Filme din festivaluri internaţionale, la Bucureşti

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto şi Rotterdam, la Audience Award Film Festival”

Preferatele publicului din marile festivaluri internaţionale care conferă premii pe baza voturilor date de spectatori, precum Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF, vor fi prezentate în Bucureşti în cadrul Audience Award Film Festival între 10 şi 12 iunie, pe perioada Street Delivery, la Cinema Elvira Popescu şi în aer liber în curtea TIAB (Str. Verona nr. 17).

Astăzi, la ora 18.00, Festivalul se va deschide la Cinematograful Elvire Popesco cu filmul care a câştigat Premiul Publicului la Berlin anul acesta, Junction 48. De la ora 20.00, va rula la acelaşi cinematograf câştigătorul Premiului Publicului de la Rotterdam, filmul danez Land of Mine, iar la miezul nopţii, după meciul România-Franţa, va avea loc în curtea TIAB prima proiecţie publică în România cu Zelig, super-comedia lui Woody Allen, introdusă de regizorul Nae Caranfil, ambasadorul primei ediţii a Audience Award Film Festival. Intrarea la această proiecţie va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Junction 48

Povestea care a emoţionat puternic anul acesta publicul Festivalului Internaţional de la Berlin, Junction 48, urmăreşte relaţia de dragoste dintre doi tineri cântăreţi de hip-hop, din Palestina, care folosesc muzica pentru a lupta atât împotriva opresiunii externe a societăţii israeliene, cât şi a represiunii din propria lor comunitate condusă de violenţă. Filmul descrie o nouă generaţie de tineri arabi care, împotriva tuturor şanselor, caută normalitatea prin intermediul muzicii şi al iubirii. În rolul principal îl regăsim pe rapperul Tamer Nafar, care s-a transpus pe sine în rolul tânărului Kareem. Cu Junction 48, regizorul şi activistul pentru drepturile palestinienilor, Udi Aloni, a revenit în secţiunea Panorma a Berlinalei pentru a şasea oară. Filmul a obţinut şi Best Narrative Feature în Festivalul de la Tribeca, în 2016. Pelicula rulează în premieră şi în exclusivitate în România în cadrul festivalului.

Despre consecinţele negative ale violenţei şi ale războiului în evoluţia relaţiilor interumane vorbeşte şi Land of Mine/Under Sundet, în regia lui Martin Zandvliet, câştigătorul Premiilor Warsteiner Audience Award, Rotterdam 2016, Robert Awards 2016 şi Audience Award, Gijón 2015. Deşi pare aproape imposibil să mai descoperi o perspectivă din care să povesteşti despre consecinţele celui de-al Doilea Război Mondial, regizorul danez a reuşit să găsească o abordare convingătoare, diferită şi profundă a acestui teritoriu deja mult exploatat. Land of Mine, bazat pe fapte reale din istorie, dar prea puţin cunoscute, redescoperă trecutul şi îl expune cu o sinceritate viscerală. Filmul funcţionează atât ca un emoţionant eseu anti-război, cât şi ca un thriller captivant. Actorii din rolurile principale, Roland Møller şi Louis Hofmann, au primit, în 2015, la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, Premiul pentru interpretare. În România, filmul este distribuit de InterCom Film.

Room

Cinefilii vor avea ocazia să vadă în cadrul Audience Award Film Festival şi filmul Room, care i-a adus talentatei Brie Larson Premiul Oscar în 2015 pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Regizorul Lenny Abrahamson a reuşit să ecranizeze romanul Emmei Donoghue într-un mod care a cucerit inimile publicului din întreaga lume, obţinând nu mai puţin de 6 premii ale publicului în festivaluri: People’s Choice Award la Toronto în 2015, Audience Award la Varşovia, New Orleans, Mill Valley, Hamptons şi Aspen.

Filmul James White, prezentat în premieră în România, unul dintre preferatele publicului la cel mai mare festival independent de film din SUA – Sundance Film Festival – va închide festivalul.

Audience Award Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop, finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul Apa Nova şi al Institutului Cultural Român, având ca parteneri: Ambasada Franţei, Institutul Francez, Cinema Elvire Popesco, TIAB, Fundaţia Cărtureşti, Street Delivery, CINETIc UNATC „I.L. Caragiale”, Perucidefilm.ro

Retrospectiva TIFF la Bucureşti

Sparrows still

O selecţie de 20 de filme din programul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 15 şi 19 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti. În Retrospectiva TIFF ajung şi două dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la Cluj-Napoca: Vrăbii / Sparrows, în regia lui Rúnar Rúnarsson, câştigătorul Premiului Special al Juriului, şi Un loc la umbră / De l’ombre il y a, pentru care actorul David D’Ingeo a fost recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare.

La Bucureşti vor rula două dintre filmele regizorului japonez Sion Sono, descoperit cu entuziasm de publicul TIFF, în cadrul unei ample retrospective: Suicide Club (2001), care vorbeşte despre valul de sinucideri din Japonia şi duce la extrem ideea societăţii moderne eşuate, şi The Virgin Psychics (2015), o comedie trăsnită care abundă în aluzii sexuale şi în care adolescenţii deţin puteri telepatice.

De l’ombre il y a

De neratat este şi proiecţia-maraton de aproape 5 ore a seriei originale The Accursed, de Hagai Levi. Documentarul Ingrid Bergman: In Her Own Words este construit din înregistrări filmate de actriţa însăşi cu o cameră de 16 mm, fragmente de jurnal, scrisori şi imagini de arhivă. Vor mai rula Mr. Gaga, un documentar spectaculos despre Ohad Naharin, unul dintre cei mai inovatori coregrafi ai lumii, foarte bine primit la TIFF, şi Noma: My Perfect Storm, despre faimosul restaurant Noma din Copenhaga.

Belgica este filmul de închidere al TIFF 2016, care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen, Premiul pentru regie la Sundance 2016. Au plus près du soleil (r. Yves Angelo) este un film noir despre un cuplu care ia măsuri extreme pentru a o ţine la distanţă pe mama biologică a fiului lor adoptiv. Tempête (r. Samuel Collardey) este un portret emoţionant al unui pescar care încearcă să-şi schimbe stilul de viaţă pentru a păstra custodia copiilor săi. Premiat la Veneţia.

Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel şi Jacques Martineau, Berlin 2016) surprinde ce înseamnă să fii tânăr gay în Europa, în prezent. Belgianul Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), distins la TIFF cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, este o comedie dramatică absurdă, alb-negru, despre un tânăr ipohondru. Remainder (r. Omer Fast), adaptare după un roman-cult britanic, este un sofisticat thriller psihologic despre rolul memoriei în re-construirea identităţii. În Island City, regizoarea Ruchika Oberoi ne introduce în Mumbaiul actual prin intermediul a trei poveşti despre alienare şi control în societatea modernă.

Suicide Club

Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Blanka, Secret Society of Souptown şi In Your Dreams!

Program TIFF – Cinema Elvire Popesco

Miercuri, 15 iunie

• 18.30 – Tyke, Elefantul răzvrătit / Tyke Elephant Outlaw (r. Susan Lambert, Stefan Moore)

• 20.00 – Vrăbii / Sparrows (r. Rúnar Rúnarsson)

• 22.00 – Furtuna / Tempête (r. Samuel Collardey)

Joi, 16 iunie

Ingrid Bergman in Her Own Words

• 18.00 – Furia demonului / Fury of the Demon (r. Fabien Delage)

• 19.30 – Damnaţii / The Accursed (r. Hagai Levi)

Vineri, 17 iunie

• 16.00 – Vezi să nu! / In Your Dreams! (r. Petr Oukropec) – EducaTIFF

• 18.00 – Ingrid Bergman, despre ea însăşi / Ingrid Bergman: In Her Own Words (r. Stig Björkman)

• 20.15 – Un loc la umbră / De l’ombre il y a (r. Nathan Nicholovitch),109’

• 22.30 – Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel şi Jacques Martineau)

Sâmbătă, 18 iunie

Belgica

• 11.00 – Societatea secretă din Oraşul-Supă / Secret Society of Souptown (r. Margus Paju) – EducaTIFF

• 16.00 – Clubul Sinucigaşelor / Suicide Club (r. Sion Sono)

• 18.00 – Mr. Gaga (r. Tomer Heymann)

• 20.00 – Fragmentar / Remainder (r. Omer Fast)

• 22.00 – Prea aproape de soare / Au plus près du soleil (r. Yves Angelo)

Duminică, 19 iunie

• 11.00 – Blanka (r. Kohki Hasei) – EducaTIFF

• 13.00 – Belgica (r. Felix van Groeningen)

• 15.30 – Virginii paranormali / The Virgin Psychicks (r. Sion Sono)

• 18.00 – Noma, furtuna perfectă / Noma: My Perfect Storm (r. Pierre Deschamps)

• 20.00 – Trei poveşti din Mumbai / Island City (r. Ruchika Oberoi)

• 22.00 – Mor să-ţi spun / Je me tue à le dire (r. Xavier Seron)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.