Germania a violat regulile exportului de arme vreme de 30 de ani

Vreme de 30 de ani, Germania a violat în mod sistematic legile privind exportul de arme, arată un studiu al Institutului pentru Cercetare a Păcii de la Frankfurt, potrivit Deutsche Welle. ”Germania oferă licențe și exportă arme în țări afectate de războaie și crize, în țări în care se înregistrează violări ale drepturilor omului”, arată studiul amintit.

Criteriile UE pentru exportul de arme includ ”respectarea drepturilor omului și a legilor umanitare în țara de destinație finală” și ”menținerea păcii, securității și stabilității în regiune”. Germania a violat în mod repetat aceste criterii.

”Armele germane au apărut sistematic în zone de război, în mâinile dictatorilor”, spune expertul în dezarmare Greenpeace Alexander Lurz, citat de AFP. ”Avem nevoie imediat de o lege care să interzică exportul în țări în curs de dezvoltare și care să oprească această subminare sistematică a criteriilor de export”.

Studiul institutului din Frankfurt că în razboiul din Yemen sunt folosite arme germane, că o revoltă a sustedenților mexicani din 2014 a fost înăbușită de politie cu arme de asalt germane. Studiul mai arată ca o parte din arsenalul vechi al Bundeswehr-ului și al forțelor armate din fosta RDG a fost transferată în țări care nu sunt membre nici ale UE, nici ale NATO. Asta s-a făcut cu încălcarea unei interdicții generale impuse în 1971, care împiedică transferul de armament din Germania către țări non-NATO.

După 1990, guvernul a aprobat tot mai multe exporturi de arme către țări în curs de dezvoltare. ”Asemenea cazuri nu sunt o excepție, licențele fiind acordate în circa 60% din cazuri”.

Partidul Die Linke, de opoziție, a solicitat impunerea unei interdicții generale privind exportul de arme. ”Întregul sistem de control este putred, indiferent de ce coaliție a fost la putere”, a spus Sevim Dagdelen, expertă în politică externa în cadrul partidului.

Ministerul german al Economiei, care se ocupă de licențierea exporturilor de arme, a refuzat să comenteze pe marginea studiului. ”Guvernul federal aplică o politică responsabilă și restrictivă pentru exportul de arme”, se arată într-un comunicat citat de DW.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Fiți serioși, nemții au exportat Mercedes-uri, BMW-uri, Audi-ili…,!!..că acum aveau în portbagaje câte o armă, asta-i altă problemă .. așa erau comenzile !! .. fiind mașini scumpe trebuiau aparate de infractori, hoți…că să nu pățească că șeicul Qatarului, i-au luat Mercedesul din fața cortului…cică niște Tuaregi…

  2. Mai este nevoie de vreun argument în plus că în cazul sancţiunilor este vorba doar de lăcomie – cele mai multe interese politice oricum asta ascund?! Aşadar Statul de drept este criteriu – nimeni nu ştiu cum stabilit – pentru State din UE, dar nu şi pentru exportul de arme?????

  3. O au in sane ! Sa ne amintim ce au facut dupa semnarea tratatului de la Versailles ! Cum au eludat toate prevederile tratatului inarmandu-se in colaborare cu rusii…Cu care apoi au semnat si tratatul Ribentrop-Molotov care a deschis larg drumul spre al doilera razboi mondial….. Germania a fost si a ramas principalul factor de tensiune in Europa. N-au invatat nimic din istorie si sunt gata s-o ia de la capat cu ambitiile lor dictatoriale…. Ar fi pentru ultima oara dar cu ce pret ?

  4. Mvaaai, cuuum, germania!? A facut germania asa ceva!? Noooo, asa ceva nu se ezicsta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.