Grindeanu s-a întâlnit cu conducerea companiei acuzată că a susținut protestele

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu o delegație a consorțiului format din ExxonMobil şi OMV Petrom, condusă de vicepreşedintele ExxonMobil Development Company, David Cochrane, respectiv de CEO al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

În cadrul întrevederii, reprezentanții celor două companii au prezentat proiectul de explorare a resurselor de gaze naturale la mare adâncime, în perspectiva deciziei finale de investiție, se arată într-o informare a Cabinetului. Șeful Executivului a arătat deschiderea şi susţinerea Guvernului pentru valorificarea resurselor energetice în condiții sustenabile și competitive, având în vedere, totodată, angajamentele Guvernului privind garantarea siguranței energetice.

“Investitorii au în echipa guvernamentală un partener serios, care îşi înțelege responsabilitățile: asigurarea stabilității și predictibilității legislative şi a unei fiscalități echitabile, atât pentru mediul economic, cât şi pentru bugetul de stat“, a afirmat premierul Sorin Grindeanu. În acest context, prim-ministrul a propus formarea unei echipe interministeriale care să asigure suportul tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potențial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre. Această întâlnire vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații că OMV Petrom ar susține protestele antiguvernamentale din ultima lună (o poveste în acest sens a fost publicată de Cotidianul aici: http://www.cotidianul.ro/dialog-senzational-intre-florin-chilian-si-un-demonstrant-de-la-omv-petrom-296350/).

De altfel, ideea cum că multinaționalele și-au trimis angajații în Piața Victoriei și în alte orașe mari să protesteze împotriva Guvernului a pornit de la președintele Comisiei pentru Controlul SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu. Acesta a cerut Serviciului Român de Informații să verifice în ce fel s-au implicat multinaționalele în manifestațiile de stradă. „Într-un ziar din Prahova se spune că o companie multinaţională şi-a trimis salariaţii la protest. Este o chestiune care ţine de securitatea naţională. Ziaristul Dan Andronic spune că mai multe companii multinaţionale au dat liber angajaţilor pentru a merge la protest, deranjate probabil de unele prevederi ale Codului Fiscal, de prevederile unei directive europene privind impozitarea profitului în ţara unde profitul se realizează. Din această perspectivă, vreau să avem o discuţie în comisia de specialitate a Parlamentului şi să ne lămurim dacă există vulnerabilităţi majore legate de securitatea naţională”, a spus acesta.

De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat pe președintele Raiffeisen Bank România, olandezul Steven van Groningen, pentru că a luat parte la proteste. „Mi s-a părut mai mult decât incorect ca preşedintele unei bănci străine, un cetăţean străin să protesteze împotriva Guvernului. Normal că poate e supărat pentru Legea dării în plată sau pentru alte lucruri pe care noi le-am făcut pentru români”, a spus Dragnea la RTV. Informația a fost dezvăluită însă de deputatul liberal Daniel Zamfir, cel care a introdus în Parlament legile dării în plată și reconversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.