Financial Times: România, dovada că Uniunea Europeană se confruntă cu pericolul stagflaţiei

Stagflaţia, fenomen caracterizat de inflaţie şi creştere economică redusă, a început să-şi facă simţită prezenţa în Uniunea Europeană, una din ţările ameninţate de acest fenomen fiind România, informează Financial Times, potrivit Agerpres.

În luna martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 8%, cel mai ridicat nivel de după luna august 2008, în vreme ce economia se chinuie să revină pe creştere, după doi ani de recesiune. Creşterea preţurilor de consum a fost determinată în principal de majorarea preţurilor la alimente, în special la fructe şi legume.

Potrivit FT, chiar dacă întreaga lume este vulnerabilă la creşterea preţurilor materiilor prime, România este mai expusă decât alte state din UE, deoarece alimentele deţin o pondere ridicată în coşul de consum.

Economiştii se aşteaptă ca tendinţa de creştere a inflaţiei să se tempereze după recolta din această vară şi după ce efectul majorării TVA va dispărea. Cu toate acestea, inflaţia nu va scădea atât de mult încât să respecte ţinta de trei procente avută în vedere de Banca Naţională. Estimările economiştilor merg până la o rata de 6%.

În plus, nici 2012 nu arată mai bine, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti s-au angajat în faţa FMI şi UE să reducă subvenţiile la încălzire. Aceasta măsură va duce la creşterea inflaţiei cu aproximativ un punct procentual.

Economistul şef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, crede că Banca Naţională nu va putea reduce dobânda de referinţă de la nivelul actual de 6,25 procente. De asemenea, analiştii de la Citigroup cred şi ei că BNR va păstra nemodificată dobânda de bază.

În ceea ce priveste creşterea economică, după doi ani de recesiune, guvernul de la Bucureşti prognozează pentru 2011 pe un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, cifra ce nu oferă o marjă suficientă pentru a evita un alt an de recesiune. ‘Situaţia poate fi descrisă ca stagflaţie. Există o revenire dar este foarte, foarte fragilă. În plus, există şi o inflaţie ridicată’, a declarat Alexandru-Chidesciuc.

FT subliniază că Romania merită felicitări pentru stabilizarea economiei după criza din 2008-2009, însă atrage atenţia că fără ţinerea sub control a inflaţiei această stabilizare este incompletă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.