Gazprom livrează la greu către China

Gazprom a livrat, săptămână trecută, cele mai mari cantități de gaze din istorie către China, în cadrul contractului dintre Gazprom și compania chineză Chinese National Petroleum Corp, potrivit informațiilor oferite de la Moscova de gigantul rusesc al gazului. Chinezii au cerut a cerut mai multe gaze decât erau stipulate în contract, așa că a fost încheiat un act adițional. Volumele au fost livrate prin gazoductul Power of Siberia 1. Oficialii CNPC şi Gazprom au discutat săptămâna trecută și despre potenţialele livrări de gaze prin viitoarea conductă Power of Siberia 2, via Mongolia.
Datele arată importanţa Chinei după ce livrările istorice ale Gazprom către Europa Occidentală s-au prăbuşit în ultimul an, pe măsură ce ţările europene au început să îşi diversifice importurile de energie pe fondul invaziei Rusiei din Ucraina.
Rusia se aşteaptă ca un contract de furnizare de gaze între Gazprom şi CNPC prin Power of Siberia 2 să fie încheiat cât mai curând posibil, a afirmat duminică vicepremierul rus Alexander Novak, conform agenţiei ruse de presă Interfax. Ministerul Energiei din Rusia estima recent că exporturile de gaze către China vor ajunge anul acesta la 22 miliarde de metri cubi  şi la 30  în 2024.
În primele nouă luni din acest an, profitul net al Gazprom a scăzut cu 44% comparativ cu perioada similară a lui 2022, până la 4,6 miliarde de euro.
Grupul rus este afectat de hotărârea europenilor, principalii clienţi ai Gazprom din străinătate, de a-şi reduce dependenţa energetică de Moscova. Sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, în luna septembrie 2022, a provocat oprirea aproape totală a livrărilor de gaz rusesc spre Uniunea Europeană. De atunci, Gazprom încearcă să găsească noi clienţi în regiunea Asiei
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1120 Articole
Author

5 Comentarii

  1. evropeenii vor cumara gaz cu butoiul adus cu vaporul din Ame’rica !
    circ cu proshti si politruci coruptzi ce-si vind bunastarea popoarelor lor pentru putere (iradiata si fals perceputa)
    successuri
    ce-mi place asta…’ia neamule butoiul cu gaz ! c-a vnit vaporu’n port !’
    circ si idiotzi

  2. nistorescii si cotidienii saluta cu caldura in suflet realizarile bolshevice..multumim putler

  3. Era la mintea cocoșului că așa se va întâmpla. Putin se aștepta la sancțiuni, printre care și cea cu gazul, așa că a luat măsuri din timp, a construit conducte spre China sau sunt în curs de terminare, cum este cazul cu Siberia 2. Ce le zice Putin europenilor ?. Europeni proști nu mai vreți gaz ieftin de la mine ?, nu-i bai, China abia așteaptă să poată cumpăra mai mult de la noi. Este o piață mai sigură, fără a face multe nazuri, bani peșin și nu dolari sau euro pe care sa-i sechestrați voi, prin băncile voastre. Abia aștept să veniți cu șapca-n mână să cerșiți să vă mai dau acolo ce mai rămâne, dacă mai rămâne, după ce onorez contractul cu marele consumator, China. Nu tu condiții economice, politice, drepturile omului, etc. Să vă văd atunci cât de competitivi veți mai fi pe piața mondială, vă mănâncă „pretinul” de peste ocean cu fulgi cu tot. El are gaz propriu ieftin nu-l costă transportul peste ocean, plus profiturile aferente, voi plătiți, dacă mai aveți pentru ce, cu ce. Poate nu mai aveți gaz nici măcar să opăriți crenvurștul. Să auzim de bine.

  4. UE monitorizeaza cit gaz vind rusii la chinezi, ca sa calculeze cit ii costa pe europeni prostia si lingaleala americanilor.Siguru lucru ce ma bucura ,e ca am constatat ca nu suntem singurii prosti din europa, e toti la fel.Iar nemtalaii bat recordul.

  5. Profitul brut al Gazprom (profitul net este după ce firma își plătește taxele, dividendele, datoriile etc – Gazprom a virat la bugetul de stat în 2022 cu 50% mai mulți bani decât în 2021 – deci indicatorul „profit net” nu spune nimic) era în T2 2021 cam 1500 mld rub iar în T2 al lui 2023 a depășit 1800 mld rub; știu: „rub s-a dus în cap față de usd” doar că rușii nu mai au nevoie de usd.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.