G7 şi-a luat un nou angajament pentru Ucraina

G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries, 3d illustration

Miniştrii de externe ai statelor din G7 s-au angajat vineri „să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.

În comunicatul lor final publicat la încheierea reuniunii care s-a desfăşurat timp de trei zile pe mica insulă italiană Capri, ei afirmă de asemenea că examinează „toate opţiunile posibile” pentru a utiliza activele ruse îngheţate pentru a ajuta Kievul, înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din G7, prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Apulia, sudul Italiei.

Ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a fost primit la Capri de omologii săi din G7, pentru a prezenta situaţia din ţara sa în faţa invaziei ruse.

Kuleba i-a îndemnat să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că trimite Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

„Ne exprimăm angajamentul de a întări mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei”, afirmă miniştrii de externe ai statelor G7 în comunicatul lor. „Lucrăm de asemenea cu partenerii noştri în acest scop”, adaugă ei.

G7 este format din SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Italia, iar aceasta din urmă prezidează anul acesta grupul.

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a îndemnat joi, la Capri, la găsirea unor moduri „creative” de utilizare a activelor ruse îngheţate în străinătate pentru a finanţa apărarea Ucrainei.

Aceste declaraţii au intervenit în condiţiile în care în SUA şi Europa se înmulţesc îndemnurile de a înfiinţa un fond pentru Ucraina utilizând miliarde de dolari din activele ruse îngheţate în Occident după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în 2022.

Dobânzile pentru cele circa 200 de miliarde de euro active ruse îngheţate în UE reprezintă de exemplu între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Majoritatea acestor active sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. In perioada urmatoare veti vedea mult mai putine postari de la trolii consacrati de pe forum, stiti voi,axon,Gelu, Năvrăpăscu,Rollanson, contestatar si alte gunoaie. Cel care-i platea si-a luat sotia intr-un sicriu de tabla si a plecat inapoi in rusia. Pe moment, este neclar cand si daca vor mai fi platiti si ei nu lucreaza pe gratis, din convingere. Poate vor mai pune un post sau doua, asa, ca sa-si tina locul cald in caz ca revine „finantarea” dar nu va mai fi nici pe departe porceala care a fost inainte aici. Slava Domnului, putem si noi discuta normal, fara ei.

  2. Daca Ucraina primeste ajutorul, si mai primeste si celelalte ajutoare, va da in rusi mai rau decat a dat pana acum, sa nu uitam, Ucraina cu stocuri reduse nenoroceste armata ruseasca, si n-o zic de la mine, ci imaginile care vin din zona, zi de zi, vorbesc de la sine.

  3. Mujikului abuzat.. 15:53..
    Tu măi esti un prostuț.. Mai sunt și proști din greșeală dar tu esti un prostuț funcțional.
    Ucrainenii cu tot armamentul NATO for fi gata fiindcă sunt naziști.. Rușii nu suferă naziștii..

  4. Sa trimita Ukrainei cit mai mult armament pt. ca la fel va disparea ca si celelalte transe trimise pana acum.O parte le vind ukrainienii pe piata neagra si alta parte intra in masina de tocat a rusilor.La ora actuala se pare ca nici occidentalii nu prea mai au stocuri de armament pt. trimis pe moka ca pana acum.Banii care erau afectati Romaniei sa cumpere arme de ultima generatie, nu au putut fi cheltuiti pt. ca nu exista in depozit stocuri de armament,asta am auzit din gura lui Johannis .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.