Fost șef ANAF: Cîțu lichidează Antifrauda cu un proiect scris de PSD

Fostul șef la ANAF Gelu Ștefan Diaconu consideră că proiectul de ordonanță de urgență promovat de Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu, care prevede dispariția funcțiior de inspector general, general adjunct, inspector șef și inspector de antifraudă, și transformarea Direcției Antifraudei într-un departament normal în cadrul Fiscului este preluat de la PSD. ”Proiectul de reorganizare a ANAF, care are că prioritate zero distrugerea de facto a Antifraudei, a fost preluat de Florin Cîțu de la Mirela Călugăreanu (actuala șefa a ANAF pusă pe funcție de Dragnea) și nume grele din vechea Garda Financiară. Proiectul de anihilare a direcției Antifraudă a fost gândit în epoca Dragnea de cei amintiți mai sus, care acum îl pun în opera prin semnătura ministrului PNL, Florin Cîțu. Prin acest proiect se încearcă, printre altele, ștergerea urmelor ilegalității comise deja de PSD: transferul în Antifraudă a unor vechi gardiști și a altor funcționari de “încredere”, deși acest lucru era interzis, întrucât funcția de inspector antifraudă este una specifică”, susține Diaconu. Conform acestuia, proiectul promovat de Cîțu urmărește: (1) eliminarea inspectorului general pus pe vremea lui Dacian Cioloș și dat afară de PSD ilegal (a câștigat deja în instanță și s-a întors pe funcție); (2) eliminarea inspectorilor generali adjuncți și a oricărui om care nu răspunde la comenzi; (3) posibilitarea angajării în Antifraudă a oricărui funcționar din țara asta, fără examen, pentru a răspunde la comenzi.

”În trecut fuseseră “deranjați” de ANTIFRAUDĂ și nume de la vârful PNL, nu numai din gașca psd-istă… din păcate secretul fiscal mă obligă să tac toată viață. Plus cvasi-totalitatea “mogulilor” din mass-media sau finanțatori din presă!!! De la învestirea bandei lui Dragnea, concomitent cu atacul împotriva DNA, această structură de control operativ anti-evaziune (Antifrauda din ANAF) a devenit a doua țintă majoră. Nume grele ale șpăgii colectate centralizat din vechea Gardă Financiară au împânzit funcțiile de decizie sau de execuție “sensibile” din Antifraudă în mod ILEGAL. Pentru că funcțiile publice din această direcție sunt specifice, nu generale (!). Și astfel zeci de slugi psd-iste au împresurat ANTIFRAUDA. Și au început că la un semnal controale la cei care erau incomozi noului regim! Prin noua manieră de management practic ANTIFRAUDa vaslea în gol, rolul sau fiind de facto extrem de limitat. În principiu, nu ar trebui să fie posibilă eliminarea funcțiilor specifice deoarece inspectorii Antifraudei au atribuții suplimentare altele decât cele generale, plus port de uniformă și de armă”, a mai spus Diaconu.

Fostul șef al ANAF, susține că autorii gardiști ai proiectului și Mirela Călugăreanu urmăresc de fapt: permanentizarea tranferurilor deja făcute în epoca Dragnea, “legalizarea” acestora; posibilitatea recrutării oricărui funcționar public chiar de la primăria Cucuieții din deal, adică a tuturor piloșilor politici; eliminarea prin toate formele legale posibile (detașări, mutări temporare, delegari etc. în alte structuri ANAF) a incomozilor, mai ales a celor care au inițiat sau instrumentat dosare grele de evaziune sau care nu răspund la comenzi. ”Dincolo de această miză generală a desființării funcției specifice, se dorește și înlocuirea inspectorului general și a inspectorilor generali adjuncți, cărora vor să nu li se aplice prevederile Codului administrativ și ale Legii funcționarilor publici. O altă ilegalitate întrucât legislația prevede că aceștia sunt funcționari publici de conducere. Neputând să scape de ei ca și cum ar fi demnitari (ei fiind funcționari publici cu funcție specifică) s-au apucat să-și facă o “lege adecvată”, a mai spus Diaconu.
În încheiere, fostul șef al Fiscului îl avertizează pe Cîțu că procedează într-un mod cum nici PSD nu a îndrăznit să facă.

Conform notei de fundamentare, actul normativ dă ocazia ANAF să atragă funcționari publici potriviți activității de antifraudă fiscală și care au dovedit de-a lungul carierei, prin rezultatele obținute, că pot ajuta la o mai bună colectare a veniturilor la bugetul consolidat. Astfel, ANAF va avea posibilitatea să ocupe funcțiile publice din cadrul Direcției generale antifraduă fiscală și prin modalități prevăzute de lege, decât recrutarea (de exemplu, prin transfer). De asemenea, preluarea activității și personalul Direcției de combatare a fraudelor din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală de către parchete are ca efect, spune nota de fundamentare. eliminarea necesității ocupării unor funcții de personal din sistemul judiciar. Totodată, se urmărește redistribuirea personalului atât către structurile, cât și între funcțiile administrației (migrarea personalului dispre procesele masive cu valoare adăugată redusă către funcțiile mai complexe, precum anifrauda fiscală unde a fost identificat un deficite real de personal).

Sindicaliștii au reacționat imediat la propunerile ministrului Florin Cîțu și au spus că Executivul a început lupta cu evaziunea prin desființarea Antifraudei și reducere numărului inspectorilor fiscali. ”Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că vrea să declare evaziunea fiscală ca problemă de securitate națională în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea acesta dorește să reorganizeze Agenția Națională de Administrare Fiscală până la jumătatea anului curent. În acest sens vrea să facă și unele economii, printre măsurile avute în vedere aflându-se desființarea Antifraudei Fiscale și reducerea cu peste 2000 a numărului de inspectori fiscali. De altfel măsurile anunțate nu sunt unele noi pentru că reorganizarea Fiscului a mai avut loc și acum 7 ani, în anul 2013, când a fost desființată Garda Financiară, iar la baza acestei decizii a stat ca și acum, lupta împotriva evaziunii fiscale și aducerea mai multor bani la buget. Mai mult decât atât atunci s-a făcut un împrumut la Banca Mondială de 70 milioane de euro și acum se constată că aceste măsuri nu au dat rezultatele așteptate, fiind cheltuite din creditul primit aproape 20 de milioane euro care acum trebuie date înapoi”, susține Voinea Negoiță, președintele Sindicatului Meridian.

Potrivit acestuia, reducerea unor drepturi salariale pentru angajații de la stat, cum sunt indemnizația de hrană, voucherele de vacanță și anumite sporuri, nu sunt de ajuns pentru ca Guvernul să diminueze deficitul. ”Acum se trece și la eliminarea unor posturi de bugetari, primii pe listă fiind inspectorii fiscali, adică tocmai aceia care aduc cele mai importante venituri la bugetul de stat. Reducerea evaziunii fiscale și cresterea sumelor încasate nu se poate face prin luarea unor măsuri tocmai împotriva instituției care are atribuții în aceste domenii. Desființarea unor structuri organizatorice, continua reorganizare a ANAF, menținerea deficitului de personal și alte măsuri de conjunctură luate au făcut din Fiscul românesc o instituție tot mai vulnerabilă.
În asemenea momente Agenția Națională de Administrare Fiscală ar trebui consolidată, îmbunătățită legislația fiscală cu care lucrează, dotată cu toate mijloacele logistice necesare pentru desfășurarea activității și numai atunci vor veni rezultatele așteptate din partea acesteia”, a mai spus liderul sindical.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Și anul 2020 trebuie să-l mai citim revărsările de fiere ale frustratului și ranchiunosului domn Gelu Ștefan Diaconu? Sigur ca când (sic) a fost dumnealui șef nu o să mai fie ANAF niciodată, și uite beștelește de atâția ani PSD-ul și liberalii populari europeni reveniți la butoane nu l-au rechemat să-l reașeze în scaunul ce i-a fost uzurpat. Tot din Elveția își trimite furiile? Partea cu secretul financiar e jenantă; știe că dacă-l ia gura pe dinainte și-ar putea rupe gâtul.

  2. Deja s-au incins spiritele pentru pilonul II de pensii, adicatelea cel privat pentru care liberalii lui peste prajit vrea sa le fure banii de pensii ai amarastenilor. Nu garanteza nimeni ca patronii sacului cu bani de la pilonul doi nu fug cu banii pe o insula pustie si prostii raman cu ochii in soare. Isterica Rifai cu spume la gura si cu batista la nas din cauza aerului poluat din Bucale i-a taiat maul lui Cristescu. Succesuri bucuresteni la inspirat adanc aer mai poluat decat in Iasi si Brasov.

  3. Tu chiar esti Editat!Tu esti constiient ca cei ce muncim acum platim pensiile nesimtitilor cu pensii nesimtite si in 2030 este posibil sa nu mai avem destui contribuabili pentru a plati pensii? Urmareste declaratii ale oamenilor care gandesc in tara asta, nu numai antena3.Contribui poate o viata intreaga pentru pensie si poate nu ajung sa beneficiez de ea, asa ca banii se duc pe apa sambetei. Pnl repara o greseala a psd care a micsorat procentul pentru pilonul 2. Eu as fi de acord ca fiecare sa cotizeze pentru el nu pentru smecherii cu pensii mari si in cazul in care nu apuc sa beneficiez de pensie, macar de acei bani sa beneficieze monestenitorii mei.

  4. Foarte bine ! Exceptional ! Nu conteaza cine , ce si cum ! Important este sa se lichideze Antifrauda ! Ce nevoie avem noi de Antifrauda ? Ce exista cumva fraude in Romania ? Nu ! Totul este perfect! Atunci! sa strigam toti , in cor , cat ne tin plamanii: Jos Antifrauda ! N.B. Aoleu ! Da’ cu ce se ocupa Antifrauda asta ? Stie cineva ? Ceva rezultate extraordinare , stie cineva ?

  5. Cum a ajuns acest CONTABIL ministru finantelor publice ??? Se lauda cu o diploma AMARICANA de COLEGIU !!! In AMARICA , un colegiu este ceva intre liceu si facultate , deci cum ar veni in Romania un fel de scoala tehnica !!! Astia din PNL sunt probabil cei 15000 de specialisti ai lui Constantinescu !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.