Fost judecător. Sfidare la CCR, nici pe vremea lui Băsescu nu s-a pomenit

Avocatul Toni Neacșu, fost judecător și membru în Consiliului Superior al Magistraturii, spune că nici măcar pe vremea lui Năstase sau Băsescu regulile la CCR nu erau sfidate așa cum se întâmplă acum.

La Curtea Constituțională a României trei membri, în frunte cu președintele Marian Enache, urmează să-și încheie mandatele însă  procedura de înlocuire a unor judecători ale căror mandate încetează nu a demarat încă.

„Depășește orice limită a bunului simț”, a comentat Neacșu, s-a ajuns într-un momemt fără precedent în ultimii mai bine de 30 de ani, insistă fostul judecător, arată acesta într-o postare.

„La Curtea Constituțională situația depășește orice limită a bunului simț. Pentru prima oară după 1992 Curtea Constitutionala însăși nu declanșează procedura de înlocuire a unor judecători ale  căror mandate încetează. Propria lor lege de organizare (nr. 47/1992) îi obliga să facă asta cu 3 luni înainte de expirarea mandatelor, deci deja din 13 aprilie 2025. Nu a facut-o, public, nici măcar acum.

Președintele și cele cele două camere ale Parlamentului, în fapt chiar partidele cu care se va face Guvernul, nu anunță absolut nimic public, amână orice procedură de selecție sau numire, iar asta cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului limită in care se pot face aceste numiri (13 iunie).

Practic numirile ar trebui făcute această săptămână și cum Parlamentul nu lucrează în plenul camerelor decât marțea și miercurea iar președintele cere tuturor răbdare că are lista în cap și încă reflectează, e foarte posibil să se încalce și cealaltă obligație legală, și anume ca noile numiri să se facă până cel târziu pe 13 iunie 2025. Până atunci ar trebui să avem depunere de candidaturi, audierea publică a candidaților în ședințele comisiilor juridice din Parlament, vot în Plen si chiar audierea candidaților in Plen.

Chiar și pe vremea lui Adrian Năstase sau a decadei triste a lui Traian Băsescu aceste proceduri erau respectate, măcar formal. În loc de asta așteptați-vă la numiri noaptea ca hoții (dar de data asta ai noștri, aia buni), absolut arbitrare și mai politice ca oricând.

Întârzierea numirilor peste data de 13 iunie nu înseamnă neapărat că se vor produce efecte negative, pentru că mandatul actualilor judecători oricum va continua până pe 13 iulie, dar arată că administrația cu care tocmai ne-am ales – binomul Președinte și partidele așa zis proeuropene – , își începe mandatul prin încălcarea și sfidarea atât a legilor cât și a practicilor democratice de până acum”, a scris Neacșu.

Recomanda 13

16 Comentarii

  1. Nu va mai plangeti ca niste babe,”vointa poporului”a ales aceaste conduceri troglodite.Fiecare dintre noi suntem responsabili de „democratia acuala” si de viitor.Tot ce avem meritam cu prisosinta .
    PS :Sunt sigur ca se va zice: eu nu, eu nu…dar cine ? Cum cine? Rusii, francezii, americanii etc…

  2. La CCR, Mucinsan va numi unul straniu si un pic „damblagiu” ca el. Vai de tine Romanie, unde sunt titanii Vadim si Paunescu, care au prevesti in poeziile lor, soarta sumbra a poporului roman!!

  3. Nicusor face ce-a facut si la primarie, functionarii erau ingropati in dosare pe care nu le semna, capitala era in degradare, toate proiectele erau franate, in ritmul asta tara se va duce repede de rapa.
    Progresistii sorosisti nu fac nimic bun, doar disteugeri.

  4. Nu credeam ca o entitate asa cum a fost gandita CCR sa se preteze la atata dezonoare de cat a putut sa dea dovada. Exemple: pronuntarea de minciuna pe fata in cazul Georgescului, ascunderea declaratiilor de avere de care se rusineaza si ei, sporurile fantasmagorice pe care accepta sa le primeasca. Cu sinceritate, imi este rusine sa fiu compatriot cu asemenea indivizi! Nu si-au spus „fratilor haideti sa mai renuntam din avantaje, ca ne facem de bafta”, au zis „haideti sa nu mai vada lumea sutele de mii pe care le luam pe degeaba an de an!”

    • Tendinta a fost data de magistratii „normali”, care au cerut in propriile instante tot feluri de avantaje(pe care si le-au dat). Pai ce, astia de la CCR sa se lase mai prejos?

  5. Asa cum arata la ora actuala institutiile statului roman ,numai o dictatura militara ar putea sa-i puna cu botul pe labe si sa ii constringa sa-si faca datoria asa cum trebuie respectind constitutia si legile tarii.

  6. Daca si-au permis crima de a anula alegerile fara sa fie demisi, orice incalcare a legii e posibila si nesanctionabila. Ped_filul enache se retrage in culmea gloriei si cu pensie nesimtita lasaNDu-ne pe cap o hahalera. Restul ccr-istilor sunt scoliti si mi_uiti de soros in spiritul bataii de joc fata de cetateni. Sper sa nu apuce toti sfarsitul mandatului!

    • prostache ,tu trebuia sa te pronunti pe abuzurile ccR si a președintelui Nicușor!
      STAT MAFIOT ! STAT EȘUAT !

  7. Plangi la mormant strain domnule..
    Sorosh decide cand are timp…ca si Moldova, Romania e in portofoliul domniei sale.

  8. ”spune că nici măcar pe vremea lui Năstase sau Băsescu regulile la CCR nu erau sfidate așa cum se întâmplă acum.”
    Bine ca mai sunt specialisti care iau atitudine pt aceste superabuzuri -o destrabalare absoluta si nerusinata. Nicio critica nu-i prea mare pt ce au facut cei din CCR.
    Visinescu e mai putin vinovat pt faptele sale, decat ”bunelul” de la CCR.
    Speram sa ajunga in locul sau! Speram sa existe suficienti care vor face actiunile necesare pt a-l trimite in fata legii. Locul sau e in alta parte.
    Fata de acesti indivizi, legea vis-a-vis de castigurile nerusinate cu care pleaca acestia din CCR trebuie schimbata.

  9. Aoleu! Atâtea legi, atâtea proceduri, atâtea aprobări – şi tot degeaba! Următorii 3 slugoi-judecători vor fi tot ăştia, tot Echipa Câştigătoare de 35 de ani!

    La vremuri noi, tot noi!

    Nu mai vă faceți că nu înțelegeți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.