„Lovitură pentru bugetul majorității familiilor!”

Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați pentru că nu-și pot plăti facturile la energie, spune Gabriela Firea. Ea cere plafonarea prețului la energie.

„Lovitură pentru bugetul majorității familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când am spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile. De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie”, transmite Gabriela Firea.

Prim-vicepreședintele PSD arată că „sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor românilor”.

„Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt! Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul, tocmai pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală. Ce nu spun guvernanții este faptul că există soluție legală prin care – pentru maximum 3 ani -, prețurile pot fi din nou plafonate”, adaugă Firea.

Ea prezintă și un citat din articolul 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 a concurenței potrivit căruia „Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri. (4)Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei”.

„Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece”, conchide Gabriela Firea.

Replica ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi dă replica Gabrielei Firea, după ce aceasta a cerut plafonarea prețului la energie: „PSD a dat celebra OUG 114, prin care a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor”.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut mai devreme că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea prețului la energie electrică! Revine și propune aceeași măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniul energiei, pentru care tragem ponoasele și în prezent! Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat prețul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii NU au scăzut prețurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei”, susține Virgil Popescu.

El reamintește că liberalizarea pieței de energie electrică s-a făcut începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului trecut s-a liberalizat piața gazelor naturale.

„De ce? În urma negocierilor cu Comisia Europeană s-au agreat aceste termene după ce, din cauza OUG 114 (dată de cei de la PSD), România a avut infringment. Prin liberalizarea pieței de energie cetățenii au posiblitatea să își aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienți, sunt convins că îți vor revizui ofertele. Românii trebuie să știe că în momentul de față prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa. Totodată, aș dori să reamintesc că fără liberalizarea pieţelor în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii. Cine ar investi într-o capacitate de producere a energiei ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei va fi unul reglementat de stat, fără a i se asigura dreptul de recuperare a investiţiei?!? Consumatorii trebuie să știe că pot trece în piața concurențială, se pot elibera de captivitate, să nu rămână în zona serviciului universal. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi protejați. Legea se află în procedură parlamentară la Camera Deputaților și am încredere că va fi adoptată cât mai curând”, conchide ministrul Energiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. E proiectul „Romania curata”!, antica pe care si-o doreste plavanul de lux, la lumina lumanarii!

  2. Pai Autoritatea de reglementare in energie ANRE este complet pesedizata!
    Nu le pot transmite direct fara teatru, scuzati, circ public am vrut sa zic!

  3. sa se duca drqcului toti corporatistii si securistii care au iesit in strada pe 10 august. CUM AU FACUT SI BULGARII… TREBUIE IESIT IN STRADA SI DAT FOC MAFIEI CORPORATISTE

  4. „Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici.’
    Hai sictir! Am mintit.
    Si nu uitati ca aveti obligatia patriotica sa cantati ode regimului iohannist si Partidului multinational dezvoltat. Banii vostrii vor fi ai nostrii.

  5. Efectul scumpirii cu 21% a energiei electrice , este prabusirea abrupta a nivelului de trai , deoarece urmeaza sarabanda scumpirilor in lant ! Ce fac in acest timp guvernantii ? Plang cu lacrimi grele si-si smulg parul din cap de mila amaratilor de romani! (sic!) Sa ne traiasca , ca ii meritam !

  6. Peee-Seee-Deee-ul era rău, hoți, furau țara și sugeau sângele poporului. Nu se mai putea cu ei. Noi, suntem pro-europeni și vrem o țară ca afară. Vrem o politică de driapta, vrem o nouă clasă politică formată din tineri useriști, progresisti. Așa am văzut că așa este afară și așa vrem să fie și la noi. SRI-ul este cu noi poporul și ne iubește , ne apără de naționaliștii medievali. Patria a Priori. :)))

  7. Vinovati sunt cei care au vandut distributia energiei electrice,la straini,la privatizati intermediari. !.Cez apartine statului Cehia ,atunci de ce statul nostru a trebuit sa vanda? 2] Baietii destepti din energie apartin tuturor partidelor din care cauza este o omerta generala 3]Curentul electric reprezinta o Utilitate pentru populatie.este de importanta strategica pentru tara ,iar pretul trebuie sa fie plafonat[,sa nu ajungem la opait],el neputand fiind negociat de populatie,intrucat consumul este mic.Este o minciuna si o inselatorie,o falsa impresie ca ,consumatorul casnic poate sa negocieze pretul.Guvernantii cu viloaie sa arate contractele ,sa vada populatia la ce preturi au negociat ei.Cand o sa construiasca ei [strainii si privatizatii]hidrocentrale,termocentrale,centrale nucleare atunci sa-si permita sa puna ce preturi vor.Preturi mari ,parca ar cara curentul cu galeata,multi dintre ei doar facturand energia.

  8. Firme particulare,oare de la ce partide, au montat contuare inteligente in toata tara,contuare,montate chiar daca acum 1-2 ani se pusesera alte contuare.Toata ziua se pun contuare ,la apa,la gaze,la curent,banii acestia incasaTi de diverse firme a lui x SI y DE LA TOATE PARTIDELE,BINENTELES PLATITE IN FINAL DE CONSUMATORI PRIN CRESTEREA PRETURILOR.

  9. De ce importam energie electrica astazi? De ce nu s-au mai facut investitii in energie? Pentru ca intr-o piata reglementata nu investeste nimeni.Aveai energie multa, aveai preturi mici. Ne-am dat dracului, multimilionarii pesedaci au inceput sa planga de grija amaratului ala cu doua becuri in casa ca i-a crescut factura cu 30 de bani. Jigodiile dracului ca nu mai scapam de voi.
    Dupa ce ati pus la pamant sistemul energetic acum ati inceput cu miorlaiturile.

  10. Gaby Sarmancur a uitat ,are o varsta,ca la ANRE e pres fostul electrician sindicalist,mare PSDist!De ce nu il intreaba direct care e schema?E un atac la buzunare dirijat de PSD sau alta manaraie…

  11. De mare succes liberalizarea asta, raportat la pretul contractat anul trecut acelasi furnizor mare de GN imi ofera prin acelasi contract o scumpire cu 61.5%. La energie electrica vad ca vreo 30% din furnizori deja au preturi de 1Ron/kwh… la serviciul universal si aia mai mari inca se invarte pe la 75 de bani, dar oricum cam pana in 20% mai mult decat anul trecut. Noi liberalizam preturile la energie ca sa fim competitivi cica, energia mai scumpa e cumva un atuu in atragerea investitiilor… dar nu suntem in stare sa indexam salariile, alocatiile si pensiile nici macar cu inflatia. PS: si asta e doar inceputul, sa vezi distractie cu noile reguli care o sa fie impuse de la UE de eco-teroristi, o sa fie un lux sa va incalziti iarna, dar o sa va raciti alimentele pe pervazul ferestrei. In California nici macar PC-uri performante nu se mai livreaza ca e consumul prea mare, cam in 5 ani o sa ajunga si la noi.

  12. Pai cine sa investeasca in productia de energie cind „bataia pestelui” este la distributie?

  13. “Dacă furnizorii nu vor avea clienți, sunt convins că îți vor revizui ofertele” Domnul ministru Energiei, Virgil Popescu din Guvernul meu GENOCID PNL-USR-UDMR Câțu-Iohannis pe cine vrea să mintă de la obraz când bate câmpii cu afirmații “Dacă furnizorii nu vor avea clienți, sunt convins că îți vor revizui ofertele”? Unde a fost până când a ajuns să nenorocească pe români? Au stat zile întregi, în plină pandemie, cu masca pe față din luna februarie în frig, ploaie și arșiță sute de mii de români la coadă la sediul Furnizorilor să capete trei variante de contract cu prețuri prestabilite și drepturi discreționare pentru furnizor. La fel pentru gazul metan. O excrocherie și o hoție cât Everestul. Cum îi mai rabdă pământul când afirmă “ OUG 114, prin care, practic obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor”. Săracii BAIEȚII DEȘTEPȚI din piața de energie cum aduceau ei bani de acasă ca săracul să-și încalzească ceaiul lui și al copiilor la lumina unui un bec economic. Fabrici și uzine nu mai avem; de unde atâtea palate în orașe, în toate stațiunile montane și de pe litoral plus în stațiunile din Spania, Italia, Austri Franța? Știm tânguiala: “am împrumutat bani de la bancă și am girat cu apartamenul părinților și mi-a mai dat și soacra pensionară 5 milioane de euro”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.