Guvernul britanic ”strânge şurubul”

Cu câteva luni înaintea alegerilor legislative, guvernul conservator britanic a anunţat luni că va „strânge şurubul” în problema imigraţiei legale, prin creşterea salariului minim cerut pentru a lucra în Regatul Unit şi anularea facilităţii oferite lucrătorilor migranţi din sectorul sanitar de a-şi aduce familia, relatează AFP şi Reuters.

Guvernul condus de Rishi Sunak, devansat semnificativ în sondaje de opoziţia laburistă, se străduieşte să afişeze fermitate în eforturile de a reduce imigraţia, atât pe cea legală, cât şi pe cea ilegală, toate acestea pe fondul promisiunii de a „relua controlul” asupra frontierelor via Brexit.

Ministrul de interne, James Cleverly, a promis astfel luni în parlament „cea mai importantă reducere” de până acum a imigraţiei nete: „în anii viitori vor putea veni în Regatul Unit cu 300.000 de persoane mai puţin faţă de anul trecut”, a anunţat şeful Home Office.

Acesta a anunţat totodată o creştere a salariului minim necesar pentru obţinerea unei vize de lucru la 38.700 de lire sterline (45.160 euro) – ceea ce este comparabil cu salariul median cu normă întreagă – de la 26.200 de lire în prezent, deci o majorare de 47%.

De asemenea, deşi nu sunt vizaţi de acest prag, salariaţii din sectorul sănătăţii nu-şi vor mai putea aduce familiile în Marea Britanie, ceea ce stârneşte îngrijorare în rândul organizaţiilor din sector.

NHS providers, organismul care reprezintă furnizorii de servicii medicale din Anglia, a atenţionat că aceste schimbări riscă să descurajeze venirea în Marea Britanie a salariaţilor din sectorul acestor servicii, care, a subliniat la rândul său asociaţia Care England, a fost „salvat” tocmai de imigraţie.

Urmează de asemenea să fie modificată lista meseriilor care duc lipsă de mână de lucru şi să fie creat un dispozitiv pentru a asigura că migranţii care îşi aduc familiile le vor putea întreţine, a mai spus ministrul de interne.

Aceste măsuri, ce ar trebui să intre în vigoare primăvara viitoare, se adaugă celor vizându-i pe studenţi, care din ianuarie nu-şi vor mai putea aduce rudele în Regatul Unit, şi celei de creştere cu 66% a contribuţiei pe care o vor avea de achitat străinii pentru a avea acces la sistemul public de sănătate, NHS.

Această din urmă sumă ar urma să fie majorată la 1035 de lire (1200 euro), de la 624 lire în prezent, adică în medie 1,3 miliarde de lire în plus pentru serviciile de sănătate din ţară, a explicat James Cleverly.

În Camera Comunelor, deputata laburistă Yvette Cooper a calificat anunţurile ministrului drept „o recunoaştere a anilor de eşec total din partea acestui guvern conservator”.

Potrivit statisticilor oficiale publicate la sfârşitul lui noiembrie, imigraţia netă – diferenţa dintre sosirile de cetăţeni străini şi plecări – s-a ridicat anul trecut la 745.000 de persoane, cu mult peste estimarea iniţială de 606.000.

Pe lângă imigraţia legală record din 2022, şi sosirile ilegale de migranţi via Canalul Mânecii în ambarcaţiuni precare au luat avânt anul trecut, fiind înregistrate 45.000, la care s-au mai adăugat aproape 30.000 de la începutul anului în curs.

Guvernul britanic a înăsprit legislaţia privind dreptul de azil şi a întărit cooperarea cu alte ţări pentru a combate acest fenomen.

Executivul ar urma astfel să anunţe un nou tratat pentru a-i putea expulza către Rwanda pe migranţii sosiţi ilegal pe teritoriul britanic, după ce proiectul său de a-i expulza în Rwanda pe solicitanţii de azil a fost blocat recent de Curtea Supremă britanică.

Ulterior, Londra a făcut demersuri pentru renegocierea acordului cu Rwanda astfel ca acesta să includă un tratat prin care aceasta din urmă se obligă să nu-i expulzeze pe solicitanţii de azil trimişi pe teritoriul ei de Marea Britanie, care era unul din principalele motive de preocupare ale Curţii Supreme.

James Cleverly era aşteptat în acest scop marţi dimineaţa în capitala rwandeză Kigali pentru a semna respectivul tratat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. „ÎN TRADUCETRE LIBERĂ: ENGLEZI-ENGLEJI-PUTEȚI PLECA-BRITANIA E A INDO-BANGLA-PAKISTANULI–GOOD LUCK!

  2. Au iesit din UE de frica romanilor, care cica le furau joburile. Au ramas la fel de puturosi, multi stand pe beneficii si ajutoare sociale. Au schimbat insa sursa de imigranti: India, Bangladesh etc, care au o educatie cu mult sub standardul european (si dpdv al igienei).

  3. … inainte de alegeri orice numa sa cistigam. daca oamenii inghit… sa mearga la vot

  4. Să vândă „argintul” din ospatarite:furculițe, bliduri și cupe.. Dacă întorc și conținutul muzeelor de unde le-au furat rămân cu fundul gol.. Scarbe, au jefuit sute de ani acum au vrut să frsiereasca pe ucraineni.. Prostul Europei, Boriska, umbla și îi amăgea cu momeala europena.

  5. Să vândă „argintul” din ospatarite:furculițe, bliduri și cupe.. Dacă întorc și conținutul muzeelor de unde le-au furat rămân cu fundul gol.. Scarbe, au jefuit sute de ani acum au vrut să-i frăiereasca pe ucraineni.. Prostul Europei, Boriska, umbla și îi amăgea cu momeala europena.

  6. Câtă ipocrizie! Păi nu voi va puneti in genunchi la meciurile de fotbal pentru drepturile tuturor coloratilor! Este că v-a iesit pe nas. Viva politically incorect!

  7. păi nu poa să nui primească că nare cine să rînească
    (Scuzați de expresie!)

  8. Tendinta e buna. Migrantii din Anglia si nu numai trebuie sa se intoarca fiecare de unde a venit.

  9. Foarte bine, toata lumea va trebui sa evite UK de azi inainte. Sa munceasca singuri pentru ce baga in budihanele lor umflate de bere proasta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.