Guvernul Franţei: E o interpretare curioasă a tratatelor că unele ţări oferă doar perspectiva emigrării

România şi Bulgaria trebuie să-şi asume responsabilitatea integrării romilor, şi nu să acuze Franţa că limitează libertatea lor de circulaţie. Este curios să consideri că unele ţări nu pot oferi romilor decât perspectiva emigrării, pentru a fi apoi integraţi de statele bogate, este poziţia guvernului francez, exprimată în „Le Figaro”, fără o referire explicită la „Hai să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al nostru a fost dreptul de a pleca acolo unde ne este mai bine. În momentul de faţă statul român nu poate să plătească medicii, profesorii, aşa cum merită”.

„Am rămas surprins de comentariile unor responsabili şi comentatori români şi bulgari care acuză Franţa că «deportează» romii, când noi nu facem decât să aplicăm dreptul european, să-i repatriem voluntar şi să le acordăm un sprijin financiar plătit de contribuabilul francez. Este o interpretare curioasă a literei tratatelor europene şi a spiritului lor să consideri că anumite ţări pot oferi ca singură perspectivă cetăţenilor lor romi doar aceea de a emigra în ţările europene cele mai bogate, cărora le revine ipso facto datoria de a-i integra”, scrie secretarul de stat pentru Afaceri Europene de la Paris, Pierre Lellouche, într-un editorial publicat de „Le Figaro”, în care acesta vorbeşte „în numele guvernului francez”.

Desigur, campania electorală se apropie în Franţa, iar Lellouche scrie că, „în calitate de deputat de Paris”, cunoaşte problemele create de romi şi că în faţa „determinării preşedintelui Republicii şi a guvernului de a pune capăt situaţiei intolerabile creată de taberele ilegale, (…) anumite voci din Bulgaria şi România au acuzat Franţa că pune sub semnul întrebării libertatea de circulaţie”.

Cât despre criticile aduse Franţei de Comisia Europeană, guvernul de la Paris se prevalează de diferenţa de statut dintre România şi Franţa: „Comisiei, care este îngrijorată de cum respectă Franţa condiţiile de repatriere a romilor aflaţi în situaţie ilegală, vreau să-i reamintesc că Franţa, membră fondatoare a Uniunii, nu face decât să acţioneze în plin acord cu dreptul european”.

Şi, dacă până acum nu a reuşit să absoarbă fonduri UE România poate fi ajutată de Franţa să-i investescă în integrarea romilor. Din poziţia de membru fondator şi de stat bogat al Europei, Franţa „aşteaptă din partea Comisiei să fie vigilentă faţă de aplicarea dreptului romilor la educaţie, muncă şi sănătate – prevăzute de tratate, şi cerem ca o parte substanţială din ajutoarele europene (20 de miliarde pentru România în perioada 2007-2013) să fie direct alocate pentru aceasta”.

Pierre Lellouche salută detaşarea a patru poliţişti români pe lângă prefectura Parisului şi numirea unui secretar de stat român pentru probeleme romilor, cu care se va întâlni miercuri. Dar, „în ciuda acestor primi paşi pozitivi, mai rămâne un drum lung de parcurs pentru integrarea romilor”, în virtutea articolului doi al Tratatului UE, care arată că „Uniunea este fondată pe valorile respectului demnităţii umane, a libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept şi a respectului drepturilor omului, inclusiv ale persoanelor aparţinând minorităţilor”.

Încă o palmă pentru guvernul român

Deşi se află la originea problemei rome, România şi Bulgaria nu au fost invitate la reuniunea informală a miniştrilor de Interne de la Paris, de pe 6 septembrie, potrivit EUobserver, care citează surse din cadrul ministerului de la Bucureşti. În schimb, au fost invitati la Paris oficialii canadieni. Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Grecia şi Belgia îşi vor trimite miniştrii de Interne la Paris. Se aşteaptă ca Roma să propună o legislaţie pentru expulzarea automată a cetăţenilor europeni din alte state care nu se pot întreţine în Italia, ministrul Roberto Maroni făcând referire expresă la romi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.