Gheorghe Naghiu: „Patronatul Român este singurul patronat care respectă actuala lege a patronatelor”

Președintele Patronatului Român, Gheorghe Naghiu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru cotidianul.ro. Potrivit domniei sale deși în acest moment există în vigoare o lege a patronatelor ea nu este respectată..

Domnule Gheorghe Naghiu știu că la ora actuală există în vigoare o lege a patronatelor. Câte dintre patronate respectă această lege?

Din câte știu eu doar Patronatul Român. Prin legea patronatelor un patronat trebuie să dețină 7% din angajați la nivel de ramură economică și 10% la nivel național.

Mai concret?

O organizație patronală trebuie să primească de la fiecare companie, care face parte din patronat, o listă cu numărul angajaților. Acestea trebuiesc apoi ștampilate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), care trebuie să verifice dacă declarația companiei este în concordanță cu actele depuse la ITM. Adică dacă acei angajați au carte de muncă. Cum la nivel național sunt în jur de 5 milioane de angajați rezultă că pentru ca un patronat să fie reprezentativ companiile care fac parte din el trebuie să aibă 500.000 de angajați. Matematica e foarte simplă. E mai greu cu actele.

Ați avut surpriuze în momentul în care a trebuit să verificați fiecare firmă din patronat?

Din păcate da, iar multe din ele puțin mai neplăcute. Știam că în Patronatul Român sunt înscrise în jur de 55.000 de firme. După ce am verificat fiecare firmă în parte au rămas jumătate. Unele dintre ele au dat faliment, mai ales cele mici în momentul în care guvernul Boc a introdus impozitul minim. Acum nimneni nu mai vorbește de el ca și cum nu ar fi existat.

Câte patronate sunt acum în România?

Prea multe. Cred că sunt 15-20 de organizații patronale care spun că au reprezentativitate la nivel național. Îmi amintesc că într-o analiză chiar în Cotidianul se arăta că acestea au mai mulți angajați decât numărul persoanelor din România. Și acest lucru a fost posibil deoarece înainte de apariția legii patronatelor fiecare șef de patronat declara ce dorea. Și nimeni nu verifica.

Deci să înțeleg că există în vigoare o lege a patronatelor, iar aceasta nu prea se respectă?

Legea Patroantelor a fost făcută chiar de organizațiile patronale. Dar mai apoi unele dintre ele nu au făcut nimic pentru a îndeplinii condițiile legii. Așa că la discuțiile cu Executivul sunt foarte multe patronate care nu îndeplinesc condiițile legii patronatelor. Eu sper ca legea să fie respectată de toată lumea.

Care este prioritatea Patronatului Român?

Prioritatea Patronatului Român estea aceea de a-și sprijini  membrii si partenerii prin toate mijloacele legale să obțină profit. În cadrul Patronatului Român funcţionează departamente de consultanţă pentru accesarea de fonduri europene, la orice minister, pus la dispoziţia organizaţiilor, partenerilor și membrilor noștri și de care au beneficiat multe firme.

De asemenea suntem în faza de finalizare a portalului de B&B în care se vor regăsi cererea și oferta de produse și servicii a tuturor firmelor membre, structurate pe Codul Caen cu posibilitatea de a colabora atât într ele  cât și cu institutiile deconcentrate ,instituții de îndrumare și control, ONG-uri, și cu firmele din țările cu care Patroantul Român a incheiat parteneriate. Dispunem de informaţii la zi despre fonduri şi programe de finanţare nerambursabile, parţial rambursabile sau finanţări de proiecte din surse interne sau externe. Ne mai ocupăm de garantarea creditelor bancare, consultanţă economică, juridică, contabilă, certificare ISO etc. Organizăm misiuni de afaceri și reprezentare internă şi internaţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.