Gazele din fântână. Oamenii din Bâzdâna au sesizat mai demult, dar ce credeţi că a urmat?

Locuitori din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, din judeţul Dolj, susţin că au făcut nenumărate sesizări către autorităţi privind acumulările de gaze în pământ şi pericolul la care sunt expuşi în momentul în care acestea ies la suprafaţă, însă până acum nu au primit niciun răspuns.

„Gaze sunt aici, în fântână, de zeci de ani de zile. Fântâna a fost potabilă şi la un moment dat, nu ştiu din ce cauză, au ieşit gaze, bolboroseşte apa în fântână. Am făcut sesizări peste tot, la Gaze, dar pe unde nu am fost, dar nu s-a luat nicio măsură”, a declarat luni, presei, unul dintre locuitorii care a fost, duminică, relocat.

Acesta a mai afirmat că ar trebui găsită o modalitate prin care să se facă un depozit de gaze, pentru că la 2 kilometri de zonă trece conducta magistrală Segarcea-Calafat şi aceasta ar putea prelua din gazele care acum sunt lăsate să meargă în aer.

În urmă cu circa doi ani, după un incendiu de amploare din aceeaşi cauză, Prefectura Dolj a solicitat un punct de vedere Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) în calitate de autoritate competentă, privind situaţia de la Calopăr, iar în răspunsul ANRM se precizează că „în zonă nu este o pungă de gaz exploatabilă”.

Din acest motiv, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, întrunit duminică după-amiaza, a decis ca zona să fie supravegheată permanent până când va fi transmisă o nouă informare către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru un nou punct de vedere.

„Am avut o discuţie cu colegii de la Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Foraj Sonde, pentru a identifica o soluţie tehnică viabilă în ceea ce priveşte anihilarea şi stoparea emisiilor de gaze din zona respectivă. Aşteptăm ca o firmă de specialitate să ne ofere o soluţie tehnică în regim de urgenţă. Primarul, care de trei zile doarme acolo şi asigură permanenţa pentru a evita o nenorocire, şi comandantul ISU Dolj, la fel, prin colegii domniei sale care au asigurat permanenţa de 24 din 24 de ore, au discutat cu firma. Poliţia este, de asemenea, la faţa locului şi încercăm pe cât posibil să evităm o nouă explozie, o eventuală nenorocire”, a declarat, luni, prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu.

În urma Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a transmis o informare către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru a găsi „cele mai bune soluţii pentru gestionarea situaţiei de la Bâzdâna, în calitate de autoritate cu abilitate în domeniu.

Potrivit Prefecturii Dolj, specialiştii ANRM precizează în răspunsul transmis că „din analiza fondului geologic naţional efectuată în cadrul ANRM pentru subsolul judeţului Dolj – localitatea Bâzdâna, comuna Calopăr nu sunt înregistrate resurse/rezerve de petrol deci nu există încheiate acorduri petroliere de concesionare a perimetrelor respective în vederea exploatării, dezvoltării şi explorării de hidrocarburi”.

„Pentru determinarea cauzelor şi delimitarea arealului cu emanaţii de gaze, dar şi pentru stabilirea măsurilor de punere în siguranţă a zonei, este necesară realizarea unei reţele de foraje prin care pe adâncimile investigate să fie cartată litologia întâlnită, adâncimea la care se întâlneşte nivelul apei subterane şi să fie făcute măsurători privind concentraţia şi geneza gazelor în teren. În condiţiile în care se demonstrează că prezenţa gazelor în zonă este datorată unor acumulări de hidrocarburi sau a unor straturi de cărbune care nu pot fi exploatate şi valorificate industrial aceste foraje vor putea fi transformate în drene verticale de aerisire pentru punerea în siguranţă a zonei afectate”, se mai precizează în comunicatul celor de la ANRM în legătură cu soluţiile pentru Calopăr.

Patru persoane din trei gospodării din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, au fost relocate, duminică seara, la rude, în urma exploziei care s-a produs vineri la soba unei locuinţe din zonă, cauza cea mai probabilă fiind emisii spontane de gaze din pământ.

Decizia de relocare a celor patru persoane a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dolj.

Pompierii din cadrul ISU Dolj au început să facă măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr după ce, vineri dimineaţa, a explodat o sobă, iar proprietarul s-a ales cu arsuri la nivelul feţei şi mâinilor. În urma măsurătorilor, de sâmbătă până duminică, s-a constatat că valorile au crescut în jurul puţului, respectiv s-au triplat. Astfel, echipajul de cercetare chimică, biologică, radiologică, nucleară şi substanţe explozive (CBRN) din cadrul ISU Dolj a depistat, duminică, o concentraţie de gaz metan (CH4) de 74% în zona puţului din gospodăria avariată de explozie. De asemenea, au fost depistate concentraţii de gaze şi în alte fântâni din apropiere.

„În urma măsurătorilor a rezultat o concentraţie de 74% CH4 în zona puţului, 5,5% CH4 în zona beciului locuinţei afectate şi 5,5% CH4 în zona anexei aflată la circa 5 metri de puţ. La faţa locului, zona este balizată, sub supravegherea unui echipaj IPJ Dolj”, a informat Prefectura Dolj.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Dolj, CJSU Dolj a mai dispus: asigurarea perimetrului în zona afectată de urmările evenimentului şi interzicerea accesului neautorizat în interiorul acestuia, prin grija IPJ Dolj şi a autorităţilor publice locale din Calopăr; supravegherea permanentă a locului evenimentului prin grija Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Calopăr; continuarea monitorizării concentraţiei de gaz natural în zona evenimentului, precum şi verificarea prezenţei altor substanţe posibil a fi asociate emisiei de gaz natural prin efectuarea de măsurători periodice de echipa specializată a ISU Dolj; identificarea unor locaţii şi amenajarea acestora la nivelul comunei Calopăr pentru evacuarea la nevoie a persoanelor din satul Bâzdâna prin grija autorităţilor publice locale din Calopăr; contactarea unor specialişti în scopul identificării soluţiilor pentru oprirea emisiei spontane de gaz natural prin grija CLSU Calopăr cu sprijinul CJSU Dolj; analizarea posibilităţii achiziţionării unui detector de gaz metan la nivelul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Calopăr; efectuarea unei evaluări exacte a pagubelor produse de explozia de gaze naturale rezultate şi transmiterea acesteia către CJSU Dolj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

  1. Gazele, ca orice hidrocarbură (cărbune, metan și țiței), sînt minerale nu din putrefacție, se fac continuu în adîncul Pămîntului și, fiind ușoare, se ridică.

  2. AN Resurse Minerale o sinecura bugetara pe bani multi. De la prima sesizare trebuiau sa actioneze. Isi da cineva demisia, platesc pt casele distruse?!!. Nici vorba,la noi nesimtirea este maxima. Locuri de munca doar la birou, solutii zero. Niste containere de locuit nu exista?!!!

  3. Cred că i-ați văzut pe vizitatori, în haine țiplă plimbandu-se cu o sculă în gheare și nimic concret în teren. Nu s-a făcut și nici nu se va face, vor chema strainezia să bage ghearele , sa exporte și să facă bani din zona in loc să beneficieze cetățenii din acea zona.

  4. Nu numai în această pățanie, în oricare alta, cei răspunzători de rele, că au plănuit, că a fost la ordin, că a fost din prostie, cî din nepricepere, din neatenție, că santaj, trebuie să plătească cu vîrf și-ndesat. Prea e trai pe vătrai în administrație. Prea atrage toți nepricepuții, toți hoții, toți netrebnicii fără grija aproapelui.
    Treaba cu prescripția este pt hoți. Scoasă, nu mâine, azi! Chiar dacă-i aflat vinovat după zeci de ani să i se taie pensia oricît de specială, printre altele.
    De obicei își țin ouăle de furat în mai multe cuiburi, pe la neamuri, cunoscuți. Cînd e cercetat unul din ăsta să fie luate la purecat toate neamurile. Poatea așa le va fi frică măcar de neamuri. Astfel nici fost bandit nu își va împinge beizadeaua proastă în funcție mare.

  5. dorinta de bani cati mai multi se exploateaza haotic si la gramada.
    Dar intr-o colonie, poti face orice.

  6. Nu pare a fi singurul loc din tara unde gazele razbesc singure de sub pamant. Dar borfasii de la putere prefera sa cumpere gazul de afara.

  7. Citat:Afară de Boutigny şi V. S. Sokolov, care consideră că petrolul are o origine cosmică, ceilalţi cercetători mineralogi consideră că el s-a format ca urmare a reacţiilor care s-au produs în scoarţa Pămîntului.
    Unii cercetători consideră că petrolul are o origine organică, el provenind din descompunerea substanţelor vegetale sau din distilarea, pe cale naturală, a cărbunilor de pămînt; alţi cercetători atribuie petrolului o origine exclusiv minerală; alţii consideră ca posibilă atît originea vegetală, cît cea animală. gata (C. Beca, I. Vîsoțki, Geologia zăcămintelor de petrol și gaze, 1968)
    Este o catedră la Petrol și Gaze Ploiești cu numele Beca.
    De ce nu se predă la școală la fel?

  8. Inainte de a emite ipoteza ca acolo sunt gaze naturale, trebuie verificat daca nu trece vreo conducta prin zona (veche si uitata). Localnicii spun ca miroase a gaz, din cate stiu metanul (ch4) nu miroase, in gaz se adauga mercaptani, niste substante care au miros pentru ca oamenii sa isi dea seama daca au uitat aragazul pornit fara flacara. Daca este depozit de gaze, am pus-o, noi vom vinde gaze la francezi si la nemti.

  9. Buna!
    Trădătorilor de Sus, chemati repede OMV să scoata gazele ca mare nevoie are Austria.
    Nemernicilor care ați vândut pe șpagi România !
    Blestemati sa fiti in veci!

  10. daca omul isi facea o chestie sa poata folosi acel gaz fie si numai pentru el, imediat sa infatisau o gramada de perceptori sa-l amendeze si sa-l taxeze!

  11. OVIDIU TENDER rezoneaza?

    P.s. Doar Clanul Tender DETINE cartografia solului si subsolului Romaniei!

    P.P.s. Chiar atat de scurta sa fie memoria ___________ SOCIALA?😎

  12. INtelegem: nici o stire nu rezista mai mult de trei zile, pe prima pagina!

    Nu se vinde, nici daca mor ZECI DE MII!

    Ceea ce nu e Cazul🥖

  13. 1. Ipotezele originii minerale
    Susţinătorii acestei ipoteze se bazează, în general, pe rezultatele obţinute in laborator.
    Berthe1ot (1866)a obţinut hidrocarburi de tipul celor din petrol din acţiunea acidului carbonic asupra metalelor alcaline la temperaturi înalte, in prezenţa vaporilor de apă. (citat din cartea amintită mai sus)

  14. Sa vada cu detectorul de gaze pe unde sunt gaze si sa facă găuri in pământ cu foraje cu apa sa iasă gazele la suprafatza si sa arda gazele !

  15. D.I.Mendeleev (1877), în urma cercetărilor de laborator a formulat o ipoteză în care susține că petrolul este de origine pur minerală și că s-a format în regiunile profunde ale scoarţei, din reactia vaporilor de apă supraîncălziţi cu carburile metalice. (aceiași carte)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.