Furnizorii de servicii medicale private îi răspund lui Arafat

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED îi răspund șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, după ce acesta a spus că medicii trebuie să hotărască și să lucreze fie la privat, fie la stat. PALMED atrage atenția că profesia de medic este una „eminamente liberală“.

„Suntem într-un punct pe care patronatul l-a anticipat. Considerăm că pacientul trebuie pus în centrul oricărei decizii luate de autorităţile competente în a stabili aceste politici. Ori, în acest moment, sistemul de stat nu poate să gestioneze complet cazurile, prin urmare complementaritatea dintre cele două – public şi privat, este fundamentală pentru a asigura serviciile de sănătate necesare“, susţine Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Încălcarea principiilor exercitării meseriei

O suprareglementare de tipul constrângerii “public ori privat” ar încălca principiile exercitării meseriei şi ar limita sever dreptul la muncă, spun reprezentanții PALMED. „Dezavuăm situaţiile în care din banul public este întreţinută o industrie paralelă, cu componente suprapuse. Astfel de cazuri nu au nicio legătură cu dreptul fundamental la muncă şi cu exercitarea profesiei de medic, ci cu lacunele de organizare ale sistemului public. Suntem într-un moment în care discuţiile publice se îndreaptă către medici, dar ce ne poate face să credem că ar fi vorba doar de atât, şi că nu ar putea exista eventuale reglementări care să vizeze personalul medical în ansamblu, şi chiar alte profesii?, conchide Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Ori la stat, ori la privat

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, susţine că odată cu creşterea veniturilor din sistemul sanitar ar trebui să se ia şi alte măsuri, cea mai importantă fiind delimitarea sectorului privat de cel public şi impunerea interdicţiei cadrelor medicale de a lucra simultan în ambele sectoare.

„Ştiu că această tema este una extrem de sensibilă, însă pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă. Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însa acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă întradevar acesta deserveşte interesul pacienţilor cocrect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, susţine Raed Arafat într-o postare pe Facebook.

Sistem medical greu accesibil

„Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar Românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discutiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul dar nu paralel în cele două”, precizează secretarul de stat.

Arafat susţine, în afara urgenţelor, sistemul medical este greu accesibil pacientului, iar acesta se regăseşte la un moment dat să plătească sume importante pentru investigaţii care ar fi trebuie să fie acoperite prin asigurări.

„Dezbaterea pe aceasta temă trebuie să fie una extrem de amplă şi serioasă având pacientul în centrul de interes. Probabil că va fi nevoie de o amplă reaşezare a sistemului sanitar, astfel încât să asigurăm un acces universal echitabil populaţiei din România indiferent de statul social şi nivelul de sărăcie al acestora. Primul pas însă este necesitatea recunoaşterii că există întradevar o problemă gravă în ce priveşte accesul chiar şi la serviciile de bază în domeniul sanitar şi că există soluţii care nu necesită neaparat bani mai mulţi cât necesită ele o voinţă politică de a susţine o schimbare radicală în asigurarea asistenţei sanitare, departe de interesele comerciale şi mai aproape de interesele populatiei”, concluzionază Raed Arafat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

  1. Pai cam are dreptate arafat! Fara bazinul de de clienți de la stat pe care să-i păcălească cei din privat de unde averi pe medicii care și-au tras clinici private?! Numai de pe câțiva bogătanilor șmecheri nu se face averea, tot sărăcimea e baza! De aia si s-ar de cur in sud privații, nu cumva să ia amploare si să-i vină unuia ca deputatul zamfir sa pînă de un proiect de lege!

    • Bogătani nu prinde sistemul privat din România. Bogătanii se duc direct la AKH. Bogătanii participă la prosperitatea austriecilor, nu a românilor.

  2. Se confirmă că medicina nu este o profesie foarte solicitantă, dacă după 8 ore la Stat mai poți să lucrezi 4 ore la privat și asta zi de zi, an de an. Atunci, ce tot îi văităm pe medici ?

    • Nu este chiar așa. Munca în domeniul acesta nu se poate norma. Este similară cu a pompierilor. Când arde sar în foc, când nu arde sunt în stand-by. Dacă ai plătii pompierii la număr de intervenții, ar murii de foame!

  3. Foarte corect. Susțin demersul lui Arafat. Dacă este nevoie și în Piață! S-a ajuns în aberanta situație în care sistemul public finanțează sistemul privat.

  4. Cand fostul Ministru al sanatatii Vlad Voiculescu spunea asta, era indepartat de la Minsiter!
    Iar dl Raed Arafat tacea chitic, NU l-a sustinut!
    Ce-a facut dl Arafat de cand e in fruntea Departamentului pentru situatii de urgenta?
    NIMIC.
    L-a numit Ponta in Ianuarie 2014 cand cu tragedia din Apuseni, TREBUIA sa puna la punct Legislatia pentru Situatii de Urgenta, NU a facut nimic, nimic, dovada ca la trageida de la Colecyiv e fost JALE mare!
    Nici azi dl Raed Arafat NU poate demopnatsra ce-a FACUT!
    L-am auzit azi la RRA la ora 13 si ceva, dupa Jurnal, la Alexandra Andon atacand Medicii, dar refuzand sa pronunte cuvantul SUBFINANTARE desi a Reecunoscut ca ACCESUL la Serviciile medicale e o problema mare in Romania pentru ca Fondurile se termina in primmele zile ale fiecarei LUNI!
    Cine sunt Vinovatii?
    Medici, care lucreaza si la privat!
    Rusine, e usor sa stai la Birou, si sa NU Raspunzi de NIMIC si sa dai lectii altora!

    • totusi ce părere ai de un salariat( mă refer de cel de la stat) cu 2-3000 euro, mai mare decât în occident, cu program de 20 ore pe săptămână?

  5. Acest Arafat este mai roman decit toate secaturile din toate guvernele!
    Trebuie sa vina in Palestinian sau libanez sa incerce sa faca ceva in sanatate luptindu-se cu borfasii romani!

  6. In Canada nu ai voie sa lucrezi la privat daca lucrezi la stat si viceversa. Raed Arafat are dreptate.

  7. Casa de sanatate sa nu mai deconteze nici-o prestatie facuta in mediul privat. Cred ca masura aceasta va rezolva complet problema.

  8. Sint uimit sa constat ca exista un sau o persoana ce semneaza „lili”. si care este totdeauna Gica contrea, dar fara opinii corecte ci numai distructive de parca o face la comanda . Chiar nu ne-am saturat ca medicul de la stat cu program de 6-7 ore de cabinet sa nu mai poata fi gasit dupa 4 ore in schimb in aceeasi perioada incep serviciile la una sau doua centre medicale private ytatind pacienti redirectionati (ca sa nu spun racolati prin cabinetul de la stat)Daca sint vehementi in sustinerea zonei private patronii acestia au posibilitatea sa-i angajeze cu contract intreg si salarul la concurenta cu cel de la stat ,in acest mod asigurind calitatea si angajarea celor mai buni practicieni care vor sporii bunastarea proprietarilor . Sa-i dea dumnezeu sanatate domnului Arafat( sau Alah)pentru tot ceea ce face si a facut pentru sistemul de sanatate de urgenta si mai nou in calitatea de secretar de stat. Cinste dinsului

  9. Denumirea aceasta,”profesie liberala”acopera un „teritoriu”nelimitat?intreb si eu comparand cu alte profesii „liberale”,de exemplu-avocatura;poate un avocat care lucreaza la o firma de avocatura sa lucreze si la alta,concomitent,daca are timp?intreb si eu,ca un nepriceput,vreau doar sa inteleg de unde pana unde tine”liberalismul”profesiei si ce inteles are cuvantul „concurenta”pentru diferitele sectoare profesionale de la noi

  10. Foarte lăudabilă poziţia lui Arafat. Sistemul privat căpuşază şi falimentează pe cel de stat. Restricţionarea personalului(medici, asistenţi, etc.)de a lucra numai la stat sau numai la privat este de bun simţ şi nimeni nu o poate contesta şi cu atât mai mult de chiar patronatul medicinii private. Nu uit umilinţa prin care am trecut la un cabinet particular care avea contract cu Casa de Asigurri de Sănătate care, deşi eram primul venit, a trebuit să fiu după 3 ore consultat,pentru că a dat prioritate celor cu plată. Trebuie şi aici o separare. Bine înţeles consolidarea şi a sistemului de stat. Să fie, adică, o concurenţă corectă între cele două sisteme. Şi nu în ultimul rând, controlul sanitar la toate cabinetele, indiferent de proprietate. Spun asta pentru că am contractat hepatita B de la un cabinet privat de stomatologie .

  11. Dl. dr. Arafat are perfecta dreptate. Sunt enorm de multe situatii in care pacientii din sectorul de stat sunt „indrumati” catre clinicile particulare unde, culmea, sunt tratati de acelasi medic. Pretextul ca la privat au instrumente si aparate mai bune este, in majoritatea cazurilor, doar o minciuna. Eu insumi, am patit acest scenariu. Dupa doua consultatii acordate la spitalul judetean, am „aterizat” la clinica particulara a aceluiasi medic. La ora actuala, frecventez numai acea clinica!! In al doilea rand, medicii au norma de munca zilnica de 7 ore, tocmai pentru ca s-a considerat ca munca lor este solicitanta. In aceste conditii, ce randament poate avea un medic care dupa cele 7 ore din policlinica sau spital, mai lucreaza alte 4-5 ore la cabinetul particular?

  12. Sindicatul PALMED atrage atenția că profesia de medic este una „eminamente liberală“ … ! Ce vorbești Franz … ? Dacă e așa , ești liber și mergi în sistemul privat … , PALMED-ule … ! La salarii de peste 5.000 de euro , se cam întorc doctorii acasă …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.