Grecia încheie o ”perioadă dureroasă”

Grecia are motiv de bucurie. Ţara iese, după o perioadă de 12 ani, de sub supravegherea consolidată a Comisiei Europene. Într-un mesaj de celebrare a acestei ocazii, Mitsotakis s-a referit la greutăţile pe care le-a îndurat poporul grec.

Grecia iese din cadrul de supraveghere consolidată al UE, „o perioadă dureroasă” de 12 ani de memorandumuri de împrumut, şi va merge înainte cu consecvenţă şi prudenţă fiscală, a declarat sâmbătă premierul grec Kyriakos Mitsotakis, citat de către Greek City Times.

Oficialul spune că Grecia de astăzi este o Grecie diferită, cu o creştere ridicată, o scădere mare a şomajului, taxe mai mici, contribuţii la asigurările sociale şi impozite pe proprietate şi sprijin pentru cei vulnerabili, precum şi o ţară mai aproape de a-şi atinge obiectivul de a obţine statutul de ţară cu grad de investiţie.

„Ieşirea din cadrul de supraveghere consolidată înseamnă o mai mare marjă de manevră naţională în ceea ce priveşte alegerile noastre economice”, a precizat el. „Dar nu înseamnă o întoarcere la greşelile care au dus la aventura dureroasă a memorandumurilor. De altfel, ceea ce am menţionat mai devreme se datorează exact unei politici prudente, care utilizează spaţiul fiscal fără să submineze viitorul. Cu măsuri prudente, care cresc bogăţia colectivă în beneficiul întregii societăţi”, declară premierul.

În declaraţia susţinută sâmbătă, premierul a spus următoarele: „20 august 2022 este o zi istorică pentru Grecia şi pentru toţi grecii: ţara noastră iese din cadrul de supraveghere consolidată al UE – în cel mai oficial mod. Prin urmare, un ciclu de 12 ani care a adus durere cetăţenilor se închide acum. A adus stagnare în economie şi divizarea societăţii. Acum apare un orizont nou şi curat, unul al dezvoltării, al unităţii şi al prosperităţii pentru toţi. Evoluţia de astăzi semnalează sfârşitul memorandumurilor şi a ceea ce a fost impus în numele acestora: taxe insuportabile şi reduceri de salarii şi pensii, controale bancare şi ipotecarea activelor publice, retrogradarea apărării naţionale, a educaţiei şi sănătăţii publice, precum şi marginalizarea poziţiei Greciei în Europa şi în lume. Toate acestea, din fericire, aparţin acum trecutului. (…) Numai cine nu uită găseşte puterea de a merge mai departe. De aceea, trebuie să învăţăm din această experienţă recentă (…)

Grecia de astăzi este o Grecie diferită. Ea înregistrează o creştere ridicată şi o scădere mare a şomajului, care a scăzut deja cu 3 puncte procentuale faţă de anul trecut şi cu 5 puncte procentuale faţă de 2019. În timp ce, în acelaşi timp, multe taxe care au fost impuse populaţiei în acei ani dificili au fost eliminate sau reduse. Toată lumea plăteşte acum mai puţin la contribuţiile de asigurări sociale. Şi aproape toată lumea plăteşte un impozit pe proprietate (ENFIA) mai mic, în timp ce salariul minim a fost majorat cu 63 de euro, iar cei mai vulnerabili sunt sprijiniţi în mod ţintit. Voi repeta faptul că redresarea nu a fost nici evidentă, nici uşoară, având în vedere că a fost realizată în mijlocul unor provocări consecutive: de la incursiunile migratorii în Evros şi agresivitatea permanentă a vecinilor noştri la pandemia globală şi la explozia preţurilor la energie şi inflaţie din cauza războiului din Ucraina. Fronturi persistente, pentru care statul a alocat deja 50 de miliarde de euro. Şi totuşi, într-o lume incertă, ţara noastră merge înainte cu consecvenţă şi cu certitudinea rezultatului (…)”, a declarat premierul grec, printre altele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Putin in comparatie cu Romania care e subjugata definitiv caposilor fara un referendum. Au trecut 32 ani si vir mai trece 50!

  2. Grecia a rezistat strict ajutorului UE sa treaca cea mai dificila perioada de criza financiara!Asta e si rostul Europei Unite

  3. „rostul” Europei unite a făcut Grecia datoare pe vreo 5-7 generații ! Asta-i „rostul”, axone, hai valea și vezi mai bine ce spun oamenii !

  4. Am o mare nedumerire : de unde au avut 260 miliarde sa returneze imprumuturile ?

  5. @axon de la 17.05…Esti o clona beata….Grecia a fost mituita de Vest ca sa injure Rusia. Preturile la energie nu au crescut datorita razboiului lui Putin. E tocmai invers. Grecia se va scufunda din nou, ca va cumpara o suta de F 35 care costa 10 miliarde dolari…Grecia o va lua in bot ca s – a pus rau cu Rusia dand dovada clara ca e o sluga obedienta si corupta a Vestului. Grecia a mai luat – o in bot zdravan de la Rusia Sovietica in 1919. Cand Lenin l – a ajutat pe Ataturk militar si tactic sa invinga Grecia aliata cu Franta si Anglia. Desi invinsa in primul razboi mondial Turcia lui Ataturk a dat Greciei o bataie zdravana si a produs si o spectaculoasa inversiune ideologica. Din agresori de secole asupra grecilor, otomanii au devenit victime si eroi pozitivi revolutionari care au alungat ocupantul grec sprijinit de Vest. Asta au facut – o cu ajutorul Rusiei Sovietice.

  6. “Acum apare un orizont nou şi curat, unul al dezvoltării, al unităţii şi al prosperităţii pentru toţi”. UE și poporul neamț grecilor orizont glanz! NATO, NATO la toți PACEA el ne-a dat-o.

  7. ….a primit multe miliarde (gratis) de la UE pentru reorganizarea economiei nu pentru achitarea datoriilor făcute atunci.Acum economia grecoteasca a atins niște parametri buni și din cauza asta UE a relaxat supravegherea. Datoriile lor către creditori vor fi terminate prin anii 2050, dar asta nu a spus-o ministrul . Depinde acum doar de ei cum se vor organiza .

  8. Citeam ca Securitatea de la PE a descoperit acum vreo 2 luni ca unul dintre europarlamentarii greci, dintr-un partid de opozitie, avea instalat softul de spionaj Predator pe telefon, se pare ca fostul Sef al Securitatii si Secretarul general al Guvernului grec care au demisionat in vara asta erau implicati si in spionarea altor persoane din Grecia prin aceleasi metode, printre care si un jurnalist. Nimic nu spune #valorieuropene #statdedrept #domnialegii ca un pic de spionaj asupra propriilor cetateni si politicieni

  9. bolsevici au fost, bolsevici au ramas. dupa al 2lea razbel, occidentul s-a batut pentru grecili pentru pozitia strategica si cam atat. altfel ar fi fost mai rau decat am fost noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.