Crește capacitatea rețelei electrice România-Ungaria

Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab a fost pusă în funcțiune, in 23 decembrie, făcând astfel posibilă intrarea în exploatare comercială a întregului tronson de 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba (Ungaria), arată Transelectrica într-un comunicat.
Investiția în valoare de 4 milioane de lei a fost finalizată cu șase luni înainte de termenul contractual, lucrările fiind executate de către SC Electromontaj SA București. Realizarea acestui tronson de linie va permite creșterea capacității transfrontaliere cu Ungaria la 1000 MW. Tara vecina este principalul partener comercial in exportul/importul de electricitate al Romaniei.
„Operaționalizarea Liniei 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria) reprezintă o reușită în ceea ce privește securizarea alimentării cu energie electrică în partea de nord-vest a țării, permițând astfel o dezvoltare economică sustenabilă a acestei zone, atât prin posibilitatea de racordare de noi consumatori, cât și de noi centrale de producție din surse regenerabile. Această investiție are o contribuție semnificativă la creșterea siguranței Sistemului Electroenergetic Național, la reducerea costurilor cu managementul congestiilor de rețea și la reducerea consumului propriu tehnologic. Unul dintre cele mai importante beneficii este acela că va permite implementarea unor programe importante de investiții și mentenanță majoră în zonă, cu impact în îmbunătățirea performanțelor tehnice și a fiabilității rețelei electrice de transport. Punerea în funcțiune a acestei linii la jumătatea perioadei contractuale a fost posibilă datorită eforturilor și implicării contractorului Electromontaj SA București, a echipei de specialiști ai CNTEE Transelectrica SA, a autorităților județene și locale din județul Bihor și a Electrica SA ”, a declarat Cătălin Nițu,  director Transelectrica.
Lucrările au fost demarate în luna august 2020 și au constat în realizarea a 14 fundații, asamblarea și ridicarea a 15 stâlpi necesari pentru finalizarea tronsonului LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, aflat în conservare din anul 2008, ca urmare a unor dificultăți legate în principal de procedurile de expropriere. Investiția, care va asigura creșterea capacității de interconexiune a țării și va contribui la completarea Inelului de 400 kV al României, a fost reluată în vara acestui an după mai bine de 12 ani de blocaje.
Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria), o investiție totală de peste 87 de milioane de lei, a fost dat în folosință parțial începând cu anul 2008 și anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba (Ungaria) cu o lungime de 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad – Nădab. Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 de kilometri.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1088 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Si cum!? Guvernul Catzu, ca Catzu in frunte nu-si revendica realizarea!? Nu le arata ei Ciumei Rosii cum se lucreaza cand vine dreapta la putere!?? Ei, asta-i! Zau asa!

  2. Astfel se mărește capacitatea de import energetic al României. Înseamnă că vom deveni tot mai dependenți de importuri pentru asigurarea consumului de energie.

  3. Sarcasm de doi bani! Catzu poate foarte bine sa revendice realizarea asta pentru ca a fost facuta cand era ministru de finante, adica in 2020. Aveti un pic de rabdare ciumatilor, vaccinul pentru boala voastra nu da rezultate si-o sa… ghici ce?

  4. Da si … cu cei incalzeste asta pè romani, daca se realizeaza exportul de energie electrica produsa in Romania, profitul intra in buzunarul strainilor. Daca se importa energie electrica, romanii vor plati iar profitul va intra … TOT in buzunarele strainilor care au pus mana de „toata infrastructura energetica a Romaniei” vanduta lor pe mai nimic de politicienii romani. Prostii suntem „noi” in oricare din variante. Cu ce ne incalzeste stirea pe noi … ZERO !.

  5. Ungaria,cu guvernul sau iliberal si-a marit capacitatea energetica prin constructia de centrale atomice si pe gaz,Romania securisto-liberala a liberalizat total piata de energie,se pregateste de importuri masive,a renuntat la constructia grupurilor 3,4 de la Cernavoda ,cu chinezii,singurii detinatori ai tehnologiei CANDU

  6. #Johnny – S-ar putea sa ai dreptate, mestere. Nu am luat in calcul ca ca ministru de Finante, Catzu a strans toate suruburile si piulitele utilizate pe instalatiile si stalpii de sustinere ai cablurilor de transport a energiei electrice. De fapt, d-aia s-a terminat proiectu cu 6 luni mai devreme, pentru ca caricatura de Catzu n-a mai tinut cont de planificarea etapelor de lucru stabilite, ci strigand: Dupa mine, mai, flacai!, s-a pus pe munca si da-i, si da-i si da-i … pana n-a mai ramas nimic. De facut. Iar secventa s-ar putea repeta si pe alt plan si dimensiuni mult mai grandioase daca nu ne fereste Dumnezeu si ajunge acest Catz si „guvernator” al BNR. Ca, dupa cum spui, „Johnny” „dear”, Catzu e foarte capabil. Da, da. Capabil de orice. Cat priveste finalul, aici chiar ai bunghit-o, barosane. Vaccinul vostru nu are efect asupra noastra. Si o sa … ce!? O sa v-o tragem noi cumva (mocheta de sub talpi vreu sa zic).

  7. Vom primi curent unguresc de la numeroasele lor baraje si lacuri de acumulare……[Leo]

  8. Toti prostovanii au devenit experți în producția, transportul,distribuția, sa nu mai zic de politici sau securitate energetică! Sariti fratilor, străinii ne iau cei al nostru! Acest demers favorizează in primul rand compania Transelectrica, prin diminuarea pierderilor tehnologice( transportul la Oradea a energiei produsă în Dobrogea) ! Majoritatea comentați fără să aveți minimul habar! In sistemul interconectat Romania- Bulgaria-Ungaria-Slovacia se introduce pe piață cu prioritate, cea mai ieftina energie! Atunci când importam, e mai ieftina decat cea produsă în România! Asta e motivul pentru care carbunele contribuie cu sub 1000 MWH! Fiecare secundă in care am scris această portare, reprezintă timp pierdut inutil cu proștii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.