Gabriela Firea „are alergie la democraţie”

Membrii ONG-ului „România fără ei” au început o acţiune de strângere de semnături pentru demiterea Gabrielei Firea. Începând de astăzi, între orele 09-21 grupul de iniţiativă civică este prezent în Piaţa Unirii pentru a strânge semnături în vederea organizării referendumurilor de demitere.

Grupurile de iniţiativă civică ”Bucureşti Fără Ei”, ”#Rezistenţa”, ”Salvaţi Parcul Tineretului” şi ”Giurgiului” anunţă demararea campaniei pentru strângerea de semnături în vederea organizării unor referendumuri de demitere a primarului general – Gabriela Firea, a primarilor de sector şi de dizolvare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Acest demers, spun iniţiatorii acţiunii, este motivat de starea actuală a Bucureştiului, care e departe de promisiunile făcute de către Gabriela Firea şi ceilalţi primari în campania electorală.

Lista motivelor pentru care această acţiune a luat naştere este lungă. Traficul infernal, condiţiile deplorabile din spitale, iluzia reabilitării seismice şi termice stau la baza nemulţumirilor iniţiatorilor.

Totodată, aceştia afirmă că „nu există transparenţă administrativă în ce priveşte cheltuirea banului public. Bugetul Primăriei Capitalei nu reflectă nevoile cetăţenilor, iar puzderia de firme nou înfiinţate de Primăria Capitalei, fără o fundamentare economică, ne arată că nu au de gând să slujească interesul public.”
În urma refuzului venit din partea Primăriei Capitalei cu privire la amplasarea unui cort în zona în care membrii ONG-ului sunt poziţionaţi pentru a strânge semnăturile necesare demiterii Gabrielei Firea, iniţiatorii grupării civice afirmă că „tovarăşa Firea are alergie la democraţie şi îi este frică de noi.”

„Primăria Capitalei ne-a răspuns cu un aviz negativ. E adevărat că legislaţia nu prevede clar o modalitate pentru strângerea de semnături în vederea referendumului de demitere, dar aşa cum s-a instituit practica strângerii semnăturilor in campanii electorale sau civice, demersul nostru putea fi asimilat cu uşurinţă unor astfel de acţiuni. Am invocat ca bază legală, de asemenea, Constituţia şi Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.”

„Considerăm că răspunsul primăriei reprezintă un abuz. Era de aşteptat că nu ne vor lăsa să acţionăm liber şi democratic şi că se vor prevala de vidul legislativ, dar campania continuă şi ne vom adresa justiţiei pe cale civilă şi penală. Aşteptăm alături de noi orice avocat care vrea să susţină campania, fiindcă nu vom da înapoi.”

Acţiunea „Bucureşti fără ei” este un proiect cetăţenesc pe bază de voluntariat. Oricine doreşte să se implice este invitat să se alăture, descărcând formularele pentru strângerea de semnături de pe site-ul ONG-ului. Organizatorii proiectului promit că în curând vor fi instalate, în mai multe zone din Capitală, corturi pentru strângerea de semnături.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.