Hamas câștigă teren în Cisiordania

După atacul din 7 octombrie 2023 al Hamas asupra Israelului şi rezistenţa sa la ofensiva israeliană din Gaza, sprijinul pentru gruparea islamistă palestiniană s-a triplat în rândul palestinienilor din Cisiordania, sătui de îndelungata colonizare israeliană şi de autoritarismul şi corupţia unei Autorităţi Naţionale Palestiniene (ANP) pe care o consideră o marionetă a Israelului, transmite vineri EFE.

„Nu-mi place ideologia sa religioasă, dar susţin Hamas pentru că a fost singurul care a dat o lovitură Israelului”, a declarat pentru EFE Maram, o palestiniancă în vârstă de 20 de ani şi rezidentă în Ramallah, unde simpatiile pentru gruparea islamistă după aproape trei luni de război din Gaza se fac simţite chiar şi în rândul persoanelor laice şi progresiste.

Potrivit ultimului sondaj din decembrie al Centrului Palestinian de Cercetare Politică, „sprijinul pentru Hamas s-a triplat în Cisiordania faţă de acum trei luni”, într-un context de tensiuni puternice în acest teritoriu, aflat sub ocupaţie militară israeliană din 1967 şi care se confruntă cu cea mai letală şi mai violentă situaţie cu Israelul de la anii de plumb ai celei de-a doua Intifade (2000-2005).

Hamas a repus pe agenda internaţională problema palestiniană

Frustraţi de extinderea colonizării israeliene, de creşterea violenţei coloniştilor evrei, de raidurile zilnice ale armatei israeliene, soldate cu arestări şi morţi, sau de proiectul eşuat al unui stat independent, atacul surpriză al Hamas asupra Israelului a fost văzut ca un triumf simbolic pentru mulţi palestinieni, din rândul cărora, în ultimii ani, au apărut noi grupuri armate, chiar şi fără afiliere la facţiuni politice sau miliţii tradiţionale, comentează EFE.

„Hamas a repus pe agenda internaţională problema palestiniană din ce în ce mai uitată”, spune Maram, care nu vrea să-şi dea numele de familie şi participă în aceste zile la Ramallah la proteste de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

În oraşul Ramallah, în ciuda faptului că este un fief al ANP – aflat în conflict cu Hamas de când gruparea islamistă a preluat puterea în Gaza în 2007 – oamenii ies acum în stradă fluturând deschis steagurile verzi ale grupării islamiste.

Toate acestea, în timp ce ANP – dominată de partidul de guvernământ Fatah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas – este din ce în ce mai lipsită de legitimitate, după ani de practici corupte şi de lipsă de democraţie, ceea ce a făcut-o chiar să piardă controlul asupra anumitor zone din Cisiordania.

Majoritatea palestinienilor din Cisiordania consideră că ANP este o povară

La aceasta se adaugă percepţia că Abbas şi ANP răspund intereselor Israelului ca urmare a pactelor lor de cooperare cu statul israelian, în special în domeniul securităţii şi informaţiilor. Aceste pacte rămân în vigoare încă de la Acordurile de la Oslo (1993-1995), iar deocamdată nu au fost denunţate.

În timp ce popularitatea Hamas creşte, 68% din populaţia din Cisiordania consideră că ANP este „o povară”, cei care sunt în favoarea dizolvării sale depăşesc 60% şi mai mult de 90% doresc ca Abbas să demisioneze.

Pe de altă parte, sprijinul pentru lupta armată este de peste 70% în Cisiordania, simptom că statu quo-ul fragil care a predominat cu ani în urmă în zonă este în cădere liberă.

Potrivit sondajelor, puţini palestinieni văd soluţia celor două state ca fiind fezabilă şi doar 32% susţin această cale, în timp ce disperarea faţă de situaţia actuală îi face pe mulţi să-şi spună speranţele în Hamas, deoarece atacul său „a demonstrat hotărâre” şi a impus Israelului o nouă realitate, a declarat analistul Hamada Jaber pentru EFE.

„Conducerea Fatah în Cisiordania este slabă şi nu a obţinut nicio schimbare”, iar în absenţa unui alt partid „singura alternativă este Hamas”, argumentează expertul.

În opinia sa, spre deosebire de Abbas, Hamas nu a cedat voinţei Israelului şi SUA de „a o termina cu cauza palestiniană”, strategie care a fost evidentă în aceşti ani, când, cu mediere americană, Israelul a semnat acorduri de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain sau Maroc. La fel, până la atacul Hamas din octombrie, „procesul de normalizare dintre Arabia Saudită şi Israel mergea înainte”.

Circa 70% dintre locuitorii din Cisiordania cred că Hamas „va ieşi învingător”

Însă, prin atacul său asupra Israelului, „Hamas şi-a adus din nou în prim plan revendicările, ignorate de majoritatea actorilor internaţionali cheie”, aşa că acest lucru este privit pozitiv în rândul palestinienilor, în ciuda costurilor umane ale războiului din Gaza care a provocat peste 22.400 de morţi în Gaza.

Israelul a fost luat prin surprindere de atacul Hamas din 7 octombrie, soldat cu circa 1.200 de morţi, în majoritate civili, un masacru despre care, potrivit sondajului, 85% dintre palestinieni spun că nu sunt siguri că a fost comis, deşi majoritatea declară că sunt împotriva atacării sau uciderii civililor în casele lor.

Chiar şi aşa, mulţi palestinieni din Cisiordania doresc un armistiţiu în Gaza cât mai curând posibil. În acelaşi timp, tristeţea este generală în faţa numărului nesfârşit de morţi din cauza bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza şi mulţi speră că ceea ce s-a întâmplat poate ajuta la schimbarea realităţii de pe teren.

Potrivit sondajului Centrului Palestinian pentru Cercetare Politică, 70% dintre locuitorii din Cisiordania cred că Hamas „va ieşi învingător” din război, iar majoritatea preferă totodată ca gruparea islamistă să menţină controlul asupra Fâşiei Gaza. Puţini văd cu ochi bun o eventuală preluare a puterii în enclavă de către ANP, în contextul unei situaţii încă incerte în conflictul israeliano-palestinian care în 2024 va avea consecinţe şi impact inclusiv asupra Cisiordaniei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

13 Comentarii

  1. ‘Hamas câștigă teren’ :))))cel mai tare banc pe anul 2024 ; important e: teren arabil sau teren de fotbal?

  2. La aia din Cisiordania nu trebuie sa zbieri decat: Moarte Israelului si Americii si-ti fac statuie.
    De unde nu-i, nici Allah nu-ti cere……[Rumburak]

  3. Abia aștept 11.09 să vadă jidanii că nu sunt înzestrați de Dumnezeu să conducă lumea cu pumnul în gura! Sa vad pe unde scoate canasa covrigarul de Ciolanu care-l dădea in bărci pe infiltratul Hysan!

  4. Păi dacă doar 32% dintre palestinieni văd fezabilă soluția cu două state , care e soluția propusă de ei? Înțeleg că Israelul ar trebui să renunțe la Cisiordania, dar să dispară ca stat nu se poate. Deci ce vor palestinienii de fapt? Dacă conducătorii Hamas ar fi fost normali la cap declarau război Israelului pentru a-și elibera teritoriile ocupate, dar felul în care au procedat a fost o prostie care îi folosește mai mult lui Putin decât palestinienilor.

  5. Singura soluție e ca statul sionist-nazist Israel să diapară din mijlocul arabilor si sa apară undeva in nordul Rusiei.Cine și de ce l- a infiltrat acolo se știe dar deja au intrecut toate măsurile de cruzime din istorie.Vorba aia,Dumnezeu nu- i țigan și nici jidovka.Free Palestina!Slava Z!

  6. Israelul e o tara fabricata pe baza unor mituri religioase, sa nu spun minciuni grosolane.

  7. Sprijini Hamas, sprijini Israel. Au si arabii fraierii lor. Este oarecum hilar pentru ca ei sunt judecati de alti fraieri care sprijina diferite alte agende si-o-niste. hihi

  8. haha, ii mananca in cur pe haraboii din enclava. sa vezi vitejie (adica, vîj direct in liban si de acolo caaat mai departe) cand or intra evreii cu tancurile in peticul ala, in care inca se poate trai din banii castigati de la turistii pacaliti la greu.

  9. Am spus de la bun inceput: cine sustine Palestina, sustine Hamas.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.