Fotografia care-l poate scăpa pe Cristian Cioacă de 22 de ani de puşcărie

Chiar în documentele din „Dosarul Elodia” am descoperit dovada clară a faptului că poliţiştii au ridicat probe-cheie din casa lui Cristian Cioacă, fără a le trece în Procesul-verbal, probe care au fost apoi găsite în rîpa din Poiana Braşov! De asemenea, am descoperit o fotografie care poate întoarce dosarul la Parchet!

Cotidianul.ro a publicat în ultimele luni mai multe erori din Rechizitoriul „Dosarului Elodia”, multe dintre ele conducînd la analizarea atentă de către judecătoarele de la Curtea de Apel Piteşti a acestor probe care ridicau semne de întrebare, cum este cazul celebrului de-acum PREŞ DE BAIE, dublat în mod miraculos în dosar, deşi în casa Elodiei nu a existat decît unul singur!

Astăzi oferim celor interesaţi noi argumente că întreg dosarul de crimă prezintă lucruri ciudate, prefabricate, care au fost folosite de către procurorii care au anchetat cazul pentru a-l incrimina pe Cristian Cioacă. În mod logic, în faţa acestor argumente, instanţa de apel ar trebui să retrimită dosarul la Parchetul General pentru refacere, altfel se crează de pe acum premizele unei grave erori judiciare.

CUM A EVITAT SÎNGELE ELODIEI COVORUL DE LÎNGĂ PAT?

Fotografia de mai jos a fost realizată de colegii de la „Gardianul” la sfîrşitul anului 2007. Săgeata galbenă indică prezenţa lîngă patul din „dormitorul crimei” a unui covor, mai exact un fel de traversă de cca 2,5×1 m!

În mod ciudat, procurorii care au descoperit sub podeaua din dormitor (în anul 2012, cînd apartamentul era gol!) o „pată masivă de sînge” nu au luat în considerare fotografiile judiciare din dosar. Dacă ar fi privit cu atenţie aceste fotografii, ar fi observat că acel covor era lîngă pat atît la CFL-ul din 5 septembrie 2007, cînd nu se vorbea încă despre crimă, ci despre dispariţia Elodiei, cît şi la CFL-ul din 12 septembrie 2007, cînd s-au găsit stropii de sînge!

Iată fotografiile din dosar, aşa cum sînt prezentate de Raportul de cercetare tehnico-ştiinţifică întocmit de ofiţerul criminalist Dascălu Radu:

În stînga – fotografia din 5.09.2007, în dreapta – cea realizată în 12.09.2007

Se observă că în ambele fotografii judiciare apare lîngă patul din dormitor ACELAŞI COVOR stil traversă, situat între pat şi peretele dinspre baia mică! Mai sînt pe covor şi alte obiecte (noptiera cu parfumuri şi reviste), care au şi ele importanţa lor, dar asupra cărora vom reveni. Cercetînd mai multe fotografii din albumul familiei, am observat că patul din dormitor avea şi în partea cealaltă un covor identic.

Pentru cei care nu cunosc „Dosarul Elodia” (şi sînt foarte mulţi dintre cei care-l comentează), reamintim că, potrivit Rechizitoriului, exact acesta este considerat LOCUL UNDE S-A PRODUS CRIMA!

Vă prezentăm mai jos cele 3 schiţe din RCTS de interpretare a urmelor la faţa locului nr. 699997/24.01.2013, cu explicaţiile noastre pentru înţelegerea exactă a elementelor descrise de către criminalist.

În Schiţa nr. 15, de la pagina 25, corpul Elodiei este poziţionat după crimă lîngă peretele dinspre baia de serviciu, însă criminalistul n-a fost informat că, în anul 2007, dacă victima ar fi fost ucisă în acel loc, corpul acesteia ar fi căzut pe covorul prezentat în fotografiile judiciare de la data respectivă!

Singura situaţie în care această scenă ar fi fost posibilă este aceea în care Cristian Cioacă ar fi premeditat crima şi, înainte de a o ucide pe Elodia, ar fi strîns covorul, pe care l-ar fi aşezat la locul său după ce a spălat sîngele. Numai că, chiar procurorii spun în Rechizitoriu că această agresiune s-a produs spontan, deci, dacă evenimentele s-ar fi desfăşurat aşa, COVORUL AR FI FOST NĂCLĂIT DE SÎNGE, ceea ce nu s-a constatat cu nici unul dintre aparatele folosite la cercetare!

Mai mult chiar, toţi martorii care au intrat în casa celor doi soţi au confirmat faptul că teancurile de reviste de pe covor erau în acel loc şi înainte de dispariţia Elodiei! În aceste condiţii, dacă analizăm în paralel toate fotografiile judiciare reproduse mai sus, observăm cu ochiul liber că, în situaţia descrisă de criminalişti, corpul Elodiei nu numai că ar fi umplut de sînge covorul, dar ar fi căzut chiar pe unul din teancurile de reviste! Ori, nici în revistele găsite în casă, nici în cele decoperite în rîpa din Poiana Braşov nu s-au găsit urme de sînge!

Ca să fie clar, reproducem şi interpretarea criminaliştilor, aşa cum este descrisă în documentul citat (paginile 26 şi 28):

Aşadar, chiar şi sub rezerva probabilităţii, procurorii sînt destul de categorici: corpul a căzut cu capul lipit de perete, iar o parte din sînge s-a scurs sub duşumea, însă cea mai mare parte a lui a rămas deasupra. Adică, pe covorul care era chiar acolo în noaptea de 29/30 august 2007, cînd se presupune că Elodia a fost ucisă!

Reaminitm că toate aceste consideraţii au fost făcute de procurori în anul 2012, cînd cazul fusese preluat de procurorul Varga, care nu participase la percheziţiile din 2007. El a găsit apartamentul gol în 2012 şi nu ştia de existenţa covorului! Era însă de ajuns dacă ar fi privit măcar fotografiile judiciare de la dosar, pentru a vedea că era imposibil ca sîngele Elodiei să se scurgă sub podea fără a atinge măcar covorul care acoperea tot spaţiul dintre pat şi perete, adică exact acolo unde se presupune că a căzut corpul avocatei!

Pentru rigoare, iată şi celelalte 2 schiţe (nr. 16 de la p. 27 şi nr.17 p. 28), care arată cu maliziţiozitate cum presupun anchetatorii că a căzut corpul inert al Elodiei:

Din păcate, judecătorul Neacşu de la Tribunalul Argeş s-a limitat la însuşirea in integrum a Rechizitoriului, pe care, de altfel, cum s-a mai spus, l-a copiat cuvînt cu cuvînt în Sentinţa de condamnare, renunţînd complet la cercetarea judecătorească obligatorie!

Cum actualul complet de la Curtea de Apel Argeş pare dispusă să efectueze cu adevărat o cercetare judecătorească, conform principiului contradictorialităţii, în care şi argumentele favorabile inculpatului trebuie luate în considerare, sperăm ca analiza noastră să fie convingătoare, motiv pentru care o şi punem la dispoziţie.

ÎN 5 SEPTEMBRIE 2007, POLIŢIŞTII AU LUAT DIN CASĂ PARFUMURI FĂRĂ SĂ LE TREACĂ ÎN PROCESUL-VERBAL

Analizînd cu atenţie aceeaşi fotografie judiciară realizată în dormitorul Elodiei, am descoperit că anchetatorii au omis amănunte extrem de importante, care ar fi trebuit să-i pună pe gînduri.

Ca şi în cazul de-acum celebrului PREŞ DE BAIE, procurorii sînt cei care îi oferă lui Cristian Cioacă argumente formidabile în apărare.

Pentru prima oară, publicăm mai jos Procesul-verbal întocmit după Cercetarea la faţa locului (CFL) din 5 septembrie 2007, adică tocmai din ziua în care Elodia a fost dată dispărută de către soţul ei.

După cum se vede în facsimilul de mai jos, poliţiştii scriu în acest Proces-verbal că au luat din casa Elodiei doar „TREI FIRE DE PĂR RIDICATE DE PE PERIA DE PĂR PERSONALĂ, UN ÎNSCRIS CUPRINZÎND LISTĂ CU CHELTUIELI CASNICE”.

De asemenea, în acelaşi Proces-verbal se menţionează că au fost ridicate „3 FRAGMENTE DE URME PAPILARE” ridicate „1(UNA) PE RECIPIENT CREMĂ „JUVENA” ŞI DOUĂ DE PE O STICLUŢĂ DE PARFUM AFLATĂ PE UNA DIN ETAJERELE DIN DORMITOR”.

Practic, în afară de cele 3 fire şi lista de cheltuieli, poliţiştii au luat din casă doar 3 amprente! Nici urmă de sînge şi nici de alte obiecte ridicate din casă. După cum vom vedea mai jos, însă, chiar comisarul Radu Dascălu precizează că poliţiştii luaseră din casă – FĂRĂ SĂ LE TREACĂ ÎN PROCESUL-VERBAL! – şi mai multe sticluţe de parfum şi ambalaje, pe care le-au amprentat, folosind substanţe specifice. Acestea nu au mai fost găsite niciodată în casa lui Cristian Cioacă, ci doar în rîpa din Poiana Braşov! Ca dovadă, comisarul Dascălu îl invocă pe agentul şef Mircescu Eduard, care a participat la CFL-ul din 5 septembrie 2007!

Dar, să vedem mai întîi facsimilul acestui Proces-verbal din 5 septembrie 2007, publicat acum pentru prima oară:

Procesul-verbal întocmit de poliţişti în ziua de 5 septembrie 2007

Nu insistăm aici asupra faptului că nici pînă azi nu au fost puse în dosar rezultatele analizelor de laborator în legătură cu probele ridicate, deşi din firele de păr se putea afla cu exactitate ADN-ul Elodiei.

Reţinem, însă, că Raportul de cercetare tehnico ştiinţifică (RCTS), întocmit de comisarul Dascălu Radu, specialist criminalist în cadrul IPJ Braşov, are două menţiuni referitoare la parfumurile ridicate în ziua de 5 septembrie 2007, deşi, după cum se vede în facsimilul de mai sus, acestea nu au fost trecute în Procesul-verbal întocmit la acea dată!

Prima menţiune se află la fila 20. Iată ce scrie comisarul Dascălu Radu: „Din documentele încheiate în data de 05.09.2007 şi din relatarea lucrătorului care a efectuat cercetarea criminalistică la locul faptei la această dată – Ag. şef Mirceascu Eduard – rezultă că o parte din sticluţele de parfum au fost tratate criminalistic în vederea relevării urmelor papilare” şi constată că „în data de 11.09.2007 se mai aflau pe noptieră doar sticluţele cu parfum netratate anterior cu pulbere de relevare”!

Raportul de cercetare tehnico-ştiinţifică întocmit de comisarul Dascălu, pag. 20

Comisarul Dascălu constată diferenţe între fotografiile realizate în casa Elodiei în 5 septembrie 2007 şi cele realizate la percheziţia din 11-12 septembrie 2007, în sensul că mai multe sticluţe de parfum dispăruseră de pe o etajeră! Cum Cristian Cioacă nu avea de ce să le mai ia de acolo, întrucît deja fuseseră cercetate şi nu s-a găsit sînge pe ele, înseamnă că acestea fuseseră ridicate de către poliţişti!

Comisarul Dascălu descrie cu lux de amănunte diferenţele dintre cele două fotografii realizate în casa Elodiei, realizate la CFL-urile din 5 şi, respectiv, 11 septembrie 2007, extinzînd observaţiile sale şi asupra obiectelor găsite în rîpa din Poiana Braşov pe 8 octombrie 2007, unde, între altele, se aflau mai multe sticluţe de parfum goale şi mai multe ambalaje ale unor parfumuri!

Mai concret, comisarul Dascălu sugerează faptul că, după comiterea crimei, Cristian Cioacă ar fi aruncat o parte dintre obiectele care puteau să păstreze urmele agresiunii căreia i-ar fi căzut victimă avocata Elodia Ghinescu.

Numai că, aşa cum vom arăta mai jos, şi acest lucru era imposibil, întrucît ar fi absurd să credem că, după ce poliţiştii analizaseră cu aparatura de specialitate fiecare sticluţă de parfum de pe noptieră, Cioacă ar mai fi aruncat vreunul din obiectele cercetate. Pe de o parte, pentru că era dovedit faptul că nu aveau sînge pe ele şi, pe de altă parte, s-ar fi observat imediat lipsa lor, din moment ce, la faţa locului, s-au făcut nenumărate fotografii!

Iată şi fotografiile din dosar din care comisarul Dascălu a tras această concluzie:

RCTS-ul întocmit de comisarul Dascălu (pag. 19): în stînga este fotografia realizată în 5.09.2007, iar în dreapta cea realizată în 11-12.09.2007

Iată şi observaţiile sale pe marginea acestei analize minuţioase, aşa cum le-a formulat comisarul Dascălu Radu în RCTS-ul nr. 242954 întocmit la data de 1 septembrie 2008:

Avem, aşadar, o recunoaştere explicită a faptului că la CFL-ul din 5 septembrie 2007 poliţiştii au luat „o parte din sticluţele cu parfumuri… pentru a fi tratate criminalistic”, deşi acestea nu s-au mai trecut în Procesul-verbal! Cu alte cuvinte, procurorii aveau la dispoziţie mai multe obiecte neinventariate din casa lui Cristian Cioacă, astfel încît ideea plantării lor ulterioare, ca strategie de a-l „sparge” pe „criminal”, începe să capete contur!

CUM A APĂRUT ÎN 11 SEPTEMBRIE 2007 UN STROP DE SÎNGE PE PARFUMUL „VERSACE”, CARE NU ERA ACOLO ÎN 5 SEPTEMBRIE?

Atent la detalii, criminalistul Dascălu Radu a încercat să pună cap la cap amănunte rezultate din CFL-urile din 5 septembrie 2007, 11-12 septembrie 2007 şi 8 octombrie 2007, însă i-au scăpat tocmai lucrurile vizibile, pe care nici un începător nu le putea ignora!

Astfel, el a găsit în 11 septembrie o urmă de sînge pe sticluţa de parfum „Versace”, aflată pe noptiera Elodiei, însă nu şi-a pus banala întrebare: cum a apărut aceasta, dacă, numai cu o săptămînă înainte, colegii săi criminalişti tocmai le analizaseră cu atenţie, din moment ce au luat amprente de pe aceste sticluţe!

Mai mult decît atît, în momentul în care, pe 8 octombrie 2007, a fost găsit în rîpă un ambalaj tocmai de la o sticluţă „Versace”, s-a dus la un magazin şi a fotografiat unul asemănător pentru a face legătura între sticluţa din casa Elodiei şi ambalajul din rîpă, astfel încît să sugereze faptul că poliţistul Cioacă l-ar fi aruncat acolo. Nu s-a gîndit însă că, dacă sticluţa s-ar fi aflat în ambalaj în „noaptea crimei”, sîngele n-ar fi ajuns pe sticluţă, ci pe ambalaj!

Dar, iată speculaţiile criminalistului Dascălu, exprimate – e adevărat – sub un dubiu care mai degrabă aruncă la coş întreaga argumentaţie iniţială:

Dacă „nu avea certitudine”, „nu putea stabili mecanismul creării urmei de sînge” şi dacă „poate doar dezvolta o ipoteză, neavînd argumente”, ce rost avea tot acest scenariu, pe care procurorul de caz l-a preluat fără ezitările din RCTS şi l-a introdus în Rechizitoriu ca fapt cert?

Dar, iată întreaga dezvoltare a scenariului absurd iniţiat de comisarul Dascălu. Mai întîi, privind fotografiile judiciare din 5 şi 11 septembrie, i-a sărit în ochi numele comun („Versace”) al unei sticluţe din apartament şi al unui ambalaj găsit în rîpa din Poiana Braşov. Imediat s-a gîndit că ambalajul a fost iniţial în casă şi a fost luat de Cristian Cioacă pentru a fi aruncat apoi între celelalte obiecte din rîpă, lucru dedus din faptul că sticluţele de parfum de pe noptiera Elodiei nu aveau ambalaje, spre deosebire de cele de pe noptiera lui Cioacă, acestea fiind toate în ambalajele respective!

Iată, în facsimil, chiar textul redactat de comisarul Dascălu:

Pagina 76 a Raportului de cercetare tehnico-ştiinţifică întocmit de Dascălu

Iată şi pasajul din RCTS, referitor la ambalajul „Versace” şi la identificarea lui în rîpa din Poiana Braşov:

Pagina 77 a Raportului de cercetare tehnico-ştiinţifică întocmit de Dascălu

Ca într-un scheci umoristic, comisarul Dascălu caută un magazin de parfumuri pentru a vedea cum arată ambalajul original al sticluţei de parfum „Versace”. Iată cum descrie chiar dumnealui acest episod:

Şi iată ce schemă a rezultat din această investigaţie prin magazinele de specialitate din Braşov:

Întrucît sîntem în posesia tuturor probelor din „Dosarul Elodia”, vă prezentăm mai jos fotografia color a ambalajului găsit în rîpa din Poiana Braşov, astfel încît cititorii să vadă dacă era necesar ca echipa de criminalişti să colinde prin magazine pentru a identifica un banal ambalaj de parfum, în loc să observe derularea logică a evenimentelor, aşa cum puteau fi ele reconstituite după imaginile şi probele deja existente în dosar:

Toată această tevatură a fost rezumată în mod hilar: acest ambalaj era în casă în noaptea crimei, avînd în el sticluţa „Versace”. După comiterea crimei, temîndu-se că sîngele a sărit şi pe ambalaj, Cioacă a scos sticluţa şi a aruncat ambalajul în rîpă! Deci, logic, el este criminalul!

În loc să colinde prin magazine, comisarul Dascălu putea să se întrebe cum era posibil ca sîngele să ajungă pe sticluţa de parfum, deşi aceasta era în ambalaj!

Şi, iată acum cum au fost valorificate analizele comisarului Dascălu de către procurorul Varga, care a întocmit Rechizitoriul cu care Cristian Cioacă a fost trimis în judecată şi condamnat apoi de către Tribunalul Argeş la 22 de ani de închisoare:

Rechizitoriul „Dosarului Elodia” întocmit de procurorul Varga, paginile 14-15

După cum se vede, procurorul nu mai păstreză rezervele de interpretare, pe care, totuşi, în Raportul de cercetare întocmit de comisarul Dascălu, le-am regăsit şi subliniat mai sus! La procuror, orice dubiu a devenit certitudine, orice ezitare a fost înlăturată, orice altă posibilitate exclusă din capul locului, astfel încît Rechizitoriul poate fi considerat un fals grosolan!

În aceste condiţii, se impune ca instanţa de apel să facă o adevărată cercetare judecătorească, astfel încît sentinţa definitivă să fie nu numai credibilă, ci şi să înlăture varianta înfricoşătoare că ne-am afla pe drumul spre o gravă eroare judiciară, aşa cum s-a mai întîmplat de atîtea ori în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.