Cum pot aduce femeile 24 miliarde de euro în plus României

Femeile reprezintă aproape jumătate din forța de muncă a României, cu un procent de 49%, conform datelor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cu toate acestea, o analiză recentă realizată de McKinsey evidențiază un potențial semnificativ neexploatat: creșterea cu doar 3% a ratei de ocupare a femeilor ar putea genera un plus de 8,7% la PIB-ul anual al țării, echivalent cu aproximativ 24 miliarde de euro.

Oportunități de creștere economică

Acest potențial economic semnificativ poate fi valorificat prin implementarea unor strategii specifice:

– Creșterea numărului de femei active pe piața muncii: Stimularea participării prin programe de reintegrare profesională, sprijin pentru educația și îngrijirea copiilor, și flexibilizarea programului de lucru.
– Remunerarea echitabilă a muncii: Combaterea discrepanței salariale dintre sexe și asigurarea unei remunerații corecte pentru orele lucrate suplimentar.
– Orientarea către sectoare cu productivitate ridicată: Facilitarea accesului femeilor în domenii precum industria IT, ingineria, și sectorul financiar.

Provocări în calea egalității de gen

România se confruntă cu o realitate inegalitară, ocupând penultimul loc în Uniunea Europeană în clasamentul privind egalitatea de gen, conform datelor Institutului European pentru Egalitatea de Gen din 2022.

Acest decalaj se manifestă prin:

– Subreprezentarea femeilor în poziții de conducere: Doar 28,8% din funcțiile de conducere din companiile românești sunt ocupate de femei, conform datelor din 2023 ale EY România.
– Stereotipuri de gen persistente: Percepția tradițională asupra rolurilor de gen limitează oportunitățile profesionale ale femeilor.
– Lipsa infrastructurii de suport: Accesul insuficient la creșe și grădinițe, precum și lipsa programelor de after-school, îngreunează echilibrarea vieții profesionale cu cea personală pentru multe femei.

Exemple de implicare activă

– Companiile: Implementarea de politici de incluziune și diversitate, programe de mentorat pentru femei, și susținerea antreprenoriatului feminin.
– Guvernul: Adoptarea de legislație care promovează egalitatea de șanse și finanțarea de programe dedicate incluziunii femeilor în economie.
– Societatea civilă: Campanii de informare și educare, organizarea de evenimente și dezbateri pe tema egalității de gen.

Concluzie

Creșterea participării femeilor la economia României nu este doar o problemă de justiție socială, ci și o oportunitate crucială pentru dezvoltarea și prosperitatea țării. Implementarea unor strategii concrete și colaborarea activă a tuturor actorilor sociali – companii, autorități și societate civilă – pot contribui la depășirea provocărilor și la construirea unei societăți mai echitabile și mai prospere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Păi simplu bre,. Legalizează prostituția,. Ar fi și mult mai civilizat..

  2. Nu este nevoie de nici o analiza userista pentru a se cunoaste aceasata realitate. Si asa romancele au adus in tara miliarde de euro (intre timp altii vegheati de anaf scoteau inzecit afara) dar ce folos. Acum comisarii lui Bolosh umbla dupa ele cotrobaindu-le prin conturile bancare pentru a le confisca mare parte din bani sub forma de impozite.

  3. „DA DE CE SĂ LE ADUCĂ? SĂ LE CHELTUIE URSULA CEA RĂZBOINICĂ PE ARME, MUNIȚII ȘI MERCENARI-???AUUZI TU LA „FEMEIA ACEASTA -O FI FEMEIE-SIGUR -ARE O CIURDĂ DE COPII- ” 100 DE MILIARDE EURO PENTRU ÎNARMARE=MOARTEA EUROPEI ȘI A RUSIEI -ȘI DE CE NU ȘI A USA-!! NU S-AR PUTEA INVESTI ÎN AGRICULTURĂ,EDUCAȚIE,SĂNĂTATE,CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ÎN SCOPURI PAȘNICE! UNDE-S OARE DOAMNELE CURAJOASE SĂ O PRINDĂ ȘI S-O FLOCĂIE PE „ACEASTĂ –MAMAZOANĂ RĂZBOINICĂ”?? LA MULȚI ANI FEMEILOR PAȘNICE,HARNICE,IUBITOARE,GRIJULII,Ș.C.L.L…

  4. Inca o acțiune în forță care propulsează femeia că sclav total al statului și al bărbaților! Ați uitat propunerea care se vrea pusă în practică urgent, cea cu „o femeie e mult mai productiva, poate munci cat 3-5 bărbați”, adică, bărbații să stea pe burtă liniștiți și ele să producă maxim pentru toți=sclavie totală? Așa ceva, nu are voie sa fie uitat!

  5. O suta de femei, specialiste in dat cu scoica, aduc la buget cat trei combinate. Intrebati-le pe fetele de la ” Antena Stars „, scolite de ” fundatia ” varanului.

  6. Femeile aduc in tara multe miliarde, mai ales prin magraonii care le pun la munca sa faca trotuarul in Occident. Astia vin cu grosul miliardelor in tara ca sa aiba palate cu turnulete, masini bengoase si lanturi de 1 kil la gat……[Rumburak]

  7. La multi ani de 8 martie! Sunt multe femei talentate, care merita promovate (am gasit si rima), dar la noi sunt promovate: sosoaca, grapini si tot neamul lor cel plictisitor! VAMOS FEMINA!

  8. La muncă, femei parazite! Studiile globaliştilor arată că frecați menta! 😂😂😂 (a fost o glumă, citiți până la capăt)

    Adevărul e că manevra asta a început acum vreo 70 de ani. În timpul războiului fix aceleaşi „elite” care conduc lumea acum şi-au dat seama că femeile reprezintă o resursă de forță de muncă enormă, neexploatată. Asta pentru că bărbații fiind pe front au văzut că femeia poate lucra în fabrici, transporturi, birouri, construcții etc, în agara muncilor casnice pe care oricum le făcea. Astfel că după terminarea războiului, ca să folosească forța de muncă feminină, „elitele” masculine au inventat… feminismul!
    Povestea cu „eşti puternică, eşti independentă, nu ai nevoie de nimeni ca să te descurci” şi revoluția sexuală au avut drept scop punerea femeii la muncă, pentru creşterea consumului. Era şi perioada în care tehnologia avansa, apăruseră aparate şi gadgeturi pentru confortul casnic (frigidere, atagaze, televizoare, maşini de spălat, autoturisme etc) şi era nevoie de nani.
    Iar de la o vreme încoace globaliştii încearcă să stoarcă şi ultimile resurse din orice, astfel că au observat că încă ar mai fi încă femei casnice care ar putea munci, şi vor să le agațe şi pe acelea. De aia apar studii tembele despre „egalitatea de şanse şi gen” şi reglementări imbecile pentru a creşte numărul de femei angajate etc.

    Oricum, doresc La Mulți Ani tuturor femeilor! (asta cât va mai fi voie să folosim o astfel de urare, că probabil se va schimba cu „la mulți ani persoanelor non-transgen purtătoare de uter” sau similar).

  9. Și ce frumos defilau ele cu o mătură pe umăr în Gărzile Patriotice Tulcene !

    Iar acum defileaZă pe centurile din Roma, Madrid, Viena…măR🤮g
    {●● StatMajoriZdu ●●}

  10. Cum pot aduce femeile 24 miliarde de euro în plus României sa plateasca tunurile din plandemie, vaccinurile Ursului si slugii Cuțu, datoria externa facuta de Guvernul meu si „mausoleul lui Iohannis”

  11. …lasati vrajeala!…desi sunt mai mult de jumatate din populatia tarii, rata de ocupare, adica acelea care se duc la munca este in jurul a 40% din cele apte de munca iar barbatii, care sunt mai putini, numeric vbind, au rata de ocupare de peste 70%…doi, la privat se dau interviuri adevarate, teste de aptitudini, nu angajeaza nimeni sefi pe pile…chiar si asa, maternitatea reprezinta un impediment pentru o femeie care are functie de conducere…sunt domenii in care domina, cum ar fi magistratura, avocatura, industria textila, alimentara samd…problema este sa platiti ramurile astea -exceptie primele doua ocupatii- decent, nu sa le tineti pe salariu minim pe economie…

  12. Un articol potrivit vremurilor pe care le traim. Femeia ca mijloc de productie.

  13. Ai naibii, cotarlele, să pună femeile altora-n fabrici, la sclavagit pentru sistem! Păi fire-ați voi ai naibii de escroci,de ce sa muncească femeia băh, să aveți voi ce fura?! Am altă soluție, un audit la sânge cu o firmă mare de HR, în orb, în administrație, și să vedeți ce creștere de venituri fulger s-ar realiza numai din reducerea bugetului de salarizare, bașca băgatul păpușeilor în producție, fiscalizarea băncilor și a corporațiilor, obligația de a mări provizionul la 60% și a asigura restul, și să vedeți atunci ce bani se strâng! Impozitul progresiv pe averea neinvestita și impozitarea la zi a locuințelor necontractate și să vedeți atunci, raiul pe pământ!Ai naibii hoți, nu vreți scăderea vârstei de încadrare-n muncă la 6 ani?!Azi, fără lacheii din privat și jmenarii politico -administrativi, un bărbat ar trebui să-si poată întemeia și întreține o familie cu 3 copii, să-și cumpere o casă și o mașină, fără să-si trimită nevasta la muncă, până la 25-30 de ani, necum să muncească 30 de ani pentru o gaură-n beton, doi oameni, să mănânce otrăvuri și să se chinuie cu un copil măcinat de alergii, dacă nu mai rău, mințiți și jumuliți făra speranță de toate șulfele bune de nimic dar bine trăite, care nu știu cum să-si mai bată joc de ei! „Eliberarea” femeilor de”prejudecăți” și expedierea ei la șaibă! Seamănă cu coțcăria lui Bernay care le-a băgat țigările pe gât că simbol al „emancipării”, numind, plastic, mahoarca-i-auzi ia-„torțele libertății!”.Nu degeaba l-au poreclit”uncheșu’ din Iad”. Pare-se că are emuli la greu printre putorile hrăpărețe de azi.

  14. Nu îmi place deloc că femeile sânt trimise să lupte pe front, prin tranșee… N-au ce să caute acolo !

  15. Desigur, e mare lipsa de forta de munca in constructii si femeile ar putea participa cu succes pentru a satisface cotele progresismului nebun mondial. Soferi de camioane, iar mare lipsa. Ce sa mai vorbim de agricultura unde namele noastre ar putea face naveta din Bucuresti la camp. Food delivery, femeile ar putea umbla cu scuterul printre blocuri sa deliver seara pe intuneric pizza sau cinezesti. Lipsa mare de instalatori dar femeile ar putea rezolva asta isi pun salopeta si cizmele se duc in subsolul blocului opresc apa, schimba chiuveta, cada si wc-ul fara probleme. Si multe alte posturi vacante pentru femei, tinere mame, bunici si sotii!

  16. Un articol de propagandă corporatistă (a se vedea poza) prin care femeia va face concurență bărbatului (odată eliberată de prejudecăți, aka emancipată) sub atenta supraveghere a departamentului HR, totul în numele reducerii bugetului alocat salariaților (mai mulți angajați = salarii mai mici).
    Ce ne mai spun ONG-iști acestui articol?
    Păi ne precizează și domeniile către care ar trebui femeile emancipate să se orienteze: IT, inginerie, finanțe.
    De asemenea, statul să creeze naibii infrastructura necesară creșterii copiilor cât sunt emancipatele la servici. Oare banii se vor aloca din cele 24 mld. aduse la buget sau ne trebuiesc noi împrumuturi?
    Nici guvernul nu scapă de sarcini. Trebuie modificată legislația astfel ca un procent de emancipate să ocupe funcții de conducere în fiecare companie (pe baza meritelor desigur).
    Băiețeii din aceste companii, cu sau fără voia lor, vor trebui să participe la cursuri de reeducare, pentru a face mai bine față prezenței feminine în peisaj 🙂 (căci altfel are grijă HR-ul să vă facă dosare ca la securitate).
    Iar tu dragă Românie, nu mai fi atât de retrogradă și dă-ți interesul să le satisfaci corporațiilor aceste nevoi stringente. Nu vezi că ai rămas pe ultimul loc în ..UE cu justiția socială?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.