Fostul secretar de stat Adrian Sanda, arestat preventiv

În cursul nopţii de joi spre vineri, fostul secretar de stat Adrian Sanda a fost arestat pentru 29 de zile, în dosarul falşilor revoluţionari.

Decizia magistraţii Curţii de Apel Bucureşti nu este însă definitivă.

De asemenea, Denisa Corina Tănase, Cristina Valentina Cechi şi Mihail Valentin Gadină au fost arestaţi preventiv, în timp ce o altă inculpată, Andreea Dragomir, a fost arestată la domiciliu.

În acelaşi dosar, un alt complet al Curţii de Apel Bucureşti a decis, joi, arestarea inculpaţilor Gheorghe Neagu şi Ionel Iosef. Ambele decizii ale Curţii de Apel Bucureşti pot fi contestate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: Sanda Adrian, Tănase Denisa-Corina, Cechi Cristina-Valentina, Gadină Mihail Valentin, pe o perioadă de 29 de zile, începând de la data de 17.11.2016 până la data de 15.12.2016 inclusiv”, se arată în decizia instanţei.

Judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă a Andreei Dragomir, dispunând, în schimb, măsura arestului la domiciliu, tot pentru o perioadă de 29 de zile.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel poate fi contestată în 48 de ore la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi seară, arestarea pentru 29 de zile a lui Gheorghe Neagu şi Ionel Iosef, inculpaţi în dosarul privind acordarea ilegală a titlurilor pentru revoluţionari. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la instanţa supremă.

Gheorghe Neagu este acuzat de cinci fapte de trafic de influenţă iar Ionel Iosef este acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).

Procurorii susţin că Gheorghe Neagu, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita diferite sume de bani de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”.

În ceea ce îl priveşte pe Ionel Iosef, preşedinte al unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti, el şi-ar fi exercitat influenţa atât asupra Denisei Corina Tănase, cât şi asupra Andreei Dragomir, angajat al CPRD, mai arată procurorii.

Iosef cerea diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-şi trafica influenţa în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”, precizează anchetatorii.

În acelaşi dosar, anchetatorii au luat măsura controlului judiciar faţă de Ciprian Albert Arănuşi, pentru trafic de influenţă, Ştefan Păduraru, pentru cumpărare de influenţă, Cristian Adam, pentru cumpărare de influenţă (sub forma complicităţii), George Avram şi Ioan Blaga, pentru cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din analiza probelor – arată procurorii de la Parchetul instanţei supreme în referatul cu propunere de arestare preventivă trimis Curţii de Apel Bucureşti – a reieşit că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.