Discuții despre formă, nu și de fond

Formularul 600 – incert, contribuțiile – sigure

Politicienii s-au întrecut în ultimele zile să anunțe modificări ale controversatului formular 600. Se amână depunerea lui nu se știe exact până când, s-ar putea comasa cu un altul, 200, și ar putea fi chiar desființat. Discuțiile au fost cu privire la procedură, dar nu și de fond. Despre contribuțiile crescute la CAS și CASS, trecerea lor în seama angajatului, categoriile noi de venituri și contribuabili cărora li se aplică nu se spune nimic.

Deși bugetul CASS crește de la an la an, serviciile medicale sunt tot deficitare, aparatura performantă întârzie, iar reparațiile spitalelor mai așteaptă. Pe ce se cheltuiesc banii, nu știm, fiindcă medicii pleacă, populația scade, iar copii se nasc din ce în ce mai puțini.

Depunerea formularului se amână

Încă de săptămâna trecută, pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost publicat proiectul OUG prin care termenul de depunere a formularului 600, stabilit inițial pentru 31 ianuarie 2018, se va proroga până la 1 martie. „Articol unic – Termenul prevăzut la art. 148, alin. (3), și art. 170, alin. (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la 1 martie 2018.“

Persoanele fizice trebuie asigurate

Președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea încă de săptămâna trecută că partidul său va căuta soluții pentru ca persoanele fizice să fie asigurate. „Am avut o întâlnire, doamna prim-ministru cu mine, colegii de la ALDE, cu ministrul Mişa, am discutat despre declaraţia 600, am solicitat pe 31 ianuarie, în prima şedinţă de Guvern, să adopte o ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să meargă până la eliminarea declaraţiei 600, cu condiţia să găsească soluţia pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să rămână asigurate în sistemul de asigurări. Şi să găsească o soluţie civilizată, pentru a evita disconfortul celor care au fost sau cei care ar trebui să meargă să depună această declaraţie.“

 

2 în 1

Și noul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, se exprima în favoarea amânării depunerii declarației și eventualitatea comasării cu declarația 200. „Pentru ședința de mâine (n.r. – azi), va fi deja pe masa Guvernului o ordonanță de urgență prin care vom amâna acest formular până în martie, timp în care vom găsi cea mai bună soluție. În această perioadă, nimeni nu trebuie să mai depună niciun fel de formular 600. Din moment ce noi spunem foarte clar că vom găsi o soluție pentru a nu se mai depune acest formular, nu are rost ca cineva să mai stea pe drumuri pentru a depune un astfel de formular. De azi înainte, vor fi lucrurile cele mai simple alese, pentru că așa e normal să fie. O variantă este aceea de a unifica cele două declaraţii.“

Despre contribuții, acesta declara la audierile pentru numirea în fruntea Finanțelor: „Nu exclud revenirea la impozitarea progresivă, dacă are o logică. Nu se aplică dacă nu este mai bună pentru români. Nu voi aplica niciodată ceva care să fie contestat de mediul de afaceri, de simplii contribuabili“.

Eugen Teodorovici nu exclude nici ideea introducerii IVG, amintită zilele trecute de președintele Senatului şi şeful ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Plata cu buletinul

Când încă mai deținea portofoliul de la Finanțe, fostul ministru Ionuț Mișa găsise soluția simplificării procedurii în achitarea contribuțiilor cu buletinul. „Ne gândim la posibilitatea ca persoanele vizate să nu mai depună declaraţia 600 şi plata să se facă pe bază de CNP.“

Nebunia schimbărilor fiscale l-a determinat pe acesta să emită ipoteze incerte și despre revenirea la regimul reținerii la sursă a plății contribuțiilor pentru venituri din activități independente de către angajator. „La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate – să mergem pe varianta declarării.“

Despre persoanele care au depus deja formularul, acesta promitea prevederi tranzitorii.

Doar formularul se schimbă, contribuțiile se mențin

„Cred că se păstrează Ordonanța 79 și se vor face recalculări doar pentru contractele part time, când nu intră excepții, dar va fi în timp, nu imediat. Se va proroga doar termenul de depunere a formularului 600, nu va fi eliminată plata CAS și CASS. Ministrul de Finanțe a spus că nu vor crește contribuțiile, asta înseamnă că nu vor fi mai mari, dar nici nu vor fi reduse. Eventual va fi cumulat cu formularul 200. Dacă se va extinde formularul 200, probabil va cuprinde și câteva rubrici despre CAS și CASS. Și pentru cei care deja au depus declarațiile se vor calcula contribuțiile în funcție de acestea. Și pentru cei care le-au depus este în regulă, întrucât taxele vor trebui plătite“, explică pentru Cotidianul Adrian Bența, consultant fiscal.

Din păcate, deși bugetul pentru CASS a crescut de la an la an, avem în continuare un sistem de sănătate deficitar. „Fondurile CASS erau în 2004 de 800 milioane euro, în timp ce în 2018 sunt de 2,8 miliarde euro. Deci bugetul Sănătății s-a triplat. Și asta, în condițiile în care medicii sunt mai puțini, populația României este în scădere, natalitatea e pe minus. Și atunci de ce avem servicii medicale deficitare? Nu cumva se fură mai mult?“, se întreabă Adrian Bența.

Citiţi articolul complet în ediţia de miercuri, 31 ianuarie, disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cu o zi inainte ministrul Teodorovici desfiintase formularul 600,azi prim ministru Dancila in dezacord cu ministrul de finante spune ca formularul 600 se amana depunerea pina in apriilie !!.
    UNUL HAIS SI ALTA CEA !!,asa-i in PSD si cica asta-i guvernare !!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.