Calcule pentru creşterea salariului minim

Guvernul vrea să crească salariul minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu 70 de lei. Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, salariul minim brut ar urma să crească de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.

Potrivit Executivului, premierul Florin Cîţu și ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut luni consultări cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social pe tema creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru anul 2021.

„La nivelul Guvernului vom decide creșterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ține cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social. Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială”, a declarat premierul Florin Cîțu.

În cadrul discuției, ministrul Muncii a prezentat trei scenarii referitoare la evoluția acestui indicator în 2021.

„Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020.

Totodată, premierul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Presimt ca guvernul Catu-Catu desi nu il vor prinde pantalonii scurti, va fi guvernul cu cele mai multe inaugurari de studii de fezabilitate.

  2. Nuuuuu! Nu intrati pe fenta! Este pista aruncata sa isi mareasca peste limita bunului simt, tot ei indemnizatiile si nu cetatenilor care muncesc real! Asta e unica metoda pe care o stiu si pun in practica! Scot la inaintare un subiect arzator pentru cetatean si in spate, ei fac pentru ei ce li se scoala! La naiba de lepre!

  3. Ceausescu a promis 100 de lei si a fost impuscat, cei care ofera 70 de lei ce merita?

  4. Salariul minim brut creste probabil cu 70 de lei. Generosul nostru guvern da 70 lei brut, adica muncitorului sclav cu salariul minim pe economie(80 la suta din salariati au salariul minim pe economie) va ramane cu aproximativ 40 de lei nici macar cu 100 de lei cat a promis Ceausescu in ultimele lui zile de viata. Cunoaste-ti povestea cu Alexandru Ioan Cuza ,cu ocaua mica si ocaua mare,cum a fost pus sa strige in targuri negustorul prins cu inselaciunea.Cu asta da ,cu asta nu.Cine face ca mine ,ca mine sa pateasca.Doamne fereste, nu vreau sa dau idei revolutionarilor. Sa avem un regim mai crud si mai dictatorial decat regimul dictatorului Ceausecu ,putini ar fi crezut in Dec 1989.Multi au spus ca mai rau nu se poate,si uite ca se poate.Muncitorul sclav va munci mai mult si va fi mai flamand in 2021 ca in 2020, pentru ca preturile la orice au crescut cu mai mult de 10%,si rata inflatiei este declarata eronat. Acum suferinta este mai mare ca in in anii de dictatura ceuasista,pentru ca se gasesc de toate dar nu ai bani sa le cumperi.Asta va declansa o noua revolutie a emigratiei,oriunde si oricum numai in Romania nu.

  5. 70 lei BRUT nu NET ca sarmanii C si mai nou D care au dat 100 de lei NET.
    Este oricum ENORM in comparatie cu Anca Dragu azi presedinta la senat care in guv. Ciolos spunea ca:”romanii sa munceasca pe 2 lei”, Totusi este enorm fata de 2 lei cat dorea sa ofere „marea FEMEIE” tehnocrata…si fata de cresterea Violetei la tichetul de masa de la 20 de lei la 20,01 lei…
    Nu-i tarziu ca Anca Dragu sa-si implineasca visul.
    1,7 milioane de romani vor fi fortati fie la foamete fie sa-si ia lumea in cap…
    Asta au vrut romanii asta au foamete, saracie si infectii nosocomiale mortale…

  6. ca doamna Mariana Stefan spune la TV ca trebuie mai multa solidaritate in criza se gandeste cum ar trai ea cu 1300 de lei pe luna? Ma intreb unde putem afla onorariul/venitul unor astfel de specialisti care le cer solidaritate/stransul curelei celor care si asa nu se descurcau, dar de acum inainte cand presa vorbeste de noi preturi la gaz si electricitate deci implicit si la apa potabila…etc.
    in tara asta traiesc doar patroni si avocati de nu mai este necesar un salariu decent?

  7. Nu va mai plangeti atat…NU ASTA ESTE ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT!?..MU>ATI DE LA JOHANNIS!!…vor face ei cumva sa spuna ca ,,PEEESEEEEDEEEE este de vina!!Ma bucur…asta si merita acest popor de idi.ti!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.