Fondul Proprietatea se vinde la jumătate de preț și poate fi mai rău

Acțiunile FonduluI Proprietatea (FP) se tranzacționează în acest moment cu o reducere de aproape 60% față de valoarea netă a activelor din portofoliul său. Acțiunile au scăzut sub pragul de 0,45 lei / titlu, în timp ce valoarea calculată a averii sale este de 1,0902 lei / acțiune. Nu ajută gesturile „de sus” ale Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea repetă istoria societăților de investiții financiare (SIF) de la cota Bursei de Valori București (BVB), care sunt aproape dintotdeauna cotate sub valoarea oficială calculată a activelor din portofoliu, pe motiv că societățile care trăiesc din investiții de capital sunt prin definiție riscante.

„Definiția” de mai sus a extins pierderile acționarilor FP până la proporții la care nimeni nu s-ar fi gândit acum un an, înaintea listării fondului la Bursă, când se spera chiar atingerea și depășirea valorii nominale a acțiunii FP, de 1 leu. Să nu uităm, că în urmă cu un an nu se mai găseau de vânzare acțiuni FP, pe piața „gri”, la prețul la care se găsesc astăzi la bursă.

În afară de penalizarea „preferențială”, de către investitori, a fondurilor de investiții în vremuri de criză, o altă cauză, invocată de analiști când vine vorba de prețul prea mic al acțiunilor FP, rezidă tocmai în amploarea prea mare a companiilor nelistate în portofoliu. Ponderea acestora în activul net al Fondului este calculată în funcție de capitalurile proprii bilanțiere ale companiilor respective, ceea ce, desigur, nu are aproape nici o legătură cu prețul de piață.

Aparent paradoxal, tocmai de aceea oficialii Franklin Tempelton au declanșat o ofensivă împotriva „gulerelor scrobite” ale Guvernului care nu își îndeplinesc obligația de a lista la bursa companii ca Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Paradoxul este aparent, pentru că, chiar dacă este o perioadă proastă pentru bursă, o evaluare de către piață a acțiunilor unei companii este mai bine apreciată, într-un portofoliu, decât o evaluare contabilă.

Mai mult decât atât, oricare ar fi realitatea, poveștile de groază despre felul în care „băieții deștepți” jefuiesc companii ca Hidroelectrica, nu pot fi compensate de nici un contabil. Investitorii vor spune mereu că Guvernul, tocmai pentru a nu se vedea ce matrapazlâcuri se fac, nu listează astfel de companii, ca oficialii săi să dea concursul jefuitorilor, şi nu pentru că ar fi o perioadă de criză.

Chiar şi din punct de vedere… contabil, Hidroelectrica are cea mai mare pondere în activele FP: 22.86% din 14,6 miliarde lei (3,35 mld. euro) la 30 septembrie, potrivit celui mai recent raport al Franklin Tempelton Investment, administratorul FP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.