ce cele mai mici sunt la nivelul top managementului.

Un alt raport PwC, „Workforce Hopes and Fears 2023”, constată că există un decalaj semnificativ între solicitările de creșteri salariale și promovările bărbaților și femeilor.

În context internațional, raportul PwC „Women in Work Index” 2024 (WiW Index) arată că, în ciuda progreselor înregistrate în reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii în statele membre ale OCDE, diferența medie de remunerare a crescut în perioada 2011-2022. Astfel, ritmul actual sugerează că va fi nevoie de peste o jumătate de secol pentru a reduce diferența medie de remunerare între femei și bărbați în toate cele 33 de țări OCDE.

Luxemburg ocupă primul loc în WiW Index, iar Mexicul a înregistrat cel mai mic punctaj în 2018.

Sondajul PayWell 2023 realizat de PwC România cuprinde peste 180 de companii din 6 sectoare de activitate, cu peste 250.000 de angajați și 1.600 de poziții unice raportate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ok. De ce la televizor urla că femeile câștiga mai mult că bărbații? O să observati manipularea când vor începe alte șarje de minciuni pe aceasta tema.

  2. Cum adică „acces inegal”? Cei care au făcut raportul pot da numele unei ocupații din România la care femeile nu au acces sau au acces inegal (apropo, ce înseamnă „acces inegal”: bărbații pot deveni medici fără să fie licențiați în medicină pe când femeile au nevoie de 2 doctorate sau cum)?!
    Maternitatea este o alegere – un criteriu subiectiv – deci nu are ce căuta într-o astfel de analiză, însă includerea lui mie îmi arată bias-ul acestui studiu, pentru că demonstrează că este făcut pe salariul lunar/anual și nu pe salariul încasat pe oră; o persoană care are o medie de 10 ore muncite pe zi normal că va câștiga (sau ar fi normal să câștige) mai bine decât un coleg – indiferent de sexul acestuia – care muncește doar 8.
    În cazul „industriilor” avem ocupații în care femeile nu prea există (vidanjor, excavatorist, miner, alpinist, petrolist etc); aș vrea să vă metodologia ca să înțeleg cum a fost făcută comparația în cazul lor.
    În cazul funcțiilor de conducere (directori, administratori), sunt curios dacă salariul a a fost ponderat cu vânzările/profiturile rezultate din munca persoanei, pentru că un director care are salariul X% dintr-un profit de 1 mil € e normal să fie mai mare decât salariul unui director care are salariul același X% dar dintr-un profit de 100 mii €.

    TOATE analizele care compară veniturile salariale în baza unor criterii OBIECTIVE (procent din veniturile firmei, număr de ore, randament, aceeași ocupație etc) arată că femeile câștigă ori egal ori mai bine decât bărbații atunci când depun același volum de muncă sau când munca lor duce la rezultate identice.

  3. Femeile ne sunt net superioare.
    Personal am preferat sa lucrez cu femei. Sunt mult mai constiincioase, serioase, ambitioase si cinstite decat barbatii. Barbatii sunt puturosi, delasatori, invidiosi, betzivi. Am avut si sefe femei si subordonate femei si am tot respectul fatza de ele. Te puteai baza pe ele.
    Barbatii, niste betivi pe care oricine putea sa-i cumpere cu 1 l de tzuica si te trezeai cu tot felul de probleme si furaciuni din cauza lor. Cu femeile inginere, subinginere sau simple muncitoare nu am avut probleme.
    Toata stima mea fatza de femei. Femeile merita salarii mai mari decat ale barbatilor……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.