Gunoierii turci au deschis o bibliotecă cu cărțile aruncate de alții

O bibliotecă din Ankara dă un nou înțeles importanței cărților în viața noastră. Potrivit unui reportaj CNN, gunoierii din capitala Turciei au deschis o bibliotecă publică alcătutiă numai din cărți salvate din gunoaie după ce au fost aruncate de foștii posesori.

Biblioteca se află în cartierul Çankaya din Ankara și a fost înființată după ce gunoierii au început să colecteze cărțile aruncate. Timp de luni de zile, au adunat gunoierii cărțile aruncate, iar pe măsură ce colecția se mărea, locuitorii din Ankara au început să doneze din cărțile lor. Inițial, cărțile puteau fi împrumutate doar de angajații de la Salubritate și familiile acestora. Dar, odată ce colecția s-a mărit iar interesul pentru bibliotecă a crescut în rândul comunității, biblioteca a fost deschisă publicului în luna septembrie a anului trecut.

Peste 6.000 de cărți

„Am început  să vorbim despre ideea de  a crea o bibliotecă pornind de la aceste cărți. Și când toată lumea ne-a sprijinit, proiectul a luat naștere“, spune primarul din Çankaya, Alper Tasdelen. În prezent, biblioteca are peste 6.000 de cărți, de la beletristică la literatură non-fiction. Există și un departament de cărți și benzi desenate pentru copii, dar și un departament cu lucrări științifice. Cărțile în limbile engleză și franceză sunt disponibile pentru vizitatorii bilingvi.

Biblioteca se află într-un spațiu dezafectat care aparținea firmei de Salubritate. Cu o fațadă de cărămidă și coridoare lungi, spațiul era ideal pentru bibliotecă. Cărțile pot fi împrumutate timp de două săptămâni, perioadă care poate fi prelungită, dacă este nevoie. „Pe de o parte, erau cei care lăsau aceste cărți pe străzi. Pe de altă parte, alții aveau nevoie de ele, le căutau“, spune Tasdelen.

Cărți împrumutate școlilor și închisorilor din toată țara

Colecția s-a mărit atât de mult astfel încât acum cărțile salvate  se împrumută școlilor, programelor educaționale și chiar închisorilor. „Profesorii din satele de pe întreg teritoriul Turciei ne cer cărți“, spune Tasdelen. De asemenea, primăria a angajat un bibliotecar cu normă întreagă pentru a avea grijă de bibliotecă.
Deseori, biblioteca este plină cu copiii angajaților Municipalității și cu elevi de la școlile din apropiere. Există de asemenea o sală, unde se poate citi, dar se poate juca și șah. Biblioteca este foarte populară în rândul cicliștilor care trec prin zona din apropiere și fac o pauză pentru câteva pagini citite dintr-o carte și o ceașcă de ceai. „Înainte îmi doream să am o bibliotecă la mine acasă. Acum am o bibliotecă aici“, spune Serhat Baytemur, gunoier în vîrstă de 32 de ani.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 52
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Am vazut deseori carti puse in zona tomberoanelor . Nu le lua nimeni . Poate si la noi ar trebui ca gunoierii sa le recupereze si sa le predea la Biblioteca Municipala , iar acolo sa se faca o triere a lor si recuperarea a ceea ce e valoros . Te doare sufletul …

    • Cindva, am dus maculatura la un centru de colectare. Acolo am gasit culegeri de matematica – Gheba & Co. Nu m-au lasat sa ma uit prin ele, dat sa dau hirtia la schimb. Asa ca… despre ce vorbim?

  2. Demult, tare demult, exista pe strada Berzei langa intersectia cu strada Cobalcescu o biblioteca a ICAB (Intreprinderea de Apa si Canal Bucuresti) care cuprindea si salubrizarea. Deci ideea nu e noua, doar ca la noi a fost distrusa in timp ce altii abia acum o pun in practica.

    • Acum acolo se afla un bar. Culturalizare nenica, nu gluma! Unde te poti instrui mai bine decat intr-un bar?

  3. Articolul este foarte prost scris sau tradus… Cărțile sunt depozitate lângă spațiile de gunoaie… nu printre zoaie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.