Guvernul ţine în viaţă un colos aflat în moarte clinică

Ministerul Finanţelor Publice va acorda un împrumut de aproape 100 milioane de lei, cu titlu de ajutor de stat, din veniturile din privatizare, pe o perioadă de şase luni, Complexului Energetic Hunedoara, companie înfiinţată în 2012, dar cu mari probleme financiare, se arată într-un proiect elaborat de Ministerul Energiei. Acest sprijin poartă girul Consiliului Concurenţei şi a fost notificat Comisiei Europene. Cu aceşti bani vor fi achiziţionate certficate de emisii de gaze cu efect de seră pentru că societatea este un mare poluator, dar vor fi acoperite şi alte cheltuieli minime de susţinere a activităţilor pentru şase luni. În tot acest timp, managementul companiei va trebui să prezinte un plan de restructurare care să-i asigure viabilitate pe termen lung. În caz contrar, societatea va trebui să îşi tragă obloanele.

Complexul Energetic Hunedoara este un colos cu picioare de lut, o companie înfiinţată prin comasarea a patru mine de huilă considerate viabile, Lonea, Lupeni, Vulcan şi Livezeni, şi două centrale electrice care ard huilă, Paroşeni şi Mintia Deva. Scopul înfiinţării societăţii a fost acela de a se renunţa la gaura neagră numită Compania Naţională a Huilei, cel mai mare restanţier la statul român, însă în doar doi ani de funcţionare, CEH a ajuns să devină ea însăşi o mare datornică la bugetele statului. Conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, la finele lui 2014, CEH avea datorii totale de peste 62 milioane de euro la bugetul de stat, şomaj, pensii şi sănătate. Acestea sunt roadele controlului politic şi promovării unor personaje care nu au avut de a face cu sectorul energetic. În afară de cele 62 de milioane de euro, companie aflată sub administrare specială, se mai adaugă alte câteva milioane
datorii către furnizorii de servicii şi echipamente.

CEH produce curentul cu cheltuieli uriaşe, cele mai mari din ţară, iar cărbunele din Valea Jiului nu poate fi transportat mai mult de 100 de km din raţiuni economice. Singurele centrale unde poate fi ars sunt tocmai cele două deţinute de CEH: Mintia şi Paroşeni.

Guvernul dă asigurări, în nota de fundamentare a proiectului elaborat la Ministerul Energiei, că acest ajutor de stat nu se acordă industriei de cărbune, iar pentru a demonstra Comisiei Europene acest lucru obligă Complexul Energetic Hunedoara să îşi separe legal activităţile miniere de celelalte operaţiuni.

„Ajutorul de stat individual pentru salvarea societăţii nu se acordă în sectorul cărbunelui şi pentru a putea demonstra că acest ajutor de stat individual pentru salvare nu va fi utilizat în sectorul minier, după autorizarea ajutorului de stat individual pentru salvare de către Comisia Europeană şi după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, societatea iniţiază demersurile pentru separarea legală a activităţii miniere din cadrul societăţii de celelalte activităţi, şi va lua toate măsurile necesare pentru a separa legal activitatea minieră şi va depune toate diligenţele pentru a atinge acest rezultat în cel mai scurt timp posibil în termenul legal prevăzut de legislaţia în materie”, conform notei de fundamnetare.

Restructurarea companiei este cerută de Fondul Monetar Internaţional. Anul trecut, Guvernul a lansat un anunţ prin care spunea că primeşte scrisori de intenţie din partea posibililor investitori. Şi, surpriză, a apărut un astfel de investitor, şi anume compania americană Quintana Minerals Corporation.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că CEH este necompetitiv şi nu poate face faţă cerinţelor economiei de piaţă, însă a atras atenţia că e foarte greu de pus ceva în loc în cazul în care complexul ar cădea. Centralele de la Mintia şi Paroşeni încă aşteaptă retehnologizare întrucât ele sunt principalele victime în cazul în care energia verde, în special cea venită de la morile de vânt, are niveluri ridicate de producţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.