Gheorghe Schwartz: Apel către toți cetățenii Aradului

Teatrul Vechi – Teatrul Hischl – să rămână în patrimoniul de aur al orașului și al țării, să fie reabilitat și adus la o viață culturală, așa cum au promis de zeci de ani cei ce ne-au tot cerut voturile. Este apelul pe care îl face scriitorul Gheorghe Schwartz către cetățenii Aradului și nu numai. Scriitorul a inițiat și o petiție în acest sens, care poate fi citită și semnată pe https://specialarad.ro/

„Dacă vrei să ștergi din istorie o națiune distruge-i cultura și tradițiile!”Aradul este o urbe cu un excepțional decor arhitectonic. În ultima vreme, locatarii clădirilor emblematice – și nu numai – au fost determinați să renoveze clădirile în care locuiesc. Implicarea Primăriei cu fonduri nu se întâmplă, dar bine măcar că acele edificii – monumente istorice sau nu – vor renaște la vechea lor splendoare“, se mai arată într-un articol postat pe specialarad.ro.

„În Arad (încă!) se mai află o clădire reprezentativă pentru cultura întregii țări: Teatrul Vechi. Acesta se află într-o dispută de ani de zile cu Teatrul din Oravița: „Care dintre cele două a fost primul pe teritoriul actual al României?” Indiferent de aceasta, teatrul din Oravița este renovat și reprezintă principalul punct de atracție al acelui loc. Teatrul din Arad – oraș cu o mult mai bogată tradiție și prezent cultural – este lăsat să se prăbușească. (Poate așa va fi mai ușor de înlocuit cu un bloc, cu un hotel, cu o cârciumă sau cu cine știe ce altceva, locul în buricul târgului fiind deosebit de atractiv.)

Numeroase personalități ale municipiului – și nu numai – au cerut de ani și ani de zile repunerea în viață a teatrului ridicat de Iacob Hirschl. După 1989, acest lucru părea să fie realizabil. Apoi a intervenit interesul mare pentru spațiul de pe strada Gheorghe Lazăr colț cu Piața Avram Iancu. Când proprietarii – prin retrocedare – au scos clădirea la vânzare, autoritățile locale n-au răspuns imediat, apoi, în sfârșit, au părut dispuse să dea cei 200.000 de euro. Dar, brusc, s-au răzgândit! Cu atât mai mult cu cât suma este mai mult decât derizorie pentru unul dintre simbolurile Aradului!

Aflăm pe surse că Teatrul Vechi este pe punctul de a fi vândut unui cetățean german și că acesta l-ar putea apoi vinde oricui. Și că, așa cum ne-am obișnuit cu legile din România, s-ar putea găsi metode prin care sarcinile impuse clădirii să se piardă pe undeva… Nu e glumă: avem și experiența demolării într-o noapte a celei mai vechi clădiri a Aradului ca pe urmele ei să fie ridicată o grădină a unui restaurant.
Este unic în lume ca, pe lângă industrie, pământuri, păduri, zăcăminte, să fie vândută și tradiția unui oraș, a unei țări!
Fac un apel către toți arădenii – și nu numai! – să semneze acest Apel pentru ca Teatrul Vechi – Teatrul Hischl – să rămână în patrimoniul de aur al orașului și al țării, să fie reabilitat și adus la o viață culturală, așa cum au promis de zeci de ani cei ce ne-au tot cerut voturile.

Gheorghe Schwartz
TEATRUL VECHI – ÎN PATRIMONIUL DE AUR AL ORAȘULUI ȘI AL ȚĂRII, REABILITAT ȘI ADUS LA O VIAȚĂ CULTURALĂ!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

5 Comentarii

  1. Teatrul Național din București, teatru al cărui director a fost în timp și Ion Luca Caragiale, teatru distrus de bombardamentele culților piloți germani nu a fost reconstruit, iar pe locul lui este un hotel având în față un penibil și batjocoritor grup statuar.
    Polonezii și ungurii și-au reconstruit Teatrele naționale ținte preferate pentru amintiții culți piloți germani din Al doilea război mondial. Așa că teatrul construit de Iacob Hirschl pe cine interesează? S-a repus statuia libertății Ungaria pe vechiul amplasament? Da. Românii au primit pentru consolare în aceeași puață mai la margine, un fel de grup statuar cu bărbați îmbrăcați de epocă pașoptistă cu brațele ridicate în legănare, ca la spectacolele de muzică de pe stadioane.

  2. Nu cumva pe cetateanul german il cheama werner sase case? Ia teatrul si il inchiriaza la o banca pe 50 mii euro pe an si dupa sase ani il da inapoi mai putin cei 300 000 euroi. A mai salvat el asa si alte cladiri!

  3. Reiterez și aici: rebuie formată o masă critică peste care administrația să nu poată trece. Acest Apel a apărut astăzi și în Cotidianul în speranța că ni se vor alătura și oameni din alte localități. Oricum, campania începută nu trebuie lăsată să se stingă. Poate că și rețelele de socializare ne vor ajuta, dacă le vom folosi cât mai mulți.

  4. „Dacă vrei să ștergi din istorie o națiune distruge-i cultura și tradițiile!” lista continua cu PATRIOTISMUL si CREDINTA.

  5. Sinagoga e un exemplu de unire . Ar trebui sa invete si romanii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.