Un incendiu care a vrut să ”salveze” alegerile din mai

”Flacăra democrației” mistuie buletinele de vot

Un depozit din Bagdad unde erau ținute buletinele de vot de la alegerile parlamentare din luna mai a luat foc duminică. Flăcările nu s-au extins până la depozitul principal, susțin oficialii Ministerului de Interne, potrivit CNN.

Acest incendiu s-a întâmplat la câteva ore după ce Parlamentul în funcție a decis renumărarea manuală a voturilor de la alegerile parlamentare din Irak, din 12 mai. Parlamentul a anulat rezultatele votului din diaspora și a celui organizat pentru personalul de securitate din regiunea Kurdistan (Peshmerga) și a suspendat Comisia Electorală Centrală, numind în locul ei nouă judecători, care să organizeze renumărarea manuală. Aceste măsuri au fost aprobate deși Consiliul Juridic Suprem al țării a decis anterior că legea electoral nu permite renumărarea manuală.

Premierul în exercițiu al Irakului, Haider al-Abadi, a declarat că incendiul este ”o încercare de a sabota țara și procesul democratic”. ”Vom lua măsurile necesare și îi vom zdrobi pe cei care vor să destabilizeze securitatea țării și a cetățenilor”. Al-Abadi a pierdut alegerile.    Alianța sa s-a clasat pe poziția a treia. Însă premierul mai speră că o coalizare favorabilă a noilor forțe parlamentare i-ar mai putea asigura un mandat.

Alegerile au fost câștigate de Alianța Sayirun, a clericului șiit Moqtada al-Sadr. Împreună cu Mișcarea Hakim (șiită) și Lista Al-Wataniya (sunnită), dar și cu partidul premierului al-Abadi, al-Sadr speră să închege o coaliție de guvernare. Clericul șiit este fostul șef al Armatei Mahdi, o miliție responsabilă pentru multe atacuri împotriva trupelor SUA, după invazia din 2003. Ulterior, al-Sadr a adoptat o poziție mai moderată și a dizolvat miliția amintită. Mai mult, al-Sadr pare mai puțin înclinat decât actualul premier al-Abadi să ducă o politică fățiș pro-iraniană, în cazul în care o coaliție dominată de formațiunea sa va ajunge la putere.

Având în vedere că premierul al-Abadi a declarat că renumărarea voturilor este necesară, din cauza rapoartelor privind încălcarea legii electorale, este posibil ca între acesta și al-Sadr să fi apărut tensiuni legate de noul guvern. Cum perspectivele formării unui guvern mai puțin pro-iranian sunt mari, incendiul amintit și gravul atentat de săptămâna trecută de la Bagdad nu servesc, pe moment, decât Teheranului, care are interesul de a decredibiliza alegerile parlamentare care pot aduce la putere un guvern în care să aibă mai puțină influență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.