(GALERIE FOTO) Imagini ca într-un film western – cabana Prislop

Cabana Prislop, un loc mult îndrăgit de iubitorii muntelui ce a fost odinioară perlă a turismului din Masivul Șureanu, a ajuns o ruină, gata oricând să se prăbușească. Imaginile cu clădirea dezafectată și în stadiu avansat de degradare vorbesc de la sine și nu au nevoie de prea multe comentarii.

Fost loc de joacă și sport pentru copii a fost un loc frumos ce sperăm să redevină la ceea ce a fost odată și locul unde Mircea Lucescu venea cu jucătorii echipei de fotbal „Corvinul” Hunedoara în cantonament. Cabana a fost și punct de dezmăț pentru protipendada comunistă, dar despre asta într-un alt articol.

Cabana Prislop aflată la altitudinea de 1200 metri pe versantul nordic al munților Șureanu, în poiana Prislopului din șaua dintre vârful Prislop și vârful Tisa, a fost construită în 1953, din lemn, de către Combinatul Siderurgic Hunedoara (CSH), (trebuie menționat faptul că până la reformă administrativă majoră, care a avut loc în anul 1968 la 17 februarie, când autoritățile comuniste au retrasat „granițele” județelor, Cugirul – actual în județul Alba – făcea parte din raionul Orăștie județul respectiv regiunea Hunedoara) fiind renovată o singură dată acum vreo 50 de ani și de atunci s-a degradat încontinuu.
La cabană se poate ajunge pe două trasee unul din Cugir, pe un drum auto forestier până la punctul „casa de vânătoare” (20 km), în continuare se merge pe o potecă nemarcată până la cabana, drumul durează aproximativ 2 ore; din Cugir se poate merge până la Arieş cu trenul forestier sau pe drumul forestier (17 km) şi în continuare pe poteca marcată cu cruce roșie până la cabana, distanța 6 km, durata 2 ore. Iar cel de al doilea din Orăștie pe un drum local carosabil până la cantonul Alunul (30 km), în continuare poteca marcată cu triunghi roșu până la cabană (2 km).
Capacitate de cazare era de 86 locuri (iarna 50 locuri) în camere cu 2-5 paturi şi 2 dormitoare comune. Încălzirea era cu lemne în sobe de teracota, avea generator de curent, apa caldă la baie, apă curentă și TV prin satelit. Singurul grup sanitar era la parter, constând din două wc-uri turcești (bude femei / bărbați) și o „cameră de dușuri”, însă preturile de cazare era destul de mici
Fostul loc de joacă și sporturi de iarnă pentru copii și tineret cabana a fost un loc frumos ce sperăm să redevină la ceea ce a fost odată și locul unde Mircea Lucescu venea cu jucătorii echipei de fotbal „Corvinul” Hunedoara în cantonament. Cabana a fost și punct de dezmăț pentru protipendada comunistă, dar despre asta într-un alt articol.


Cabana Prislop a trecut în proprietatea Uzinei Mecanice Cugir (UMC), după 1990 (care a refăcut o dată acoperișul, în 1992, foarte prost și atât). La solicitarea noastră reprezentanții UMC au răspuns:
„Construcțiile și terenul sunt proprietate a S Uzinei Mecanică Cugir SA, terenul total fiind de 5.342 mp iar cabana cu suprafața de 276 mp P+1E+M – suprafața desfășurată – 690 mp. Accesul la activ se poate face cu mijloace auto pe drumuri forestiere (relativ grele).
În prezent clădirea nu este folosită , iar datorită condițiilor precare de cazare și a stării avansate de degradare nu este solicitată de turiști, nu pot fi asigurate utilități pentru acest activ cu rețele proprii, nu se poate introduce în circuitul turistic.
De menţionat faptul că, S. Uzina Mecanică Cugir a demarat proceduri de valorificare a activului ia care facem referire.”, se arată în răspunsul dat de serviciul patrimoniu al UMC redacției Cotidianul.


Primăria Cugir ar fi interesată să preia locația în contul unor datorii pe care UMC le are la bugetul local, fapt ce ar conduce la reabilitarea construcției și organizarea unor activități care să atragă iubitorii turismului și sportului în zonă. Dorind să află mai multe date am primit de la primăria orașului Cugir:
„Urmare a adresei dumneavoastră vă comunicăm starea actuală a Cabanei Prislop, dacă aceasta se mai află în proprietatea Uzinei Mecanice Cugir, ce șansă mai are reintegrarea acesteia în circuitul turistic al României şi care sunt demersurile făcute de Primărie pentru aceasta, vă informăm că:
1.Nu avem cunoștință de starea actuală a Cabanei Prislop;
2.În evidențele noastre fiscale, Cabana Prislop se află în proprietatea Uzinei Mecanice Cugir;
3.Cabana Prislop face parte din patrimoniul Uzine Mecanice Cugir ca obiectiv extern cu caracter social care nu serveşte obiectului de activitate al societăţii. În decursul ultimilor ani au fost făcute diferite solicitări autorităţilor publice centrale pentru preluarea Cabanei Prislop în vederea reabilitării acesteia şi transformarea ei în locaţie pentru organizarea de tabere şcolare şi punct de atracţie pentru iubitorii turismului şi a sporturilor de iarnă, însă fară nici un rezultat.”, precizează pentru Cotidianul reprezentantul primăriei Orașului Cugir, serviciul venituri.
Acum o cabană pe cale de dispariție!
După cum ne-au obișnuit, în ultimii 30 și mai bine de ani, cei au posibilitatea de a schimba soarta acestui minunat colț de Românie își pasează responsabilitatea mai ceva ca jucătorii echipei de fotbal „Corvinul”. Uzina nu dispune de fonduri şi nu este interesată să reabiliteze imobilele, multe dintre ele fiind reale pericole pentru cetățeni. Iar planurile administrației locale cugirene pentru Cabana „Prislop” ce se refereau la transformarea acesteia în tabără şcolară şi punct de atracție pentru iubitorii turismului şi a sporturilor de iarnă, se opresc la solicitări și demersuri. Rămâne doar nostalgia celor ce au trecut oarecând pe acolo.

„Între 2016-2017 încă era „viață” acolo… păcat, mare păcat, nu știm să păstrăm. Lucram la drumul forestier din zonă urcam la utilaje pentru întreținere așa am ajuns acolo. Erau muncitori de la pădure cazați la cabană. Am tot făcut planuri să mergem cândva la un chef dar… acum mă doare sufletul ce am văzut din fotografiile arătate de tine”, îmi spunea un prieten după ce a văzut fotografiile pe care le vedeți și dumneavoastră în albumul ce are ca surse fotografice: arhiva personală, pagina de facebook „Valea Cugirului” și fotograful Călin Jorza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Dan Orghici 130 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Cabana Prislop este imaginea Romaniei condusa 33 de ani de tuarasi profesori turnatori santajati la securitatea ceausista. Pastrati cabana asa, consevatit-o, sa va aduca aminte ce ati facut !

  2. Poate așa-i mai bine.. Că de pune românu piciorul in zonă, natura frumoasă nu mai are nici o șansă,..

  3. O imagine cît se poate de potrivită a României după 3 decenii de capitalism luminos….

  4. Victoria socialismului luminos asupra Romaniei ! Stalin si poporul rus, libertate v-a adus. Puneti o firma deasupra cu textul „Arbeit macht frei”, munca-mi-ati ! (dedicatie exclusiva nazistului Virgil)

  5. Misto ar fi un banner pe cabana cu inscriptia”Jubileu,Romania la 30 de ani de la Lovitura militara ProSovietica din decc 1989!Traiasca Iliescu Kaghebila!”
    Va dati seama ca au schimbat numele unui bulevard din Vasile Milea in Doina Cornea,inca nu sunt siguri ce a fost in dec 1989, Marea Lovilutie sau Marea Inghesuiala
    Asteptam cu interes schimbarea denumirii Pietei Victoria in Targul de Floci dupa manifestantii care s-au invatat pe acolo cu democratia iliesciana
    PS Târgul de Floci este și orașul ,azi disparut,în care la 1558 s-a născut Mihai, fiul lui Pătrașcu cel Bun, care va fi supranumit Viteazul.

  6. Cu pensiile pe doi ani ale celor doi Augustini (Lazar si Zegrean) se putea renova perfect. Bani pentru speciali se gasesc oricum si oricand. $ecu are grija de scuulele lui.

  7. Cu siguranta ca a fost distrusa de un urs nervos ca n-a gasit nimic de mancare in frigider.
    Cand e flamanzi, ursii e foarte nervosi.

  8. Multumesc Cotidianul. Poate prin actiunea jurnalistilor sa se poata schimba ceva. ma intreb de ce „oamenii de munte” (pentru ca sunt destui) nu se revolta? banuiesc ca exista o asocietie a acestor iubitori de munte, nu? de ce nu se fac petitii catre organele abilitate? daca oamenii s-ar misca si s-ar agita pentru drepturile lor, pentru frumusetile de care se pot bucura in aceasta Tara Minunata, probabil ca praduitorii caracatitei nu ar putea sa faca ceea ce fac. ei lucreaza pe somnul ratiunii romanilor. tineti minte reclama aceea: „Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine!”? pentru ca dormim pe noi. pentru ca „decat” ne „descurcam”. astia suntem? atat putem…?

  9. Valabil pentru toata tara- ce a fost si ce a ajuns. O colonie calcata in picioare de toti.

  10. @fratele lui Charlie: Gheboase iar citesti doar titlul si te uiti la poze ca orice userist care nu le are cu cititul.Zice unul ca in 201 cabana era functionala asa ca tunde-i pe acei 33 de ani si rezuma-te la tuarasul tau coleg Iohanis in mandatul caruia s-a prabusit totul.

  11. Marele Urs: dobitocule, cabana a fost construita de romani. Imbecil jegos ce esti.

  12. ce să mai renovezi bomba aia? arată ca un orfelinat din anii 80.
    că are 2 toalete și că Lucescu și-a făcut nevoile acolo… astea sunt motive să fie pusă la pământ.

  13. Renovată, unde scrie asta?
    Nu! Însă zona poate fi pusă bine în valoare cu o cabană nouă

  14. Ce se vede in fotografii, constructia, pare fara valoare( probabil se poate recupera doar niste material lemnos, pt ardere), dimpotriva, necesita cheltuieli pt ecologizarea terenului. Banii contribuabililor trebuie cheltuiti pt bunuri publice:scoli, spitale si aparatura medicala,tomografe etc, echipament pt. apararea vietii si bunurilor membrilor colectivitatii. Investitia intr-o cabana tine de investitori particulari, ei sunt preocupati daca este interesanta pt turism, daca este rentabila si isi recupereaza cheltuielile, si in cat timp.

  15. Ii dati idei duamnei Firea Sarmancur pentru un viitor lagar de batrani in Voluntari ,pe fonduri europene
    Tot asa de bine utilat, nivel lu,cabana Prislop,ornamentat cu un Godei,ca la cati o curteaza,mai gaseste un kkt cu ochi..

  16. O altă „realizare” , un alt succes post decembrist. România , o colonie
    în derivă exploatată sălbatic de Occidentul capitalist. Mulțumim din suflet Securității 2.0 aka SRI pentru că stat de pază pentru distrugerea țării.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.