Ceva inedit

Hidroelectrica caută H-ul din H2O

Cea mai mare și mai profitabilă companie a statului român se orientează către producția și stocarea de hidrogen, ca parte a planului de decarbonizare votat la Bruxelles, din care și România face parte.

Hidroelectrica vrea să obțină un studiu de fezabilitate referitor la posibilitatea utilizării hidrogenului, mai ales în sensul stocării sale, pentru a putea fi folosit în transporturi. De extras, are în plan să instaleze o unitate de electroliză pe Dunăre, la Drobeta Turnu – Severin.

Beneficiile aduse prin implementarea proiectului de producere a hidrogenului sunt:

  • Contribuția la atingerea obiectivelor climatice ale statelor membre UE;
  • Reducerea dependenței de cărbune;
  • Creșterea securității aprovizionării cu energie : flexibilitate și reziliență crescută;
  • Consolidarea sectoarelor cheie ale industriei europene, crearea de locuri de muncă și efecte de transfer.

Studiul de fezabilitate va evalua printre altele, oportunitatea aplicării unor soluții de stocare a hidrogenului pentru utilizare în mijloacele de transport propulsate cu hidrogen.

În cadrul proiectul IPCEI (Important Project of Common European Interest), un proiect important de interes comun European cu tema “Hidrogen verde pe Dunărea albastră”, la care vor participa mai multe state membre, prin care se urmăresc următoarele: Producția de hidrogen “verde” la scară largă în Europa de Sud-Est, folosind energie verde (hidro, eoliană și solară). Transportul hidrogenului pe Dunăre către utilizatori din țările Programului Transnaţional Dunărea Interreg. Implementarea infrastructurii necesare pentru utilizarea hidrogenului în statele membre participante, de-a lungul Coridoarelor Rețelei trans-europene de transport (TEN-T)”, se arată in strategia publicată de compania de stat.

Proiectul propune realizarea unei secții de electroliză (Hidrogen prin electroliză) în apropierea malului Dunării (o posibilă locație este Drobeta Turnu Severin). Aceasta urmează să utilizeze energia în perioada de prețuri scăzute (vânt, soare) pentru obținerea hidrogenului și stocarea acestuia la temperatură scazută. Resursa astfel obținută urmează a fi transportată pe sectorul de Dunăre integrată transnațional (Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania) către consumatori finali: industria oțelului, auto și căile ferate, rafinare,etc.

Cineva să ne învețe

Hidroelectrica nu avansează vreo sumă necesară pentru proiectul cu H. Aceasta ar urma să fie relevată de studiul de fezabilitate. Acesta, în plus, trebuie să stabilească scenariul de bază pentru generarea, transportul și utilizarea hidrogenului, constituirea consorțiului cu partenerii industriali-cheie (România nu are experiență în așa ceva- n.r.), din producători de energie/H2, parteneri logistici pe Dunăre, furnizori de hidrogen, reuniuni bilaterale de urmărire a pro-gresului și implicarea statelor membre.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. Este controlat de statul român, în proporție de 80%, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea. Strategia investițională anunțată presupune investiții uriașe, de 26 de miliarde de lei, dintre care aproape 7,6 miliarde în perioada 2020-2025.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Le spun eu unde este ! La Adrian Severin ! De 30 de ani e suparat ca in apa atomii de hidrogen sunt de doua ori mai multi decat atomii de oxigen ! Si nu e democratic , atat dupa ,, Stefan Gheorghiu ” , cat si dupa OSCE si Parlamentul UE ! P.S.: Niste unii sustin ca a vrut sa-l vanda ( atomul de hidrogen ) in Parlamentul UE , da’ a fost prins si bagat la țuhaus ! Da’ atomu’ tot nu s-a gasit !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.