Femeile din politică

Desemnarea Vioricăi Dăncilă drept candidat la postul de prim-ministru și „împănarea“ guvernelor cu alte reprezentante ale sexului frumos în ultimii ani demonstrează o mai mare deschidere a politicienilor români în privința femeilor. Creșterea influenţei acestora în politică subliniază nu doar pasiunea pentru frumos a unor lideri politici, ci și preocuparea lor de promovare a egalității între sexe, exigență solicitată constant de către forurile europene.

Primii care au ținut cont de această recomandare venită din afara țării au fost președintele Ion Iliescu și fostul premier Adrian Năstase. Cei doi au promovat pe funcții-cheie o serie de membre din activul de partid al PSD, unele dintre acestea regăsindu-se în continuare în prima linie a politicii. Adrian Năstase a devenit încă din 2000 campion al egalităţii între sexe în domeniul politicii, numărul femeilor ministru crescând exponențial. Din acel moment, niciun guvern nu a mai fost club exclusiv masculin. Strategia fostului premier a fost preluată și de Traian Băsescu, Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

Ghinionul numit Iohannis pentru Shhaideh

„Mie îmi plac femeile. Cel mai mult îmi plac din postura de investitori în politică şi vreau să spun că pe mine nu m-a înşelat niciodată nicio femeie din PSD. Nu mi-a înşelat aşteptările, vreau să spun“, recunoştea Dragnea în luna august a anului trecut. Pe lângă numărul apreciabil de femei care s-au regăsit pe listele PSD la alegerile parlamentare din decembrie 2016, și apoi în componența celor două executive PSD, Dragnea a venit și cu propunerea inedită ca o femeie să preia şefia Guvernului. S-a întâmplat în decembrie 2016, când a nominalizat-o pe Sevil Shhaideh. Numai că socotelile liderului PSD nu s-au potrivit cu cele ale președintelui Klaus Iohannis. Și totuși, Sevil Shhaideh, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan și Rovana Plumb au fost principalii vectori de influenţă ai lui Dragnea în guvernul Grindeanu. Și asta, până când fostul premier Mihai Tudose a reuşit să o îndepărteze pe Shhaideh din Executiv. Fericit cu victoria sa, Tudose și-a forţat norocul și a vrut să-şi arate mușchii și în fața lui Carmen Dan. Numai că, pentru acest moment de curaj fostul premier a plătit cu funcţia. Pentru Liviu Dragnea loialitatea vechilor sale colaboratoare de la Teleorman, demonstrată în continuare și în prima linie a politicii, a contat mai mult decât influența și relațiile anumitor colegi din partid. Deși pe plan intern Viorica Dăncilă trece drept un premier care nu se va revolta împotriva lui Dragnea, dincolo de hotarele României, europarlamentara PSD, din poziția de prim-ministru, intră în clubul select al celor mai puternice femei politiciene din lume.

Băsescu și „cortegiul“ său de protejate

Nici fostul președinte Traian Băsescu n-a rămas insensibil la farmecele și abilitățile ­sexului frumos. Acesta a urcat în ierarhia puterii ­alături de un număr mare de femei. Pe lângă Anca Boagiu, prima sa protejată, au obţinut funcţii de prim rang sau au avut influenţă și Roberta Anastase, primul preşedinte femeie al Camerei Deputaţilor, fostul purtător de cuvânt al Palatului Cotroceni Adriana Săftoiu, Codruţa Kovesi, procuror general şi apoi şefă a DNA, Elena Udrea, consilieră la Cotroceni și apoi ministru, dar şi Sulfina Barbu, Monica ­Iacob-Ridzi, ­mezina sa, Elena Băsescu, sau ­Monica Macovei. Toate femeile din politică ale fostului șef de stat s-au urât între ele cât au fost la putere. Nici acum o parte din ele nu au terminat procesul de plată a diverselor polițe restante pentru unele adversare.

Guvernele misogine Ciorbea și Vasile

După Revoluţie au existat guverne alcătuite exclusiv din bărbaţi. La acea vreme, femeile nu puteau spera decât la funcţii situate cel mult în eşalonul doi. Guvernele Roman I şi II, Stolojan şi Văcăroiu nu au avut inclusă nicio femeie până în august 1996. La acel moment, Daniela Bartoş a fost numită ministru al ­Sănătăţii pentru ­patru luni, până la instalarea guvernului Ciorbea în decembrie. Odată cu instalarea guvernului de dreapta, nua fost luată în considerare nicio femeie pentru vreun portofoliu ministerial. La fel s-a întâmplat și cu Cabinetul lui Radu Vasile, care a avut doar miniştri bărbaţi în componență. În schimb, Mugur Isărescu a lucrat cu două femei în echipa sa, cu Smaranda Dobrescu la Muncă şi Protecţie Socială, şi cu Anca Boagiu la Transporturi. Venirea la putere a PSD în 2000 a catapultat-o direct la „butoanele“ președinției pe actualul comisar european Corina Crețu. Pupila lui Ion Iliescu a devenit purtătoarea de cuvânt a Palatului Cotroceni, apoi a ajuns senator și europarlamentar. La rândul său, și ­Adrian Năstase a acceptat în cabinetul său o serie de colege pesediste, în diverse ­perioade. Hildegard Puwak (Integrare Europeană), ­Rodica Stănoiu (Justiţie), Elena Dumitru (Muncă), Speranţa Ianculescu (Mediu), ­Ecaterina ­Andronescu (Educaţie), Daniela Bartoş (Sănătate) şi Adriana Ţicău (Comunicaţii) au fost politicienele cărora li s-a acordat un tratament preferențial în debutul anilor 2000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.