”Fiți europeni, nu sovietici”

Câteva zeci de persoane au protestat, sâmbătă, în fața Ambasadei Ucrainei în București, față de proiectul legii privind limbile regionale, care ar închide școlile în limbile materne, afișând pancarte pe care scria ”Fiți europeni, nu sovietici”, ”Românii vor respect” și ”Respectați tratatul de bază”.

”Venim astăzi să tragem acest semnal de alarmă și cerem statului român să ia atitudine față de discriminarea lingvistică la care sunt supuși frații noștri care astăzi trăiesc în Ucraina. Dacă legea va fi promulgată de președintele Poroșenko, vom continua non-stop protestele pentru ca statul român să reacționeze în termenii cei mai duri față de închiderea școlilor din Ucraina”, a spus George Simion, unul dintre organizatorii protestului din fața Amabasadei Ucraina.
El a precizat că la începutul anilor 90 erau 90 de școli românești în Ucraina.

”Astăzi abia mai sunt 60 și se pregătește închiderea acestora. Toată opinia publică din România e indignată și nu va tolera o astdfel de acțiune din partea unui stat pe care îl consideram prieten și pe care doream să îl sprijinim pe parcursul său european. Să fie europeni, nu sovietici și mesajul nostru este să respecte Tratatul de bază semnat în 1997”, a mai spus George Simion.

Protestul a începutul în jurul orei 11.00 şi s-a încheiat după o ora, aşa cum prevedea autorizaţia emisă de primărie.

”Am venit pentru recunoașterea limbii române și a celorlalte naționalități din Ucraina. Nu se poate să se desființeze școlile în limba română. Noi avem școli în limba ucrainiană. Care e problema, nu suntem prieteni? Nu vor să îi ajutăm să intre în Uniunea Europeană?”, a spus și Gheorghe Ionașcu, reprezentantul Asociației Culturale ProBasarabia și Bucovina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.