Formula 1 în Bulgaria, un circuit al corupţiei şi intrigilor politice

Proiectul guvernului bulgar de a construi un circuit de Formula 1 a stârnit un scandal în care sunt implicaţi Ministerul Economiei şi o firmă privată din Abu Dhabi. Compania EABG arată că a primit o scrisoare prin care i se cer 94 de milioane de dolari pentru rezolvarea „neînţelegerilor” privind proiectul. EABG a răspuns printr-o scrisoare publicată de presa bulgară, prin care îşi arată idignarea faţă de modul în care este primită oferta de colaborare şi avertizează că va cere retragerea partenerilor EABG din afacerile din Bulgaria, scrie Novinite.

Preşedintele comitetului de iniţiativă pentru construirea circuitului este fostul ministru socialist de Interne Rumen Petkov. Alături de alţi deputaţi socialişti, acesta a acuzat presa bulgară de regizarea scandalului.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale din Bulgaria se luptă pentru a împiedica construirea unui circuit de Formula 1 lângă Sofia, la Dobroslavţi. ONG-urile reclamă că arhitectul şef al Sofiei este membru al comitetului de iniţiativă pentru construirea pistei, un conflict de interese evident în condiţiile în care de semnătura sa depind acordarea spaţiului şi aprobarea finală.

ONG-urile arată că cele 320 de hectare de la Dobroslavţi reprezintă o suprafaţă mult prea mare şi că inexistenţa unei păduri va facilita poluarea fonică şi cu dioxid de carbon. Mai mult, statul va trebui să plătească 30 de milioane anual Federaţiei Internaţionale de Automobilism pentru a putea găzdui un Grand Prix de Formula 1. În aceste condiţii, circuitul ar trebui folosit 240 de zile pe an pentru a genera profit, lucru puţin probabil. O altă îngrijorare este că statul ar putea oferi suprafeţe investitorilor privaţi pentru construcţia de hoteluri în zona, pe când ONG-urile arată că terenurile ar trebui cumpărate de aceştia fără sprijinul statului.

ONG-urile propun ca la Dobroslavţi să se realizeze proiectul „Eastern European Student’s Campus” sau să se construiască o bază sportivă sau studiouri cinematografice. Circuitul poate fi construit pe o suprafaţă mai mică, de 150 de hectare, ocupată acum de uzina siderurgică poluantă şi falimentară de la Kremikovţi, în suburbiile Sofiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.