Hidro și gazul țin SEN. Energia din sursele “verzi”, inexistentă

Centralele Mintia şi Paroşeni riscă să rămână fără cărbune

Azi, 24 ianuarie, la orele dimineții, producția de energie a României este de 7.500 MW, fiind acoperită în proporție de 95% de sursele „clasice”, adică hidro, termo pe gaz și cărbune, nuclear. Toate sursele noi, “verzi”, de energie aduc 5% din producție, aici incluzând eolianul, fotovoltaicul și biomasa.

Se deovedește , încă o dată, că în ciuda instalării a mii de MW în sursele regenerabile de producție de electricitate(3.100 MW instalați în eolian, 1.800 MW în fotovoltaic), Sistemul Energetic Național încă nu se poate baza pe acestea. Vin zile ca cea în care suntem azi, în care avem consum mare, din cauza frigului(dar , la fel de bine poate să fie caniculă) și nu ne putem baza pe miile de MW regenerabili, pentru că nu bate vântul sau paletele morilor de vînt îngheață sau e nor și panourile fotovoltaice nu produc. În acest caz, rămânem tot cu hidro, cu gazul, cu nuclearul de la Cernavodă , pentru a ține becul aprins în țară. Chiar și așa, după cum se poate vedea în datele Transelectrica, cu aport 0 din partea regenerabilelor, tot trebuie să importăm 200 MW ca să acoperim tot consumul, care este mai mare decât producția locală.

Revenind la sursele de generare a electricității, Hidroelectrica are circa 40% din total(peste 2.700 MW) iar termocentralele pe gaz, 25% din total. Li se alătură Nuclearelectrica care produce în banda ei obișnuită – 1.400 MW.

Cărbunele rămâne în continuare subcapacitat, la 1.000 MW, deși sunt pe hârtie mii de MW instalați, pentru că mare parte din termocentrale au fost scoase din producție sau nu e rentabil să producă, din pricină că sunt împovărate cu ecotaxe (ce fac din energia lor foarte scumpă, prea scumpă pentru piață) sau, pur și simplu, sunt închise pentru că acestea sunt obligațiile luate în fața UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Mihai Soare 1068 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Felicitări că spuneți lucrurilor pe nume, pe înțelesul tuturor!
  Nu mă-ndoiesc că data viitoare vor fi și sfaturi, pt noi oamenii de rînd, cum să ne luam, printre altele, energia electrică în propirle noastre mâini.
  PS După cum au scris destui comentatori, cred că neplata curentului și a gazului de către majoritatea dintre noi, pe cei cu salarii, pensii și funcții babane nu ne putem bizui, ar fi una din nuielele de care le-ar fi frică. Nu merge cu cutare instituție nu și-a făcut treaba sau nu și-a putut-o face, sînt vinovați oameni în carne și oase. Din păcate trebuie început de jos, de la cei ce execută și înfăptuiesc fărădelegi împotriva noastră, dar, negreșit, ajuns la cei de sus. Cînd zic cei de jos zic de cei ce ne amendează, ne leagă, ne taie curent, gaz s.a. știind că fac rău.

 2. Stimabile, obligațiile trebuie să fie către România și nu către UE din punct de vedere energetic și nu numai.Incompetența, proasta gestionare a resurselor românești sunt acoperite de “obligații” către UE un slogan zilnic servit de media autohtonă. În țara asta chiar toți sunt vînduți ??? Mă mir cum de aceiași incompetenți sunt votați mereu în ultimi 30 ani, semn că românul nu se va trezi niciodată, în ciuda imnului difuzat zilnic iar unii au chiar mîna pe inimă pentru prostit proști !

 3. Cine plăteşte costurile miilor de MWh de „regenerabile” care nu produc aproape deloc energie? Şi, dacă e s-o ținem pe narativul lor „eco”, cât s-a poluat cu fabricarea, transportul, instalarea şi exploatarea acestor instalații inutile? Şi cât va mai costa şi polua dezafectarea acestora?
  O mega-escrocherie, menită să scoată bani din visteriile țărilor şi să-i vâre în buzunarele elitelor globaliste! Care le-a şi reuşit, cu sprijinul trădătorilor puşi să-şi conducă națiunile şi popoarele către sărăcie şi dezastru.

 4. Ani de zile dobitocii politruci au pus frâne dezvoltării surselor regenerabile. Exemplu concret: m-am înscris la Casa Verde Fotovoltaice în 2019 și mulțumită și politrucilor sinecuriști pesedisto-peneliști plătiți cu 15.000 € pe lună, instalația a venia după 4,5 ani. Abia de o lună a început să producă!

 5. Nu “inca”, ci niciodata nu se va putea baza vreun sistem energetic pe energie care nu este in banda. Lucrurile care erau evidente celor care mai gandesc se vad acum pe viu. Termocentralele pe carbune ar produce energie ieftina daca ar fi scoase ecotaxele de pe carbune. Trebuie repornite termocentralele si exploatarile de carbune, trebuie scoasa ecotaxa si sa le dam cu flit celor de la UE pentru ca masurile impuse de ei pe noi ne baga in faliment. Gata cu aventura “regenerabilelor”, s-a dovedit ca nu sunt o modalitate fezabila de producere a energiei. Si tradatorii care au semnat PNRR trebuie pedepsiti exemplar.

 6. indreptarea omului incepe cu acceptarea adevarului. in acest caz e o axioma: TOT ce a construit odioasa dictatura si sinistra sa sotie in domeniul energetic este INDISPENSABIL !
  pacat,mare pacat sa obiectivul energetic de acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti nu este demarat desi e pus in proiect din 1985 (ati citit bine :1985 adica la un an dupa ce Orwell scria „Ferma animalelor”). ghinion:Orwell a avut succes,dar Tarnita,IOC ! Partidul ala nu punea oameni prosti…

 7. Nu intereseaza pe clienti o energie inconstanta, impredictibila si mult mai scumpa. Energia se produce ca s-o vinzi, nu s-o pui in vitriana Ursulei. O mai suportati pe ginec-oloaga aia ? Energia regenerabila este folosita de catre producatori pentru consumul propriu. N-am crezut ca 90% fara studii si fara minte reprezinta atat de multi !

 8. Mno, nu-i bai, la’ că aduc ei -globaliștii bruxellăz- Sahara și pi cuontinentu’ Ioropian! Atunci să vezi cum străluce Sorili non-stop, șâ zi șâ nuapti, șâ iarnă șâ vară…

 9. “ Cărbunele rămâne în continuare subcapacitat, la 1.000 MW, deși sunt pe hârtie mii de MW instalați, pentru 1. au fost scoase din producție sau 2. nu e rentabil să producă, din pricină că sunt împovărate cu ecotaxe 3. sunt închise pentru că acestea sunt obligațiile luate în fața UE.” Și Germania cum și le-a redeschis? A lor nu sunt împovărate de ecotaxe? Câți bani s-au învestit în retehnologiză, motări de filtre și apoi niște imbecili s-au angajat să le închidă. Acum nu pot veni niște deștepți să denunțe aceste trădări și să le redeschidă cu dovezi concrete că energia verde e o prostie cât UE de mare.

 10. Energia bullshit verde un act de sinucidere economica colectiva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.