(GRAFIC) Număr record de cazuri de rujeolă în Europa

vaccin

Numărul cazurilor de rujeolă din Europa a atins un nivel record, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, citată de BBC.

Mai mult  de 41.000 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă în primele șase luni ale acestui an, numărul deceselor ajungând la 37. Anul trecut au fost 23.927 de cazuri, în timp ce cu un an în urmă au fost numai 5.273. Experții explică această explozie prin scăderea numărului de persoane care s-au vaccinat.

8 bolnavi din 10, nevaccinați

Potrivit unui grafic furnizat de organizaţie şi preluat de BBC, România se numără printre statele cu cele mai multe cazuri anul acesta – între 50 şi 100 la un milion de locuitori. Singurul stat din Uniunea Europeană care o devansează este Grecia – aproape 300 la un milion de locuitori.

În august, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România de la debutul epidemiei era de 14.854, dintre care 59 de decese.

Organizația Mondială a Sănătății apelează la autoritățile din țările europene pentru a lua măsuri.

Cu peste 23.000 de cazuri de rujeolă, Ucraina este țara cea mai afectată, cu o epidemie de mare amploare. Urmează apoi Serbia, Rusia, Italia, Georgia, Grecia și România, precizează articolul din cotidianul francez.

Mai mult de 8 bolnavi de rujeolă din 10 nu au fost niciodată vaccinați anti-rujeolic, potrivit Centrului european de prevenire și control al bolilor (ECDC). Aproximativ 10% din persoanele infectate au primit o singură doză de vaccin, nu și rapelul. Această acoperire vaccinală parțială sau inexistentă nu protejează în mod optim față de rujeolă.

Cum se poate lupta cu rujeola

Rujeola este o boală foarte contagioasă, care provoacă în 30% din cazuri complicații pulmonare sau neurologice.

„Orice persoană nevaccinată este vulnerabilă, indiferent unde trăiește, și toate țările trebuie să mențină presiunea pentru a lărgi acoperirea vaccinală”, a explicat dr. Nedret Emiroglu, directoare a departamentului pentru boli transmisibile a Biroului Regional al OMS pentru Europa.

Pentru a lupta eficient contra propagării virusului rujeolic și chiar pentru a-l elimina, este necesar ca minimum 95% din populația născută după 1980 să primească ambele doze de vaccin.

Vaccinul ROR (anti rujeolă, oreion, rubeolă) este inclus în schema națională a vaccinurilor obligatorii și se administrează în două doze, prima la vârsta de 1 an, iar a doua la 5 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.