Gheorghe Piperea: Scutul care ne trebuie

Ne intoarcem de luni, oficial, la o viața aproape normală. Cel mai probabil, peste încă 10 zile, restricțiile vor fi ridicate în totalitate.

Cei care NU si-au construit naratiunea de eroi care salveaza vieti stand acasa vor putea sa se uite in urma cu manie (sau cu amuzament) la cedarile liberticide pe care le-au acceptat atatia semeni, in speranta unei sigurante sanitare iluzorii fata de un risc de imbolnavire care s-a dovedit a fi o farsa, un hoax daramator pentru credibilitatea stiintei mediale si un bias cognitiv jenant pentru enoriasii zeului de carton denumit covid-19. Lipsa unei declaratii oficiale de instituire a starii de epidemie probeaza cu asupra de masura „profesionalismul” unor autoritati carora atat de multi naivi le-au acordat incredere. Idolii de carton in halate birocratice vor fi doborati de pe soclu chiar de catre cei care i-au urcat acolo – eroii anonimi in armura (nu prea) stralucitoare care au fost facuti sa creada ca salveaza omenirea purtand ostentativ masti (chiar si cand alearga in parc sau cand merg cu bicicleta/trotineta electrica) si care au facut din masca un semn al sfinteniei covidule (=covid + credul). Acestia sunt exact aceeasi „eroi” care au fost facuti sa creada acum 3 ani ca salveaza Romania de corupti si care acum asista pasiv la recrudescenta in Romania a coruptiei si a infractionalitatii organizate.

Despre saracia si foametea si inegalitatile economice generate sau agravate de „inteleptele” decizii luate de autoritatile pandemice vom vorbi de-acum incolo zi de zi, ora de ora. Nu asta vreau sa pun acum in discutie – va veni rapid si vremea lamentatiilor si breichiniuz-urilor pe aceste teme.

Ce vreau sa pun acum in discutie, caci este grav si urgent, este lipsa de „arme” juridice cu care ne vom confrunta curand in adevarata lupta care se va da pentru drepturi, libertati si, mai ales, pentru dreptate.

Iata doua dintre aceste mari probleme juridice (cu enorm impact economic, social si psihologic): coruptia si criminalitatea organizata si abuzul de putere economica.

  1. Coruptia si criminalitatea organizata au explodat in perioada pandemiei, tocmai pentru ca masurile luate de autoritati au fost o buna „perdea” in spatele carora s-au putut (re)face averi, aranjamente de putere si jocuri politice. Cele peste 40 de dosare de coruptie anchetate de DNA in legatura cu achizitriile publice de echipamente si dispozitive medicale de protectie contra pandemiei (anchete facute, din nou, cu laudatul ajutor al SRI, despre care noul sef al DNA spune ca e prevazut de lege …) sunt orientate catre conducerea securistica a Unifarm. Aceste dosare au ramas oarecum nevazute, dar vor exploda curand, fix in fata celui mai de incredere birocrat roman (evident, voi reveni cu amanunte asupra acestui aspect atunci cand va fi venit momentul). La fel, vor redeveni breichingniuz cazurile de proxenetism, pedofilie si alte pioase infractiuni care se savarsesc cu acordul sau chiar sub protectia sefilor militieni, militari sau securisti, si a politicienilor ori chiar a popilor. Magistratii fie se vor considera debordati de volumul de activitate si vor pescui din nou sentimente, deplangandu-si soarta grea si cerand din nou ajutorul strazii sau al neo-sekuritatii, fie vor da drumul numai acelor dosare care „trebuie”. Evident, vor clama din nou independenta si vor insista pe competenta lor exclusiva de a spune dreptul si a face dreptate (realitatea este ca aceasta competenta este exercitata doar cu acordul si dupa canoanele ONG-urilor globaliste si al activistilor militanti din propria ograda, care au cotropit chiar si instantele europene in ultima vreme). Evident, magistratii vor lasa neacoperite, din lipsa de „resurse umane”, cele mai grave si mai nocive infractiuni savarsite in grupuri criminale – importul si depozitarea deseurilor si reziduurilor industriale, taierea padurilor, evaziunea fiscala si spalarea de bani la nivelul corporatiilor globale. Dar, in acelasi timp, toata „lumea buna” autoritarista va suspecta de frauda orice IMM si orice simplu contribuabil, chiar si pentru datorii de 2 lei sau pentru datorii inventate.

Conceptul de dreptate, fara de care increderea in justitie nu exista, la fel cum nu exista increderea in viitor, va fi ignorat in continuare de un sistem care a pus in centrul sau magistratul si nu justitiabilul.

De aceea, de urgenta, trebuie (re)introduse in Romania Curtile cu juri in toate aceste domenii penale, in asa fel incat cetateanul obisnuit, in calitate de jurat, sa spuna ce e drept si ce nu e drept, conform cu constiinta sa si bunul sau simt comun.

  1. Abuzul de putere economica, dintre care cel mai grav si cel mai odios este cel practicat de banci, de societatile de asigurari, de furnizorii de utilitati si lanturile de supermarket-uri, va agrava ceea ce deja devenise o enorma problema, inainte de pandemie : inegalitatea economica si saracia, determinate de supra-indatorarea simplilor particulari sau a IMM-urilor. Pandemia a adus, in plus, milioane de someri si sute de mii de falimente ale IMM-urilor. Evident, vor fi nu doar fluvii, ci chiar tsunami-uri de procese pe aceste teme, incepand cu falimentele (care sunt proceduri judiciare) si continuand cu executarile silite (legislatia noastra permite, in mod cu totul anti-democratic ca simplele contracte sau facturi sa fie puse direct in executare, printr-o aprobare formala de catre judecator, fara proces propriu-zis, contractele in sine fiind titluri executorii) ori cu cererile de echilibrare a contractelor. Vor fi si enorm de multe procese de malpraxis medical. Vor fi si procese de tip class action. In ritmul actual, decelerat catre zero de greva magistratilor si de perioada pandemica, aceste procese se vor judeca peste ani si ani de zile. Independenta si impartialitatea magistratilor vor fi rara avis, caci sistemul nostru judiciar s-a invatat sa fie partinitor (dar cu aparenta legalista) cu marii detinatori ai puterii economice si cu marii feudali ai tehnocratiei.

Celor care se vor fi oripilat fatarnic relativ la aceasta afirmatie le reamintesc seminariile de la Sinaia, unde judecatorii au fost invatati de Isarescu et co. si de avocatii bancilor cum sa NU le dea castig de cauza consumatorilor.

De asemenea, le reamintesc oripilatilor ca, recent, o instanta din Bucuresti a dat castig de cauza unei banci care fusese acuzata de ANPC ca si-a batut joc de consumatori prin plimbarea creditelor pe la diverese fantome de prin Olanda. Respectiva banca si-a batut joc chiar si de Statul roman, prin „optimizarea fiscala”, dar asta e o pveste care tine de pct.1, de mai sus. Motivivul acestei „intelepte” solutii? Raspunderea contraventionala s-a prescris (sigur ca da, raspunderea contraventionala a celor 300 de mii de insi care au fost amendati cu minim 2000 de lei pentru ca au uitat sa bifeze o casuta pe declaratia pe proprie raspundere ca se duc la piata, nu beneficiaza de aceeasi clementa a judecatorilor…), iar offshore-urile olandeze nu se supun dispozitiilor autoritatilor romane (deci, implicit, pot sa faca ceva pe ordinea de drept din Romania).

In fine, le reamintesc oripilatilor ca aceleasi instante romane permit fiscului sa stea cu fundul pe dosare 5 ani, sa nu faca nimic pentru a colecta CASS de la simpli cetateni, si sa vina ca niste flori sa ceara plata retroactiva, cu penalitati triple si dintr-o data, a unei contributii despre care simplul cetatean STIA ca nu ii este aplicabila/imputabila, de vreme ce platise, an de an, impozite, fara ca fiscul sa ii atraga atentia vreodata ca are de platit si CASS (nota – aceste venituri ale statului se evidentiaza pe aceeasi declaratie, denumita, ironic, „declaratie unica”).

In toate aceste procese, dar mai ales in procesele de tip class action, este necesara introducerea curtilor cu juri.

Dreptatea, valoare suprema pe care se intemeiaza Statul roman, democratic si social (a se vedea art. 1 alin.4 din Constitutie), nu va putea fi facuta decat cu participarea simplilor cetateni la judecarea acestor procese, care vor utiliza, in cantarirea acestei valori, bunul simt comun.

In filmele americane vedeti mereu declaratia de la finalul unui proces, facuta de judecator – justice has been served.

Un sistem judiciar centrat pe nevoile magistratului, si nu pe nevoile justitiabilului, dintre care cele mai importante sunt nevoia de dreptate si nevoia de incredere in justitie, nu va servi dreptatea in noile conditii, mai ales daca se va apela masiv la digitalizare.

Dreptatea este un concept uman, si nu unul birocratic sau digital-aseptic.

Pentru potentialii critici ai conceptului de curti cu juri : in afara de faptul ca juridicizarea fenomenului economic sau social nu este o garantie a dreptatii, ci o cale sigura catre afundarea in tehnicalitati si catre aneantizarea increderii omului de rand in sistemul de justitie, vreau sa atrag atentia asupra sistemului juridic american, pe care il laudam cu totii (desi nu este chiar de laudat mereu) si chiar asupra sistemului juridic francez (de unde, de sute de ani, importam legislatie si proceduri judiciare), care au curti cu juri si care genereaza cote inalte de incredere in actul de justitie. De altfel, si in sistemul nostru judiciar actual exista un fel de curti cu juri – in litigiile de munca, alaturi de judecatorul profesionist, in completele de judecata intra si asistenti judiciari, care nu sunt nici macar juristi de profesie. In fine, am avut curti cu juri si in perioada interbelica, si nimeni nu a criticat acel sistem din perspectiva increderii in justitie.

PS Evident, pentru a avea curti cu juri, este necesara modificarea si amendarea legislatiei procesuale. Deocamdata, insa, Ministerul Justitiei are ca prioritate desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie …

PPS Stiu ca textul de mai sus este lung. Dar, pe de o parte, nici nu putea fi scurt. Pe de alta parte, nimeni nu trebuie sa isi piarda vremea cu textele mele lungi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Gheorghe Piperea 416 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Hai baieti…rusii…ruble…Moscova…PSD…Iliescu…minerii…ceva, orice, pentru a discredita autorul acestor randuri. Hai ma, toti postacii platiti de cei din padurea Baneasa sau de ong-urile binefacatoare si aducatoare de lumina globalista…bagati baieti ca d-aia sunteti platiti, sariti cu picioarele pe omul asta !

  2. Mi-a placut articolul! Domnul Gheorghe Piperea va candida sigur la alegerile parlamentare de la sfarsitul anului, probabil pe lista progresistilor umanisti …

  3. În Curțile cu juri, inovatorule domn Piperea, majoritari și formatori de verdict vor fi identici cu majoritatea alegătoare care l-au făcut președinte pe domnul Iohannis, cu toate că aveau o dovada intinsă pa 5 ani că nu este capabil de nimic constructiv, fiind doar un primitiv incitator la ură. Iar povestea cu alegerea aleatoare a menbrilor Curții cu Juri din rândul populației dornică să se facă dreptate, folosind calculatarele specializate în “aleator” din dotarea STS, o știm de peste 10 ani din alegerea tot aleatoare a judecătorii din Completele de judecată din tribunale.

  4. Nu exista coruptie in timpul guvernarii liberale, exista doar normalitate: excrocherii, furaciuni, devastari prin orice metode! Justitia mia, guwernerul mieu=infractori si infractiuni pe banda rulanta dar ocoliti de lege!

  5. Nu Iohannis s-a votat … La toamna Mandolină.
    Cu așa capacități la guvernare, de ce s-ar mai plânge cineva?

  6. Nici o soluţie nu va funcţiona în România, în nici într-un domeniu până când nu ne întoarcem serios către sistemul de educaţie. Fără o altă educaţie – cu totul şi cu totul alta – nu vom face decât să compromitem de rând cele mai bune soluţii: oamenii îşi vor pierde pe rând încrederea în toate instituţiile reformate fără să realizeze că sunt o parte a problemei. Sună bine soluţiile rapide dar sunt fără viitor.
    Da. Peştele de la cap se-mpute dar de la capul tuturor nu doar a conducătorilor vremelnici.
    PS 1 E vremea să recunoaştem de ce soluţii – sisteme politice, instituţii, legi Constituţii etc – care au funcţionat la alţii la noi au ajuns mereu forme fără fond, adică au fost compromise.
    PS 2 Altfel excelent articol!

    • Păcat că nu se mai fabrică cea mai bună soluție din românia (verde de paris) cu 1 litru erau tratați toții hoți de la conducerea țării și în șparlament după lovitura de stat din 89.

  7. nu poţi înlocui sute de ani de democraţie, cu oug-uri sau legi modelate după chipul şi asemănarea politicienilor români, a parlamentarilor care au creat acte normative care să servească poporul, prin reprezentanţii săi…dintre formele organizatorice sociopolitice care guvernează o societate, democraţia este cel mai îndepărtat punct din univers faţă de România…

  8. Obiectul de activitate al servicilor de informatii ( deci si SRI ) , este acela de a culege , in principal , informatii de natura a dauna Romaniei ! Aceste informatii sunt dirijate catre organele de aplicare a legii , politie , parchet , instante de judecata , pt. a lua masurile prevazute de lege ! DE aceea ma mira cind oameni cu o oarecare notorietate , pur si simplu neaga aceasta realitate , si o prezinta ca fiind ceva nociv sau chiar ilegal … atunci cind nu au un interes evident ! EX. condamnati penal pt. coruptie , judeca la anumite tv. desigur , procurorii si judecatorii care i-au cercetat si condamnat ! PS- Iar coruptia explodeaza in Romania in fiecare zi , de 30 de ani incoace … nu a avut nevoie de nicio pandemie

  9. Lungi sau scurte, textele d-lui Piperea sunt de fiecare data ca un bisturiu care indeparteaza tesuturile necrozate ale societatii romanesti actuale si dezvaluie tumorile care trebuiesc extirpate de pe trupul muribund al tarii.
    Din pacate, cei care care ne conduc si care ar trebui sa extirpeze aceste grave tumori sunt incapabili, incompetenti si iresponsabili pentru a conduce destinele Neamului Romanesc.
    Consider ca dl. Piperea, prin activitatea sa profesionala si publicistica poate fi definit ca un Sfantul Gheorghe al Neamului Romanesc pentru ca este printre singurii care se lupta si incearca sa rapuna balaurul coruptiei, care este prezent in toate sferele vietii economice si sociale.
    Ma rog ca bunul Dumnezeu sa-i dea puterea de a reusi in greaua infruntare pe care si-a asumat-o si de care cei care mai au un dram de demnitate si onoare ar trebui sa-i fim alaturi.

    • Pentru rezolvarea campului tactic ar trebui introdus obligatoriu testul poligraf la intrarea in magistratura!
      Dupa aceea in fiecare testul poligraf la fiecare examinare medicale.
      Ar trebui introdus si pentru functiile de demnitate publica!
      Sunteti acoperit,membru al vreunui serviciu secret sau masonerii!!

      De ce nu sunt agreati in functii de ministri persoane ca dumneavoastra,dna Garbovan si altii !!Stim!
      Macar sa nu se mai prefaca ca nu au de-a face!
      Asta e solutia! TESTATI TOTI ! Si minister si CSM !
      Impozitarea pensiilor speciale !
      Introducerea raspunderii magistratului asa cum trebuie , nu vrajeala de acum!
      Iar chestiunea cu juratii e nemaipomenita in combinatie cu testarea la piligraf!
      Si ca sa fie si mai si, pe langa jurati sa mai luam si un set de asesori populari!

  10. Dom’ Piperea e om destept.
    Din pacate o specie pe cale de disparitie, in marea de conformism si lobotomie voluntara.
    Fenomenul trebuie privit general, si nu doar in termenii falsului antagonism PNL-PSD (stim cu totii ca dupa ce se cearta in Parlament de ochii lumii, se intalnesc la o berica prieteneste). E vorba de principii, de drept, sau mai precis de strambarea dreptului! Sunt intrebari de bun-simt: unde vom ajunge daca vom continua pe panta asta…ce e de facut…ce se intampla daca ramanem fara reactie…?
    Probabil ne asteapta o dictatura sinistra, clocita demult in cabinetele politicienilor din umbra.

  11. Da, falsul antagonism PNL-PSD. Ni se cere sa alegem intre Dinamo si Steaua. Alta oferta nu are dreptul sa existe…

  12. Domnule Piperea, de ce nu faceți pasul următor? Asumarea unui loc în față într-un partid deja existent.
    Și nu mă gândesc la „comicii vestiți” ai prezentului, fie ei aflați la Putere sau în „marea” Opoziție, ci
    la unul mărunt, puțin vizibil. Iar dacă oferta actuală o considerați falimentară, încercați, alături de
    alții, crearea unui partid nou. La urma urmei, istoria recentă ne-a oferit destule exemple în care eși-
    chiere politice venerabile au fost măturate de formațiuni politice noi-nouțe. Desigur, înființarea unui
    partid care să aibă rapid și șanse de reușită presupune o muncă uriașă, fonduri substanțiale și un extra-
    ordinar serviciu „Resurse Umane”. Dar munca înnobilează, nu credeți?

  13. Domn Piperea care „recrudescenta in Romania a coruptiei si a infractionalitatii organizate”? Dragnia e la inchisoare, Belina e recuperata de acu curge lapte si miere!

    • Dupa atatea nedreptati facute de justitie(in care nu am avut incredere niciodata) nici nu stiu ce s-ar mai putea face pentru binele cetateanului, care nu a fost respectat si caruia nu i se lasa niciun moment possibilitatea de a-si cauta drepturile. Dictatura a inceput sa-si arate adevarata fata o data cu aparitia noului virus si a acelor ordonante militare, care ne-au restrans drepturile si libertatile fundamentale. Membrii guvernului, in total dispret pentru cetateni, se considera deasupra legii si intangibili. Care va fi solutia pentru o lume dreapta si lipsita de dictatura? Sa fie oare un alt Vlad Tepes?

  14. Dupa atatea nedreptati facute de justitie(in care nu am avut incredere niciodata) nici nu stiu ce s-ar mai putea face pentru binele cetateanului, care nu a fost respectat si caruia nu i se lasa niciun moment possibilitatea de a-si cauta drepturile. Dictatura a inceput sa-si arate adevarata fata o data cu aparitia noului virus si a acelor ordonante militare, care ne-au restrans drepturile si libertatile fundamentale. Membrii guvernului, in total dispret pentru cetateni, se considera deasupra legii si intangibili. Care va fi solutia pentru o lume dreapta si lipsita de dictatura? Sa fie oare un alt Vlad Tepes?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.