Gorghiu, despre numirea procurorilor-șefi: O victorie de etapă

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, după ce Comisia pentru legile justiției a decis ca numirea procurorilor-șefi să se facă tot de către președintele României, că decizia reprezintă doar o victorie de etapă, Gorghiu având temeri că modificări se mai pot face și în plenul Parlamentului.

”Aş spune că e o victorie de etapă a PNL şi a Opoziţiei în general sau o victorie a raţionalului din sala asta pentru că practic a rămas reglementarea din legea actuală, însă eu nu pot să zâmbesc şi nu vreau să mă bucur deloc pentru că toate amendamentele despre care aţi auzit că ar fi putut să modifice substanţial legea au rămas la amendamente respinse. Într-un limbaj cât se poate de comun asta înseamnă că se pot face modificări în plenul Parlamentului astfel încât preşedintele României să fie scos de tot, definitiv din procedura de numire a procurorilor şefi”, a declarat Alina Gorghiu.

Aceasta a spus că menținerea procedurii actuale de desemnare a șefilor parchetelor a fost acceptată de către majoritatea parlamentară pentru că PSD și ALDE sunt conștiente că reducerea rolului șefului statului în această procedură ar fi vulnerabilă din punct de vedere constituțional.

Pe de altă parte, Gorghiu a anunțat că unele modificări făcute în Comisia specială pentru legile justiției la Statutul judecătorilor și procurorilor ar putea fi atacate de către PNL la Curtea Constituțională.

”Evident că sunt multe alte necorelări, evident că sunt aspecte în continuare de neconstituţionalitate în modificările făcute cel puţin în ultimele zile, ne vom gândi foarte clar cum le sumarizăm astfel încât să putem să atacăm la Curtea Constituţională modificarea pe Legea 303. Luni subiectul la comisie va fi legat de răspunderea magistraţilor unde iarăşi vom avea o multitudine de opinii şi veţi vedea atunci poziţia PNL. Pentru moment credem că este o recunoaştere din partea PSD-ALDE că propunerile lor, cel puţin pe numirile de la Înalta Curte şi numirile de procurori în funcţii înalte, nu erau unele sănătoase pentru sistemul judiciar”, a spus senatorul liberal.

Comisia specială privind justiţia a votat, vineri, ca numirea şi revocarea procurorului general al României, a procurorului-şef DNA şi a procurorului şef DIICOT, precum şi a adjuncţilor acestora, să fie făcută de preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, procedura fiind aceeaşi şi în prezent.

Parlamentarii comisiei au decis, vineri, în ședință, să rămână în vigoare actuala formă a Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor în ceea ce privește numirile procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al procurorului-şef DNA și al procurorului șef al DIICOT, precum și adjuncții acestora.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în textul legislativ.

Potrivit legii, preşedintele poate refuza în continuare motivat numirile în funcţiile de procurori şefi de parchete.

Şi în ceea ce privește revocarea acestora, membrii comisiei au decis să rămână în vigoare actuala formă a Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

7 Comentarii

  1. O mare rusine! O mare povara azi in Romania sa fii Liberal!!pentru membrii noului PD-L asa zis Liberal dupa Lovitura de Ghioaca primita in moalele capului de asa zisul PD-Liberal, odata cu prticiparea Chiatristului Ludovic Orban la Staborul GDS-ist alaturi de propiul calau Plagiatoarea Luluta Keovesy!! sa-i pupi poalele in vazul lumii acesteia !! desi aceasta inca mai cere prin procurorii Dna condamnarea taragotistului Orban la I.C.C.J la ani grei de inchisoare!.O asemenea umilinta rar am vazut in ultimii ani post decembtisti, din partea unui politician. Efectiv urmasii Bratienilor, au ajuns sustinatorii Sistemului Sekuristoid din Romania fara pic de jena. Ce coincidenta stranie. Aceasta Mimoza Gorghiu, apare in paginile ziarului Cotidianul in aceasi zi cu marele Ion I.C.Bratianu. Sper ca a fost o simpla greseala din partea redactiei! Trai pe vatrai pentru Priscari!?. Stelu

    • Ai perfecta dreptate, dar daca Parlamentul faca legile cu „ramine cum a fost”, atunci si lor sa le fie rusine si sa nu mai vina dupa voturi!

  2. Corect,sa nu se schimbe nimic,dar sa fie Codrin Stefanescu Presedinte,ca sa aveti victorie totala.

  3. Din pacate partidele sunt populate numai de secaturi!
    Ar fi foarte interesant ca in CV-ul lor sa fie intregit cu parintii lor inceopind cu anul 1950 incoace!
    Si s-ar vedea ce monstri de tortionari au fost!

    • Corect ! De abia astept sa vad si eu mapa profesionala a lui Macovei Monica !

  4. No, asa ceva nu exista, ba! Ba exista, ba! PSD-istii au realizat ca in cel mai rau caz actulaul prezident va mai castiga un mandat (putin probabil cu stafel de forte pdl-iste in spate) si pe urma nu le mai sta nimeni in cale si ii va schimba pe toti procurorii sefi. Rabdare si tutun!

    • Aia care sunt tortionari pentru unii si musamale pentru altii sunt buni de demis imediat,impreuna cu ala care-i protejeaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.