Gazeta Matematică – o revistă de 127 de ani

Gazeta matematica nr 11 iulie Buc 1911 Inv 26901-0001

Aveți curiozitatea să aflați că acum 127 de ani, mai exact pe 15 septembrie 1895, a apărut prima revistă de matematică din România?

,,Gazeta Matematică, pe lângă faptul că există până în zilele noastre, din anul 1949 are două serii dedicate atât profesorilor, cât și elevilor. Aceasta apare lunar la inițiativa celor zece fondatori ai ei, ingineri români, care fac parte din comitetul de redacție. Acești zece matematicieni sunt Tancred Constantinescu, Vasile Cristescu, Emanoil Davidescu, Andrei Ioachimescu, Ion Ionescu-Bizeț, Mauriciu Kinbaum, Nicolae Nicolescu, d-ra Constanța Pompilian, Mihail Roco și Ion G. Zottu. Bineînțeles că de-a lungul timpului au mai existat modificări în componența comitetului de redacție, dat fiind profilul revistei.

De remarcat e faptul că ,,Gazeta Matematică” a fost finanțată chiar de fondatorii ei, contribuind fiecare cu 20 de lei aur. Apariția primului număr al revistei, 15 septembrie 1895, a fost la o zi după inaugurarea Podului ,,Regele Carol I” de la Cernavodă, care a avut deviza: ,,entuziasm, armonie, sacrificii continue, muncă dezinteresată, făcându-se probabil referire la evoluția ingineriei.

Dintre cei zece fondatori ai gazetei, ar fi de amintit Tancred Constantinescu (18 mai 1878, Cahul – 14 ianuarie 1951, Sighetul Marmației), care pe lângă faptul că a fost matematician și inginer, a fost și om politic, având funcția de ministru al Industriei și Comerțului în Guvernul Ion C. Brătianu, în perioada 30 octombrie 1923 – 29 martie 1926. De asemenea, el a fost deputat și senator, membru la conducerea P.N.L., director general al C.F.R. Dar cel mai important lucru îl constituie faptul că pe baza prevederilor Constituției țării din 1923 și 1924 a fost adoptată Legea minelor, denumită chiar ,,Legea Tancred Constantinescu. Ca matematician, a avut câteva contribuții remarcabile asupra arcelor de parabolă și arcelor de cerc (1899), câteva proprietăți ale normalelor la parabolă (1895) și asupra cercurilor înscrise și exînscrise în triunghiurile înscrise și circumscrise unei parabole (1901). Din păcate, fiind considerat imoral și ,,element dușmănos regimului actual” a fost arestat în luna mai 1950 și a decedat în închisoarea de la Sighet pe 14 ianuarie 1951.

Exemplu de Problemă rezolvată de matematicianul I. Fundățeanu, Gazeta Matematică, Nr. 11, iulie, București, 1911

În anul 1909 redactorii ,,Gazetei Matematice” au înființat Societatea Gazeta Matematică, recunoscută prin lege pe 5 aprilie 1910 de Adunarea Deputaților. Numele societății a fost schimbat ulterior în Societatea de Matematică și Fizică, iar apoi în Societatea de Științe Matematice din România (acronimul SSMR). Un lucru extrem de important e faptul că SSMR a organizat prima Olimpiadă Internațională de Matematică la Brașov în anul 1959.

Tirajul ,,Gazetei Matematice”, în anul 1988, a ajuns la 120.000 de exemplare, iar după 1990 a scăzut dramatic. În prezent, ,,Gazeta Matematică” este publicată în două serii: Seria A, o revistă trimestrială adresată studenților, matematicienilor și cadrelor didactice și Seria B, o revistă lunară ce se adresează celor interesați de matematica elementară, în special elevilor participanți la concursurile de profil.

Surse imagini: Biblioteca MMB

Articol scris de Simona Barlaboi, Biblioteca Muzeului Municipiului Bucuresti

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

6 Comentarii

  1. Multumim. Chiar daca unii dintre noi stiu ( mai mult sau mai putin) aritmetica elementara cele prezentate de dumneavoastra reprezinta un „arc”peste timp .

  2. S-a construit in timp , intr- sucesiune de generatii, o exceptionala scoala de matematica in Romania . Din care s-a ales praful in mai putin de o generatie .

  3. @nae girimea

    -Frantza de „dezvoltat” impreuna cu izrealu
    arme termo-nucleare in Polinezia,
    maxtor ii putea demonstra MA-TE-MA-TIC
    si lu acad. shloim marcus,e simpla.
    nimeni nu pare interesat.

  4. Gazeta de Matematica era instrumentul de tortura cel mai sadic pe care il foloseau profesorii de matematica impotriva elevilor, in special in perioada vacantelor, dandu-ne portii de exercitii si probleme de rezolvat.

  5. “Tirajul ,,Gazetei Matematice”, în anul 1988, a ajuns la 120.000 de exemplare, iar după 1990 a scăzut dramatic. În prezent, ,,Gazeta Matematică” este publicată în două serii: Seria A, o revistă trimestrială adresată studenților, matematicienilor și cadrelor didactice și Seria B, o revistă lunară”.
    Încă o dovadă ce preocupare pentru învățământ a avut “regimul de tristă amintire” și ce a ajuns învățământul re-re-re-… reformat în democrația de voios pustiitor prezent. Era o mândrie când îți găseai numele publicat în lista rezolvitorilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.