Ministrul Justiției, despre respingerea sesizării în cazul Belina: Cred că e foarte simplu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că din comunicatul CCR referitor la respingerea sesizării în cazul Belina nu reiese că „procurorul poate să ancheteze împrejurări, circumstanțe, oportunitatea, legalitatea adoptării unei hotărâri de guvern.”

„Comunicatul spune că procurorul poate să ancheteze eventuale fapte penale săvârșite înainte sau în timpul adoptării unei hotărâri de guvern. Eu, cu ochii mei de jurist și cu experiența pe care o am, cred că e foarte simplu. (..) Comunicatul nu spune că procurorul poate să ancheteze împrejurări, circumstanțe, oportunitatea, legalitatea adoptării unei hotărâri de guvern”, a declarat ministrul Justiției.

Hotărârile de Guvern din speţa Belina sunt acte administrative individuale a căror adoptare, respectiv emitere, pot face obiectul cercetării penale, a precizat, joi, CCR, argumentând astfel soluţia de respingere a sesizării preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

CCR a constatat, în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte, şi DNA, pe de altă parte.

„În esenţă, Curtea a avut în vedere faptul că HG nr.858/2013 şi HG nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor”, menţionează CCR într-un comunicat remis MEDIAFAX.

CCR a mai reţinut că nu există o similitudine între prezenta cauză şi Decizia nr.68/2017 (care priveşte OUG 13, n.r.), considerentele de principiu ale acesteia din urmă vizând actele normative, nu şi pe cele individuale.

Pe 23 octombrie, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituțională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenței originare a Guvernului”, susținea președintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR să constate existența conflictului juridic între Ministerul Public și Guvern și, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA și-a arogat competența de anchetare a oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri. O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Hai bre lasa-ne…bagi in aceeasi oala oportunitatea cu legalitatea ca sa iasa iarasi dupa logica ta trasa de par ca ai dreptate…du-te bre la Husi ca ai facut Universitatea Al.I Cuza de rusine…sluga tot sluga ramane,nu o duce capul sa gandeasca fara ordin.

    • ESTI IN EROARE GABRIEL, AI VAZUT MOTIVAREA CCR NU ? M.J ARE DREPTATE PROCURORI NU CERCETEAZA OPORTUNITATEA SI LEGALITATEA EMITERI HG CI EVENTUALE FAPTE PENALE, DAR FIIND O HG INDIVIDUALA NU CREEAZA CONFLICT CONSTITUTIONAL. ASA CA BREEEEEN DACA NU STII E BINE SA TACI SA NU JIGNESTI UN OM, SAU AI ORDIN IN ACEST SENS ?

  2. Eu cred ca e o gluma sa spui ca acest individ este jurist, mai degraba poate fi confundat cu un bagator de seama de la colt de strada.

  3. Eu cred ca e o gluma sa spui ca acest individ este jurist, mai degraba poate fi confundat cu un bagator de seama de la colt de strada.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.