Profilarea Germaniei

Într-o lume plină de dificultăți, Germania a urcat necontenit, din fiecare punct de vedere – al democrației, al creativității tehnologice și culturale, al forței economice, al nivelului de viață, al atractivității, al contribuțiilor la conștiința de sine a umanității. Din „piticul” politic și gigantul economic al perioadei postbelice, Germania, reunificată și suverană, devine actor politic cu anvergură nouă – de fapt supraputere emergentă.

Pe fondul schimbării lumii începută în jurul lui 2010 și al crizelor economică, a democrației, a orientării, împletite azi mai mult ca oricând, are loc profilarea Germaniei. Nevoia acesteia era sesizată deja de cancelarul Angela Merkel („Suddeutsche Zeitung”, 29 mai 2017), care observase că s-a intrat într-o lume în care fiecare trebuie să se bizuie mai întâi pe sine. „Politica deschisă” este singura ce dă roade.

Desigur, Germania a câștigat enorm după război părăsind ispita interbelică a „căii speciale (Sonderweg)”, prin „integrare (Einbindung)” în Occident, și practicând „politica respunderii (Verantwortungspolitik)”, axată pe democrație și cooperare. Aceasta i-a permis să-și construiască pașnic o rețea de alimentare cu materii prime și energie și de exporturi, convenabile unei economii avansate de enormă capacitate.

Azi organizarea lumii care a culminat cu acordurile Est-Vest din 1972, 1975, 1985, 1986, 1988, 1991 se schimbă, deocamdată în direcția scindării lumii. O țară cu potențialul neobișnuit al Germaniei este afectată cel mai mult. Exponenții ei cunosc adâncimea implicațiilor.

Reprezentativ pentru conștiința germană, cel mai profilat filosof al epocii, Jürgen Habermas, a exprimat regretul față de încheierea politicii cooperării, condusă de valori („Suddeutsche Zeitung”, April 28, 2022). Dar istoria nu se oprește. Nici „Sonderweg”-ul de altădată, dar nici alinierile „Einbindung”-ului nu satisfac nevoile actuale ale Germaniei.

Nu-i de mirare că pe scenă apar voci noi, ce exprimă lucid și responsabil situația. Cei mai buni geostrategi sunt printre ei.

Bunăoară, examinând evoluția din Europa, directorul institutului de istorie contemporană din Berlin-München, Andreas Wirsching, consilier al guvernului federal a tras concluzia că, „în orice caz, integrarea europeană în forma ei tradițională, ca proiect postbelic specific vesteuropean, s-a încheiat. Timpul său a trecut într-o epocă în care prioritățile se stabilesc din nou. De exemplu, politica europeană franceză, dacă vrea să fie adecvată timpului, nu mai poate fi înainte de orice politica Germaniei; mai curând, Franța trebuie să-și găsescă rolul în Europa nouă, mai mare. La fel stau lucrurile pentru Germania reunificată, care nu se mai află la marginea răsăriteană a Europei integrate, ci în mijlocul acesteia. În același timp, marii narativi ai integrării europene – despre Phoenix-ul european din cenușă – s-au învechit” (Demokratie und Globalisierung. Europa seit 1989, Ch.H.Beck, München, 2015, p.228-229). Europa rămâne încărcată cu „potențiale contradictorii” și „paradoxuri”, la care oamenii sunt chemați să găsească noi rezolvări.

Geostrategul Bundeswehr-ului, Carlo Masala, arată că „trăim într-un timp în care asupra ordinii viitoare a lumii se controversează și în care o nouă ordonare a sistemului internațional nu se întrevede. … State precum SUA, China și Rusia se îngrijesc ca haosul și dezordinea din sistemul internațional să ne rămână pe timpul previzibil” (Welt-Unordnung. Die globalen Krisen und das Versagen des Westens, Ch.H.Beck, München, 2016, p.95). Așa stând lucrurile, „cooperarea ad-hoc” devine modelul conlucrării statelor. „De aceea este legitim să acceptăm că politica internațională în secolul al 21-lea, în multe domenii (și în politica securității), va fi imprimată de coaliții ad-hoc” (p.99). Lumea este în „schimbare” și „constrânge toți actorii (state, dar și actori privați) să păstreze o privire la 360 de grade, să fie pregătiți pentru orice și să acționeze permament în așteptarea că totul se poate schimba de pe azi pe mâine” (p.160).

Prestigiosul ziarist Theo Sommer a argumentat amănunțit „schimbarea lumii” odată cu urcarea Chinei la rangul de supraputere. În opinia sa, „razanta nouă ascensiune spre bogăție și putere a Chinei a schimbat deja fundamental ordinea lumii formată după al doilea război mondial” (China first. Die Welt auf dem Weg ins chinesischen Jahrhundert, C.H.Beck, München, 2019, p.444). Se și confirmă concluzia celui mai bun expert german în China, Eberhardt Sandschneider, că „politica confruntării nu va împiedica ascensiunea Chinei” (Globale Rivalen. Chinas unheimlicher Aufstieg und die Ohnmacht des Westens, Carl Hanser, München, 2007). Theo Sommer observă că rivalul de odinioară, Uniunea Sovietică, putea fi supus la presiuni economice, căci Vestul nu depindea de el. Dependența de China este incomparabilă. Cu Uniunea Sovietică comerțul SUA a atins un miliard de dolari pe an. Azi SUA realizează cu China un miliard de dolari schimburi într-o singură zi. China importă anual din SUA preț de 180 miliarde dolari, SUA importă din China bunuri de 500 de miliarde. Implicarea Chinei în economia și situația mondială este astfel că nu există alternativă în cooperare.

Directorul institutului „Max Planck” din Köln, Wolfgang Streek, a evaluat, cu toate datele economiei pe masă, viitorul Uniunii Europene actuale. Concluzia sa este că, „împotriva propagandei globaliste, cererea de statalitate suverană a rămas neîntreruptă și crește mai departe ca urmare a experienței globalizării. … statele mici își servesc cetățenii lor nu mai rău, ci în multe privințe mai bine decât cele mari” (Zwischen Globalismus und Demokratie. Politische Ökonomie im ausgehenden Neoliberalismus, Suhrkamp, Frankfurt am Main, 2020, p.508). Nici opțiunea „superstatului european”, de acum mai bine de un deceniu, și nici opțiunea actuală a „imperiului”, nu dau rezultate și nici nu au șanse. Mai rămân șanse doar „ordinii de stat confederale”, ce lasă loc „statelor naționale”, care „trebuie să fie suverane, căci altfel nu pot fi democratice” (p.509). Numai astfel proiectul european rămâne viabil.

Cu săptămâni în urmă a apărut cartea ce face un pas mai departe în curentul profilării Germaniei, pe fondul noii structuri a lumii. Este vorba de cartea secretarului general al „Comisiei Trilaterale (Europa, America, Asia)” și, în același timp, consultant legislativ al Congresului american, Josef Braml (Die Transatlantische Illusion. Die neue Weltordnung und wie wir uns darin behaupten können, C.H.Beck, München, 2022) – o conștientizare acută, adusă la zi, a stării lumii.

Baza analitică este și la Josef Braml „realismul politic” al școlilor de la Harvard și Chicago. Doar că în vreme ce vestitele abordări americane, cu Graham Allison, John Mearsheimer, Stephen Walt, propun privirea lumii plecând de la relațiile supraputerilor, teoreticienii germani propun trecerea la optica ce pleacă de la „interese” naționale. Desigur că și „interesele” pot alimenta și au alimentat o politică a „valorilor”. Acum, însă, trebuie analizate realist interesele statelor, inclusiv „interesele statelor ” (p.14).

Curentul realismului politic german este pentru respectarea opțiunilor Legii fundamentale (Grundgesetz) a Germaniei actuale în materie externă – pace, integrare europeană, prevalența dreptului (Preambul și art.25). Dar își asumă că „interesele Germaniei nu sunt totdeauna identice și compatibile cu cele ale altor state, nici chiar cu cele ale puterii socotită protectoare a SUA” (p.11).

Desigur, Germania postbelică a trebuit să țină cont ani la rând de alunecarea din anii treizeci în național-socialism și de statutul de țară învinsă în cel de al doilea război mondial. Doar că, odată cu criza internațională ce însoțește azi „schimbarea lumii”, trebuie soluții noi. Iar din momentul alocării de către cancelarul Olaf Scholz a două sute de miliarde de euro pentru armată se încheie acest statut și, astfel, sub încă un aspect, al doilea război mondial.

Cunoscutul expert Josef Braml spune lucrurilor pe nume, cu exemplară claritate. „Dacă vrem să ne păstrăm bunăstarea și securitatea noastră în secolul al 21-lea nu ne putem permite să clădim politica noastră pe iluzii” (p.7). În general, interesele unei țări nu trebuie tăinuite. „În mod natural și Germania are interesele ei cu totul clasice în piețe de desfacere, în materii prime și purtători de energie, în căi comerciale și, de asemenea, în securitate” (p.8). Amintirea trecutului nefast nu trebuie să mai inhibe promovarea acestor interese.

Desigur, nimeni cunoscător și lucid nu trebuie să se joace cu semnificația experienței americane și ponderea SUA în treburile lumii. Istoria trebuie înțeleasă în mod matur. De altfel, „legătura nord-atlantică cu SUA și integrarea Europei au fost hotărâtoare și pentru recuperarea suveranității Germaniei și reunificare” (p.11). Care au fost benefice și pentru Europa! Mai mult, „Statele Unite au fost și sunt pentru Germania un partener important. Dar credința că Washington-ul în viitor ne va garanta securitatea în același fel ca înainte și ne va reprezenta, de asemenea, interesele, este o iluzie. Este iluzia transatlantică” (p.8). Suntem astăzi într-o „constelație a intereselor (Interessenlage)” complet diferită, încât a lua în seamă faptele și a căuta să-ți rezolvi singur problemele a devenit imperativ.

Cu schimbările ce au loc se intră efectiv într-o lume nouă. Este fapt că „lumea se îndreaptă spre o ordine multipolară , în care SUA sunt un pol important, dar nu mai este singurul pol dominant. …În timp ce SUA vor să oprească mai ales China, Europa are o problemă mai puțin cu ascensiunea Chinei în sine, de care înainte de orice a profitat economic, ci mai mult cu indisponibilitatea Chinei de a rămâne la regulile de joc ale ordinii internaționale liberale. Trebuie ca Germania și Europa, în pofida nesiguranței emoționale din criza Ucrainei, să nu se mai lase în seama iluziei transatlantice că puterea protectoare SUA se îngrijește de securitatea și bunăstarea lumii vechi (p.15). Altfel, această lume va fi în pericolul de a înregistra „daune colaterale”.

America însăși este în schimbare. „Masivele probleme sociale, economice și politice în interior acționează asupra înțelegerii de sine în acțiunea de politică externă și în radiusul acțiunii puterii mondiale” (p.32). Se pot realiza în lume mobilizări în spatele Casei Albe, dar însăși democrația americană are azi a-și rezolva probleme proprii (p.131), iar SUA se vor concentra pe rezolvarea chestiunilor interne. Respectarea suveranității în Europa nu mai poate fi garantată (p.78), încât ea trebuie asigurată într-un fel nou. În plus, poziția americană s-a schimbat, încât, “Europa nu mai are pentru americani importanța din trecut” (p.12).

China este de luat în seamă cu luciditate. „Chiar dacă puține state iau ca pildă sistemul guvernamental chinez, tot mai multe prețuiesc comerțul cu puterea economică mondială în ascensiune. Două treimi din cele aproximativ 190 de țări ale lumii fac schimburi azi mai mult cu China decât cu SUA, dintre care cam 90 de țări fac comerț cu China mai mult decât dublu decât cu SUA, spun datele Institutului australian Lowy”(p.37). China și-a propus să atingă întâietatea tehnologică în 2049, dar deja acum ea are avansul comparabil cu cel resimțit în 1957, la lansarea Sputnik-ului, cu Iuri Gagarin (p.101). Oricum, „decuplarea” în relația SUA-China pune capăt fenomenului globalizării și începe demontarea lui (p.103). Europenii, Germania îndeosebi, nu pot urma politica SUA față de China (p.73), căci le aduce pierderi.

Rusia este acum pusă în situația de a-și apăra „cordonul sanitar” pe care îl revendică de secole și care i-a fost recunoscut de puterile postbelice. „Politica externă a Rusiei în spațiul post-sovietic este motivată de interesele de securitate vitale și de ambițiile de putere” (p.52). De aceea, ea și mizează în ultimă instanță pe forța militară. Europa trebuie să ia în seamă această forță (p.49), dar, în același timp, ea depinde de gazul metan, care este mai ieftin (p.49), și de alte resurse ale Rusiei. Politica europeană trebuie să fie una deschisă.

Desigur, se poate invoca Carta de la Paris (1990) și spune că orice țară este suverană să-și aleagă politica și alianțele. „Numai că nu înțelege conflictul actual cine se face că nu vede implicațiile geostrategice și se limitează la aspecte pur juridice” (p.55-56). La o analiză făcută onest, incursiunea Rusiei în Ucraina nu se compară, cum spune azi o propagandă superficială, cu invazia lui Hitler din 1941: această invazie era expansiune, acum, în cazul Rusiei, este vorba de fapt, ca și atunci, de apărare (p.60). Peste toate, însă, este de spus simplu: „într-un război cu Rusia, Europa va fi câmpul de luptă” (p.61). Oricărui european ar trebui să-i fie limpede cine plătește și cum!

S-a ajuns într-o situație de criză, încât nu se mai poate ignora situația armelor. Sintetic, în acest moment exportul de arme are acești actori la scara lumii: SUA 37%, Rusia 20%, Franța 8%, Germania 6%, China 5%. Arme nucleare se posedă astfel: Rusia 6375 focoase, SUA 5800, China 320, Marea Britanie 215. Nu se mai poate ignora nici ceea ce se declară mai nou din cercurile militare ale Rusiei – că în mod direct nu competiția armelor, ci prăbușirea prețului petrolului a antrenat-o în criză în anii optzeci (p.50). Așa cum începe ă se știe acum, în domeniul armelor Rusia a lucrat, de altfel, continuu. De aceea, ”Beijing-ul este interesat nu numai în materii prime, ci și în arme, în relația cu Rusia” (p.64), aceasta fiind amplă.

De asemenea, intră în discuție situația financiară. Tensiunile americano-chineze Josef Braml le pune și pe seama depozitelor de devize chineze din SUA, mai exact asupra faptului că, la un moment dat, China nu a mai acceptat să finanțeze deficiul bugetar american. „China nu mai este dispusă să finanțeze în măsura în care a făcut-o, cu rezervele ei de devize, bugetul SUA, care este folosit în mare parte pentru a se înarma militar și pe linia securității, împotriva Chinei” (p.41). Și la ora actuală, la dolari depozitați în SUA, China este doar după Japonia (cam 1200 de miliarde)– ea având în băncile americane cam 1100 miliarde de dolari.

În acest moment, trebuie găsită soluția la Ucraina. Josef Braml apără ideea că „în mod concret primele măsuri de creare a încrederii ar putea consta în aceea că se retrage oficial perspectiva intrării în NATO a Ucrainei și Georgiei – în orice caz, ca rezultat al unui proces la capătul căruia se află o nouă arhitectură a securității” (p.62). Germania și Franța nu au sprijinit niciodată acea perspectivă – și liderii lor au declarat-o repetat. Casa Albă nu i-a contrazis până acum.

Pentru Europa, problema se deplasează în viitor, spre întrebarea cum și-ar putea asigura o descurajare cu forțe proprii (p.66). „Deoarece China va cunoaște ascensiunea ca rival militar al SUA, iar SUA se vor orienta mai mult spre Asia, Europa ar trebui să se poată apăra pe sine. Europenii vor trebui să găsească calea de a administra riscurile și șansele în relația cu Rusia. Se poate concepe – iar istoricește s-a adeverit – că această cale este o combinație a două feluri de a proceda: schimbare prin apropiere diplomatică și descurajare militară credibilă” (p.148-149).

Problema este rezolvabilă, căci Franța este de acord să integreze forța ei nucleară în Europa (p.92), iar Germania are aceleași interese geostrategice cu Franța (p.93). Tratatul de la Aachen (2019) a pus deja cele două țări pe direcție.

Independența militară, politică, economică (p.154) a Europei devine astfel țintă realistă. Soluțiile tehnico-politice ale Europei pe care Josef Braml le propune în cartea sa sunt multe și au început deja să se aplice.

Și Josef Braml cere însă o Europă unită ce renunță la principiul consensului țărilor în decizii. Numai că astfel ajunge la inconsecvență. Nu poți cere suveranitate Europei în raport cu supreputerile și să nu recunoști aceeași suveranitate țărilor din Uniunea Europeană, indiferent de mărime. Deja, Europa Centrală, cel puțin Polonia, Cehia, Ungaria, se opun, cu argumente solide. Și aceste țări, ca orice țară europeană, au nevoie de suveranitate în a-și concepe situația în raport cu puterile lumii. Nu dă rezultate azi decât principiul consensului într-o „Europă confederată”.

Dincoace de această obiecție, aș sublinia că, documentată la vârf, scrisă cu cunoaștere sigură și viziune, cartea lui Josef Braml a evadat din clișeele ce împiedică astăzi gândirea efectivă și a tratat responsabil reconfigurarea lumii. A lua realitatea în seamă este soluția profundă – nu vanitate. Cartea sprijină ținta durabilă la care Europa unită, SUA, Rusia și China, și multe alte țări pot conveni – nu doar eliberarea de spectrul nuclear, ci și o arhitectură a păcii în condițiile suveranității și securității pentru fiecare. (Din volumul Andrei Marga, Ordinea viitoare a lumii, noua ediție)

Andrei Marga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Andrei Marga 588 Articole
Author

42 de Comentarii

  1. „Țineți-i pe ruși afară, pe americani înăuntru și pe germani jos” – acestea au fost cuvintele primului secretar general al nato, Lord Ismay, când a explicat obiectivele din spatele noii alianțe militare (cum era atunci). S-ar putea să fie o retorică simplă, dar cuvintele lui Ismay par să aibă o semnificație obsedante în lumea în care locuim mai mult de o jumătate de secol mai târziu.

  2. Mie mi se pare un pic nepotrivit să vorbim acum despre profilarea Germaniei.
    Cu atât mai mult cu cât chiar strategii menționați de domnul profesor vorbesc despre exploatarea inteligentă a conjuncturilor, ca viitor al politicii.
    Deocamdată, conjunctura actuală ne spune că Germania a über alles cu gaz rusesc ieftin, și va über alles cu gaz românesc gratis.
    Restul, pare a fi propagandă.

  3. Esenta articolului consta in ideea ca cineva (se induce ideea ca SUA) ar trebui sa declare ca Ucraina si Georgia nu vor fi primite in NATO. Pai asta a fost linia rosie, trasata de Putin, pe care americanii au respins-o abrupt in decembrie 2021. Daca ar reveni acum s-ar face de ras pentru totdeauna. Prin consecinta Rusia ar putea decide ea cine si cu cine sa se alieze. Principiul american este ca fiecare natiune e libera sa se alieze cu cine vrea altfel democratia nu mai face doi bani. Germania face bine ca se inarmeaza dar deocamdata securitatea Europei fara americani e vorba in vant. Pana una alta salbaticii de la rasarit trebuie pusi cu botul pe labe…cu ei nu se poate discuta civilizat pentru ca nu stiu ce inseamna civilizatie…e alta lume, Huntington avea dreptate acum 26 de ani…nimeni nu l-a crezut.

  4. Politica „neamestecului in treburile interne” nu a fost bună. S-au găsit câțiva pricepuți la toate care au preparat o ciorbă cu tot ce au găsit prin cămare. Când să o deguste şi-au dat seama că e dezastroasă aşa că incep să se gândească dacă nu cumva ar fi mai bine să încerce să separe ingredientele, să incingă cazanul la maxim şi să prepare alta cu aceleași ingrediente plus altele dar cu alți meşteri bucă tari. Poftă să aibă lumea căci de foame n-o să ducă lipsă. Cum era vorba aia: „Bună rea, copiii mănâncă”.

  5. Profesorul Laurentiu Rosu
    Azi se împlinesc 33 de ani de la Acordul Bonn-Budapesta (19-23 august 1989) – un acord cu implicații asupra României, care nu a fost prea mult mediatizat.
    *** În vara anului 1989, Republica Federală Germania finalizase în mare înţelegerile cu S.U.A. și U.R.S.S pentru unificarea Germaniei de vest cu cea de est si obținuse acordul S.U.A. si acordul de principiu al lui Gorbaciov. În schimb Franţa şi Marea Britanie care avuseseră o teamă tradițională de Germania(mai ales pentru cele 2 războaie mondiale), au încercat să se opună unificării Germaniei.
    *** Decizia finală urma să fie luată de S.U.A., care conducea practic situația în lume, însă liderii francezi si englezi considerau că ar putea conta si acordul sau dezacordul altor state. Întrucât S.U.A. era de acord cu unificarea Germaniei, Preşedintele Franţei, Francois Mitterand încerca să convingă alți lideri politici să se opună unificării Germaniei. Astfel, Mitterand a încercat să-l convingă măcar pe Gorbaciov să-și retragă acordul de principiu.
    Preşedintele Franţei, Francois Mitterand a arătat, citez, „pericolul refacerii puterii Germaniei şi a exercitării unui control al ei asupra întregului centru al Europei”, şi a comunicat aceste aspecte inclusiv către SUA (George Bush) dar si către Mihail Gorbaciov în acest sens Miterand a mers la Kiev in 6 decembrie 1989 pentru discuții cu Gorbaciov, a căror stenogramă a fost dată publicităţii.
    *** Francois Mitterand l-a rugat pe Gorbaciov să nu sprijine proiectul german de reunificare, promiţând în schimb accesul Moscovei la fonduri mari prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

  6. ,,Într-o lume plină de dificultăți, Germania a urcat necontenit, din fiecare punct de vedere – al democrației, al creativității tehnologice și culturale, al forței economice, al nivelului de viață, al atractivității, al contribuțiilor la conștiința de sine a umanității. Din „piticul” politic și gigantul economic al perioadei postbelice, Germania, reunificată și suverană, devine actor politic cu anvergură nouă – de fapt supraputere emergentă,,
    Deutschland, Deutschland uber alles!(Nici nu m-am mai obosit sa citesc)

  7. Continuare. Franţa şi Marea Britanie invocau şi necesitatea menţinerii Germaniei divizată pentru a nu-i crea probleme lui Gorbaciov, sprijinitorul politicii Occidentului, în faţa acuzaţiilor pe care i le aduceau grupările conservatoare de la Moscova, nemulţumite de faptul că preşedintele rus sprijinea promovarea intereselor occidentale.
    *** De notat că Marea Britanie şi Franţa au sprijinit in 1990 regimurile politice din estul Europei, cum a fost şi cazul sprijinirii grupării Iliescu-Militaru-Brucan de la Bucureşti. Ulterior, când situația economică din România si din est nu progresa conform așteptărilor românilor si altor state estice, Marea Britanie şi Franţa au criticat aceste regimuri menționând că din cauza acestora situația s-a degradat. Din păcate însă, degradarea situației in România a continuat si în următorul regim.
    *** Unii lideri din Republica Democrată Germană doreau (poate firesc) să-și păstreze posturile de conducere, de aceea se opuneau dispariţiei Germaniei estice prin unificarea care însemna practic preluarea statului estic de către Germania de Vest. Astfel, s-au opus liderii est-germani Erich Honeker , Erich Mielke și Markus Wolff, dintre numele sonore.
    *** Era necesară o acţiune politică prin care să convingă pe conducătorii din Germania de Est să accepte unificarea care aducea cu sine pierderea posturilor de conducere ale lor.
    Guvernul vest-german a conceput un plan pentru a forța unificarea, cu toată opoziția liderilor est-germani si opoziția unor state importante ca Franța si Anglia, precum si opoziția altor state ce au suferit în urma atacurilor germane din cele două războaie mondiale.

  8. Fara gazul ieftin de la ruși, Germania cade în cap! Succesuri Citu! Românii sunt pagube colaterale! In Romania nu mai e nimic de furat!

  9. Stiinta si tehnica actuala au facut ca minciuna, propaganda si diversiunea sa triumfe. In functie de interesele lor,cei care detin mijloacele si instrumentele de propaganda si au cu ce sa corupa pe propagandisti, reusesc sa incalceasca mintea cetatenilor in asa fel, incat aceeasi pisica sa o vada cand alba, cand neagra. Lumea(indiferent de eticheta de democrata sau nedemocrata)este condusa de grupuri, comunitati care functioneaza mai mult dupa principii si reguli mafiote. Aceste grupuri, comunitati mafiote selecteaza si apoi imping in fata numai candidati care le vor indeplini interesele. Candidatii care nu vor respecta foaia de parcurs vor fi eliminati.Cei care sunt impinsi in fata sunt doar niste unelte, care de cele mai multe ori sunt aruncate dupa folosire si in plus vor suporta nemultumirile alegatorilor. Conflictele si razboaiele sunt cele mai profitabile activitati si sunt planificate si provocate de grupurile, comunitatile mafiote. Cetatenii onesti din fiecare Tara indiferent de natie, religie,culoare…,vor sa traiasca in pace, liniste , sa-si creasca copiii!!

  10. Să nu ignorăm faptul că, pe când preşedinele Mitterand se temea de controlul Germaniei asupra centrului Europei, periferia nu era luată in calcul nici de unii, nici de ceilalţi şi cu siguranță, nici de către ea insăşi. Asta arată marea anvergură a Preşedintelui Mitterand care probabil ştia exact cine deţine controlul asupra centrului celor două Germanii în curs de reunificare. Din câte imi aimtesc, asupra Domnului Mitterand au fost aruncate multe acuze şi invective pe care cu greu le-a suportat aşa că, in cele din urmă a fost chemat la judecata Domnului domnilor. Din câte ştiu, Dl preşedinte Gorbaciov ar mai putea da nişte replici… la replici. N-o să dea dar pentrucă tot ați adus vorba, Dle profesor Marga, ne puteți spune cu precizie cine a profilat Germania sau incă mai filozofaţi cu… filozofiile altora?

  11. Big deal! Germania a primit ‘’verde ‘’ de la stapan, sa se reinarmeze sa redevina o putere militara pt a se bate cu rusul …Minunata stire pentru viitorul pacii in Europa … reincep din nou gruparile, configurarile si antantele pentru o noua bubuiala generalizata…stiti vorba aia inteleapta …’’vom fi iarasi ce-am fost si mai mult decat atat’’…vai s’amar

  12. Ca orice ardelean , dnu autor se prea.. apleacă in fața Germaniei. Pasat de 10 ani cu scaune impregnate de auguste gaze nemțești, sigur are autorul.Ce superputere visați domle? E o nație cabotina, tocmai au început să stingă lumina la propriu:)))

  13. Germania, dintotdeauna, a fost o tara extrem de saraca ca resurse (subterane, terane si de forta de munca).
    Si de aceea, dintotdeauna, Germania a fost doar un „colos urias” dar „cu picioare de lut”.
    Economia Germaniei, dintotdeauna, s-a bazat pe resurselor altora. Inclusiv a Romaniei, ca resurse si forta de munca.
    Germania, dintotdeauna ca o mare tara (dpv populational) si-a arogat un rol preponderent in EUropa si in lume (mai ales dupa anii 1870).
    Dar, pentru ca EUropa sa devina o ”tara” trebuie ca forurile sale sa fie alese prin vot direct si nominal, de catre toti cei 400-500 de milioane de alegatori europeni. In aceeasi zi si la aceeasi data !!!
    Si nu prin intermediul votului REPREZENTATIV per stat. Vot „politic” insa NEREPREZENTATIV la nivel general EUropean (ex. Germania cea cu picioare de lut)!!!
    La un vot GENERALIZAT de 500 de milioane de EUropeni … oare ce o iesi … ca factura si vrere generala a EUropenilor (dpv. politico-militar, economico-financiar si socio-cultural) ? Iarasi oare o iesi Germania si zona sa ? Sau, poate ca nu ???

  14. Acordul bonn budapesta 1989 intre 19 si 23 august. Ungurii primesc ardealul daca lasa turistii est germani in ungaria sa plece apoi in rfg si apoi rfg sa se unifice cu rfg. Acuma sint uber alles cu alte tari sfarimate. In stilul cel mai hitlerist.

  15. cit de usor imbratiseaza oamenii ceea ce ne separa si pare ca au dobindit ura fata de ceea ce ne uneste. lumea de azi este cladita pe exploatare emotionala, pe conditionare, pe lipsuri, pe iluzia unei lumi de apoi plina de verdeata! si asa am uitat legile naturale, ca nu sintem numere care sa fie exploatate in functie de ce i se nazare unuia sau altuia.

    Fii impecabil in tot ceea ce spui!
    Nu lua nimic la modul personal!
    Nu fa presupuneri inutile!
    Fa intotdeauna tot ceea ce poti!

    Interesante teoriile care se nasc din paradigma prezentului. Insa complet inutile. Nu fac decit sa accentueze depersonalizarea si instrainarea de sine pentru ca fundamnetul paradigmei este cel care le determina. Cum calea e stramba, ce se naste din ea produce doar sufeirnta.

    Sistemul politic este mort, sistemul economico-financiar este mort, sistemul militar este mort. Oamenii exista dincolo de toate aceste sisteme pe care le-a creat cu o tenacitate demna de o cauza mult mai buna.

    Nu-i bai, nu e prima extinctie. Au fost cinci pina acum. Sintem in pragul celei de a 6. Ne trezim?

  16. 1. Principiul ca orice natiune se aliaza cu cine vrea este o PORCARIE, o curvasareala, NU este democratic, NU este logic….Doar imbecilii cred ca este logic..Pentru ca, de exemplu, Romania, Ucraina se aliaza, de drag sau de frica cu Statele Unite ale Americii, in acest mod armata Americana ajunge la granita Rusiei, de exemplu, iar Rusia devine defavorizata, securitatea ei este compromisa. Orice libertate trebuie sa fie in limitele respectarii libertatii altora….Altfel alierea de drag sau de supunere cu USA , inseamna complicitate la Imperialism. 2. Rolul de primadona al Germaniei s – a incheiat odata cu finalul motorizarii Diesel, dezlipirea ei de la biberonul energetic al Rusiei si cresterea deficitului tehnologic fata de China. In plus, Germania NU este suverana in raport cu USA, este ocupata militar de USA…..Toate aceste aspecte au fost prioritatile lui lui Kholl si Merckel vreme de 30 de ani. Epoca lor s – a incheiat. Rusia nu le va mai da resurse energetice ieftine niciodata, caci Rusia NU mai are nevoie de o Germanie ocupata militar de USA…..Rusia, Iran, China, India, Arabia Saudita, Brazilia, Venezuela, Mexic, Africa vor fi Puterea mondiala in viitor….USA e in epoca de sist, epoca prefinala. Fuziunea nucleara va ramane irealizabila cel putin in viitorii 300 de ani.

  17. smechera germanie…nesincera, ipocrita, nesuferindu-se pe sine insasi…

  18. Europa de Vest, inclusiv Germania, deja au fost condamnate la moarte de Restul Lumii( inclusiv de SUA+UK…) pentru crimele comise de-a lungul istoriei.

  19. Apropo operatia agrafa dupa al doilea razboi mondial. Aha de aia au sprijinit sua germania dupa al doilea razboi mondial. Nimic impotriva poporului german.

  20. Ce pierderi aduce europeanului de rînd redeschiderea fabricilor în Europa și închiderea lor în China? Nu Alstom, Siemens și Bombardier, pe lîngă japonezi, le fac trenurile de viteză chinezilor? (O fi Bombardier din Canada dar divizia de matetial rulant e în Europa)
    Pilde mai sînt.
    „Europenii, Germania îndeosebi, nu pot urma politica SUA față de China (p.73), căci le aduce pierderi.” (Marga)

  21. Pentru patrihotzii rumani grei de cap…..1. Romania este vinovata de declansarea invaziei Barbarossa asupra Uniunii Sovietice alaturi de Germania nazista in 1941. La fel de vinovata ca Germania nazista. Pentru ca in Stenograma discutiei lui Ion Antonescu cu Adolf Hitler scrie clar ca romanul il implora pe german sa declanseze invazia cat mai repede, ca el ca general stie mai bine si ca Armata germana are benzina asigurata de Romania fascista. 2. De razboiul din Ucraina, inaintea Rusiei, se fac vinovate Romania, Polonia, Tarile baltice, Ucraina, nu doar USA…Pentru ca de drag dau nu si – au pus teritoriile la dispozitia Armatei Americane, a NATO care se stie ca exista pentru distrugerea Rusiei……Politica americana….a portilor deschise….este vrajeala democratica, pentruca este ilogica, este Imperialism mascat…
    Nu e o noutate, se practica si de Imperiul roman….NU esti liber sa te aliezi cu cineva cand prin aliere atentezi la libertatea altuia….O astfel de alianta se numeste Grup Infractional Organizat.

  22. Că tot e vorba la tot pasul despre democrație ar fi bine să ținem cont și despre părerile altora despre ea :
    ✡️? Rabin Reichhorn:
    Prin laudă neîntreruptă adusă DEMOCRAȚIEI vom despărți pe Creștini în partide politice, vom distruge unitatea națiunilor lor, vom semăna discordie oriunde. Reduși la neputință, ei se vor supune în fața LEGILOR BĂNCILOR NOASTRE, mereu uniți și mereu devotați Cauzei noastre.

    Îi vom împinge pe Creștini la războaie, exploatîndu-le mîndria și prostia lor. Se vor masacra între ei și vor curăța terenul pentru noi ca să îi aranjăm pe ai noștri în loc.

    Vom înlocui circulația aurului cu bancnote de hîrtie. Cuferele noastre vor acapara aurul și vom regula valoarea hîrtiei care ne va face stăpînii tuturor pozițiilor.
    Astfel vom pregăti Revoluții pe care Creștinii le vor înfăptui și din care vom culege noi roadele.

    #JewWorldOrder
    #PaxJudaica

  23. V-ați pus vreodată întrebarea cum ar fi arătat Lumea, dacă Germania ar fi câștigat al doilea WW ?
    Încercați !
    Pentru că după cum arată acum, dar mai ales după cum va arăta , dacă nu ne trezim la timp, nu pare că asta și-au dorit locuitorii ei !
    Mai bine zis, cei 99 % dintre noi ….

  24. @Gigione De unde crezi ca vine tentatia de atribui defecte sau lipsuri la modul general avand prea putine date ca sa fie o concluzie sprijinita de adevar? Pentru ca e clar ca nu i-ai cunoscut pe toti ardelenii ca sa afirmi ca ,,orice ardelean” se pleaca in fata Germaniei, cum nici userul ,,mioriticii” nu poate sa afirme ca romanii sunt cea mai infecta dintre natii. Motivul e clar. Eu sunt din Alba si nu cunosc pe nimeni de tipologia aia. Tu de unde esti?

  25. Cu ocazia operatiunii speciale din ukrhaina au cazut niste masti, astfel Germania s-a dovedit ca este o putere de mana a doua. De ce? 1. Are trupe straine de ocupatie pe teritoriul ei. (deciziile politice si strategice nu ii apartin)
    2. Nu are o armata functionala – multumim Ursula (buget mic al apararii, buget mic al cercetarii in aparare, nu a mai participat in teatre de operatiuni de n ani)
    3. Nu are resurse si e dependenta de resursele altora

  26. Cunoscutul expert Josef Braml a rostit in 2013 memorabila fraza,cu care ne-a crucificat:”Dolarul ca principală monedă mondială are zilele numarate Americanii trebuie să se adapteze la faptul că ordinea mondială unipolară, în care dolarul a dominat, se va schimba într-una multipolară. Adică, alături de dolar, există un euro puternic și un renminbi chinezesc, care trece de la o monedă regională la una internațională ”
    De atunci nimic nu mai e la fel…Tota asa era la o carciuma cu Trilaterala din care face parte , cand a spus foarte intelept „SUA este o piață cheie pentru multe companii – dar supremația, cândva incontestabilă, a afacerilor și politicii americane este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării. Statele Unite ale Americii se află în proces de a-și schimba fundamental structurile socio-economice și de a-și repoziționa locul pe scena mondială. Prin urmare, companiile și investitorii cu orientare internațională ar trebui să înțeleagă situația critică din SUA și să fie capabili să evalueze calea pe care o va lua fosta superputere”Nimeni nu s-a gandit,foarte sclipitor

  27. Cunoscutul economist rus Mihail Hazin consideră că există o legătură între atacurile ucrainenilor asupra Centralei nucleare de la Zaporojie și perchezițiile efectuate la reședința fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump. Analistul este de părere că liderul american, Joe Biden, ar putea păstra un secret periculos la centrala ucraineană.
    Armata rusă descoperă, în depozitele de la Zaporojie, niște containere cu sigiliul Westinghouse, unde găsește uraniu puternic îmbogăți necesar creerii bombei atomice!!!!
    Administrația Biden se teme foarte mult dacă va fi dezvăluit adevărul despre depozitele de la Centrala din Zoporojie cu containerele Westinghouse, motiv pentru care și blochează deplasarea acolo a experților AIEA, încercând să șteargă obiectivul de pe fața pământului cu ajutorul Forțelor armate ale Ucrainei.
    Se pare ca Trump detine dovezi ale actiunii lui Biden care incalaca Tratatul de neproliferare a armelor nucleare,
    Nu stiu daca este asa, dar butoaiele Westinghouse cu uraniu superimbogatit indica faptul ca acolo s-a facut ceva ilegal, ca rusii au aflat ceva si de aceea din primele zile de razboi au ocupat cebtrala si au pus mana pe dovezi!!!

  28. de la Becali euro-parliamentar:
    ” in comisia de agricultura
    primul lucru care se intreaba este
    -ce zic americanii? ”
    Germania nu prea le are cu agricultura,
    cu exceptia celei bio de shparanghel
    (e un fel de remediu-fetish,
    are reputatzia tzelinei romaneshti:
    -sa incerce shparanghel cu tzelina!).

  29. Mihail Hazin s-a născut evreu în satul Prajila din județul Soroca, Basarabia (România interbelică). A studiat la o școală evreiască elementară. Azi e mai mult moldovean dar editat de mai sus nu le are !Mai imp[ortant e ce a declarat ieri Kissinger: |”Dupa razboi,Rusia se va sparge in cateva state independente „

  30. Povești dom profesor ! Uite aici germanica progresistă :
    „În 2013, în Germania a existat un protest al zoofililor împotriva unei legi care a incriminat sexul cu animalele, după mai bine de 30 de ani în care astfel de relații au fost legale.” Acum își bat capul cum să ocoloseacă treaba cu „acceptul consensual” care e cam greu de obținut.

  31. @ Salvamont am citit si eu declaratia lui Kisinher, care vad ca isi schimba parerile dupa cum bate vantul…pana acum vorbea de concesii, acum s-a razgandit. Visul Poloniei si al SUA este dezmebrarea Rusiei, dar crede-ma eu ma indoiesc de asta. Occidentalii viseaza sa dezmembreze Rusia si astfel sa puna mana mai usor pe bogatiile ei si sa se puna in coasta Chinei.
    Crede-ma asta NU se va intampla, iar Rusia nu va renunta la Dombas decat in cazul in care Ukraina va accepta o CONFEDERATIE, gen Elvetia, si trupele rusesti vor ramane a la LONG ca trupe de mentinere a pacii intre Dombas si restul Ukrainei!!!
    Daca as fi conducerea de la Moskova in termenii astia as negocia!!!

  32. Germanii au trait bine pe baza gazului rusesc ieftin, pe care acum nu-l mai au. Vor trage după ei la fund și restul Europei, al cărei viitor e acela de destinație turistică pentru asiaticii bogați.
    Restul e cancan !?

  33. @Axon(fara neuron): unde ai vazut tu despre stenograma discutiei in care Antonescu il implora pe Hitler sa inceapa razboiul?

  34. Scrie mult si imprastiat! Lectura obositoare! Germania dupa 1945 este o tara aflata sub ocupatie americana! Nimic nu se intimpla fara dezlegare de la Israel si de la al doilea Israel( USA ) . Politicieni de valoare ioc! Poporul rabda si a pierdut demult bruma de bunastare! Totusi ramin mai departe dresati si organizati ca intr-o cazarma militara! Minoritatea turca dispretuita devine din ce in ce mai prezenta financiar in stat!
    Fara sclavii ausländeri infrastructura Germaniei ar intra in colaps! Fara Rusia ca resurse va intra in cadere libera! Asta-i realitatea Germaniei actuale!

  35. Din pacate ,fara a fi Mafalda,cred ca pina in primavara Germania va crea un nou pol in Europa,nu stiu daca Franta o va urma, alaturi de Rusia ! Interesele financiare sunt mai presus de ideologii ,de Ucraina,si in final de POLONIA care este principalul opozant al RUSIEI ,dar si al UCRAINEI!

  36. Cand vezi de cine e scris articulul, e ca si cand ai fi citit tot… nimic negativ, numai lapte si miere. Realitatea pe care o vezi e ca Germania devine o colonie musulmana, urmaresc un canal de youtube din cand in cand, omul, cam la 40+ ani plecat si stabilit in Commiefornia s-a reintors in 2022 sa-si vada mama intr-un orasel micut. A ramas socat cum era cand a plecat si cum era acum, grafitti, majoritatea afacerilor/magazinelor din centrul orasului erau inchise sau in lichidare, mai ramasesera doar afaceri detinute de minoritati, in majoritate turci si alti arabi, restaurante cu specific de orientul mijlociu si cateva chinezesti. Zona „culturala” pe langa muzee, cladiri administrative, etc. devenise o zona pentru vagabonzi care injectau droguri, in timp ce politia germana patrula linistita printre ei. Si fenomenul se extinde masiv in toata europa „civilizata”

  37. @Salvamont am uitat sa iti spun ca faci o confuzie intre evreul moldovean Hazim si economistul rus Hazin sau Khazin, care a elaborat o teorie originala despre crizele economice. In 2015 publica cartea „Declinul imperiului dolarului si sfarsitul PAX AMERICANA”.

  38. Cancan sau nu, Germania, Franța, Italia și Marea Britanie cer 10 miliarde de euro, pentru energia 2022! „Davai ceas, Davai Palton!”

  39. Relitatea incomodează clișeele, dar este realitate. Domnul Marga, cu competență, profunzime și integritate arată cu bune probe că se schimbă lumea și sub aspecte noi. Germania încheie al doilea război mondial devenind în zilele noastre supraputere emergentă. În împrejurările date ea nu poate avea decît propria politică față de Europa, Rusia, China. America – au spus-o deja Kissinger și Brzsesinki – nu mai poate totul. Ce nu adaugă Braml este că și America pierde ceva prin politica lui Biden față de cele trei. Lumea se reașează. Corectă poziția Germaniei și Franței în Ucraina: să se revină la normal – nu are ce căuta Ucraina în Nato. Ar fi doar motive de război în Europa.

  40. Pentru Romania „profilarea” Germaniei ca partener al Austriei si Ungariei este f.f. periculoasa !Acest TRIUMVIRAT este catastrofic pentru Romania ! Aceasta latura a „profilarii” trebuie urmarita cu max. atentie si suspiciune dle. profesor Marga !

  41. „Pentru Romania „profilarea” Germaniei ca partener al Austriei si Ungariei este f.f. periculoasa” …
    NICIDECUM !
    Toate cele trei state FIIND LIPSITE COMPLET de RESURSE NATURALE (terane si subterane), IN actuala CRIZA de RESURSE, ele NU MAI CONTEAZA cam NIMIC in EUropa si in lume !!! Ele sunt DOAR niste RUDE SARACE in EUropa de azi !!!
    ROMANIA, FIIND PLINA de RESURSE NATURALE (terane si subterane) , IN actuala CRIZA de RESURSE este o TARA care TREBUIE sa conteze INFINIT mai MULT in EUropa si in lumea de ASTAZI, decat cele trei „tari sarace si miloage” ale EUropei …
    NU va fie FRICA voua ROMANILOR … de saracii EUropei de ASTAZI !!! VIITOR de AUR tara NOASTRA are …
    ” Fericirea tarii de la noi s-asteapta.
    De deșarte vise să nu ne-nșelăm:
    Moarte și sclavie la străini aflăm.
    Viitor de aur țara noastră are
    Și prevăz prin secoli a ei înălțare.
    Însă mai-înainte trebuie să știm
    Pentru ea cu toții martiri să murim!
    Căci fără aceasta lanțul ne va strânge
    Și nu vom ști încă nici chiar a ne plânge!” (D. Bolintineanu, „Mircea cel Mare si solii”, 1865)

  42. „Fii impecabil in tot ceea ce spui!
    Nu lua nimic la modul personal!
    Nu fa presupuneri inutile!
    Fa intotdeauna tot ceea ce poti!”

    asta-i definitia SCLAVULUI bine dressat ! ä
    definitia stapanului e mai simpla:

    – Fa ce-ti doresti ” FA !

    🙂

    Trezeste-te SLUGA ! :*
    (Zamolxis nu e numele tau ! 🙁 )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.