Hotarele istorice Vocalize în re minor (9)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz – Hotarele istorice Vocalize în re minor, apărut la  Editura Junimea din Iaşi, în 2015.

 

  1.  Gardul dintre Republica Vandana de Nord şi Bulgaria va fi! Se mai caută doar graniţa (II)

„Şi ce dacă nu există graniţă comună pe teren între Vandana de Nord şi Bilgaria? a întrebat retoric academicianul James Milton Bloomberg, expertul şef al C.C.p.A.V.R.ş.t.m.G.C.d.G.î.R.V.d.N.ş.B. sau, mai pe scurt C.C.V.d.N.B.. „Ce? Între Statele Unite şi Germania nazistă a existat graniţă comună pe teren? Şi e inutil să amintesc numărul tragic de victime ale conflictului.” Pe academicianul James Milton Blomberg, expertul şef al C.C.p.A.V.R.ş.t.m.G.C.d.G.î.R.V.d.N.ş.B. sau, mai pe scurt C.C.V.d.N.B., nu-l poţi contrazice. Ar fi şi culmea s-o faci!

Aşa că termenul de anunţare a câştigătorului licitaţiilor pentru ridicarea unui frumos gard de sârmă electrificată între Republica Vandana de Nord şi Bulgaria a fost respectat şi la data stabilită (31 iunie), în mijlocul unui suspans general, a fost numită firma BORDER IMPORT-EXPORT, o firmă americano-chineză. Cealaltă licitaţie a desemnat şi ea fix la 23 august câştigătorul care va planta cei mai aromaţi trandafiri agăţători insensibili la curentul electric: ROZA MAMA din Federaţia Rusă, cu sediul la Monte Carlo.

Totuşi, lucrările n-au putut începe întrucât directorul Direcţiei de Analiză n-a reuşit încă nici până astăzi să identifice pe teren unde va fi ridicat frumosul gard de sârmă electrificată între Republica Vandana de Nord şi Bulgaria. Individul a fost pus sub acuzare şi înlocuit cu un Comitet Director 3+1, format din specialişti din Statele Unite, Federaţia Rusă, China şi Andora.

Up date: Surse demne de încredere au anunţat că ROZA MAMA n-a mai aşteptat decizia Comitetului Director 3+1şi a început lucrările. P.R.-ul firmei a răspuns celor ce au pus sub semnul întrebării informaţia, arătând că tehnica superioară rusească este capabilă să îmbrace orice cu cei mai aromaţi trandafiri agăţători insensibili la curentul electric, chiar dacă suportul – în cazul nostru gardul – se află încă în stare de proiect.

 

  1. Ochelarii speciali ai bunicului erou

Nu trebuie nimeni să-şi imagineze că problema frumosului gard din sârmă electrificată poate fi considerat singurul eveniment petrecut în zilele noastre pe glob. În lumea aceasta mare, se întâmplă nenumărate lucruri şi importanţa lor nu e bine să fie catalogată doar în funcţie de cât este de popularizată.

Să luăm, de pildă, trista poveste a ochelarilor speciali ai bunicului erou: bunicul a fost decorat cu cele mai înalte distincţii militare şi nu uita niciodată să arate medaliile celor ce-l mai vizitau. Şi să povestească iarăşi şi iarăşi cum şi-a recuperat el în mod miraculos – şi vitejesc! – ochelarii săi speciali, fără de care abia de vedea la doi paşi: în bătălia de la Piscul Diavolului, când regimentul său a străpuns liniile inamice, bunicul erou s-a împiedicat în iureşul atacului, a căzut şi – vai! – şi-a pierdut ochelarii. Cum se afla în mijlocul trupei, a fost dus de val şi a înaintat mai multe sute de metri şi – adevărată minune! – nu s-a mai împiedicat pe terenul accidentat şi a ajuns cu bine în tranşeele pustii ale laşului duşman care a luat-o la fugă.

A fost ultima zi, mai precis ultima oră a războiului. În vreme ce armata se mai acoperea de glorie stârpind duşmanul cel viclean – şi ticălos! -, mai marii celor două ţări stăteau la masa tratativelor şi – sub arbitrajul Marilor Puteri – au încheiat pacea. Trupele au rămas pe locul unde le-a prins evenimentul, aşteptând voioase ordinul de trecere în rezervă. Şi regimentul bunicului erou a rămas în tranşeele părăsite de duşmanul cel viclean. Şi ticălos, chiar dacă, odată cu semnarea păcii, acest lucru nu mai trebuia să fie subliniat.

Au urmat ultimele anexe ale tratatului de pace, în vreme ce regimentul bunicului erou a rămas în tranşeele părăsite de duşmanul cel…, de fostul duşman. La masa tratativelor – sub arbitrajul Marilor Puteri –, s-au făcut mici retuşuri ale hotarelor, iar regimentul bunicului erou s-a pomenit tocmai la limita graniţei. Graniţa care acum trecea chiar între locul unde s-a împiedicat şi a căzut bunicul erou, pierzându-şi ochelarii speciali şi tranşeele părăsite de foştii duşmani. Aşa că bunicul erou n-a izbutit să se întoarcă – acum, pe timp de pace – să-şi caute ochelarii săi speciali, fără de care abia vedea la doi paşi, fiind oprit de grănicerii statului fost duşman.

Bunicul erou a făcut zeci de demersuri birocratice pentru a fi lăsat să se întoarcă să-şi caute ochelarii săi speciali (în lipsa cărora abia de vedea la doi paşi) fără a fi oprit de grănicerii statului fost duşman. După doi ani de insistenţe, în sfârşit i s-a dat voie şi – miracol! – şi-a recuperat minunaţii săi ochelari de la un sătean care i-a găsit şi n-a reuşit să-i vândă nici măcar la un preţ modic. (Ochelarii aceia erau atât de speciali încât toţi cărora a vrut să le vândă ţăranul se mirau cum de se pot fabrica nişte lentile prin care lumea apare în cea mai cruntă negură.)

Vreme de aproape cinzeci de ani, bunicul erou a povestit iarăşi şi iarăşi cum şi-a recuperat el în mod miraculos – şi vitejesc! – ochelarii săi speciali, fără de care abia de vedea la doi paşi. Pe urmă, a murit. Ochelarii săi erau atât de speciali încât doar bunicul erou putea vedea cu ei şi altcineva nu. Aşa că rudele îndurerate i-au aruncat la gunoi.

 

  1. Într-o familie unde în urma unei moşteniri nu s-a semnalat nici o râcă între fraţi, Marile Puteri intervin prompt şi eficient

Da, şi într-o familie unde nu s-a semnalat nici o râcă între fraţi, în urma unei moşteniri, Marile Puteri intervin prompt şi eficient.

Iulius Zimberlan Senior, adică bunicul, unul dintre cei mai bogaţi şi mai respectaţi latifundiari din Vandana, şi-a lăsat întreaga avere fiului său, pe care-l chema tot Julius Zimberlan. (Acesta a fost cunoscut o vreme drept Julius Zimberlan Junior, însă când i s-au născut fiii şi cel mai mare a fost botezat tot Julius, s-a considerat, pe bună dreptate, că nu se cuvenea ca tatăl să mai poarte această specificitate, aşa că băiatul a devenit noul Julius Zimberlan Junior.)

Julius Zimberlan fost Junior şi-a împărţit averea între cei doi fii: actualul Julius Zimberlan Junior şi Robert Zimberlan. Julius Zimberlan fost Junior a fost un tată drept, care şi-a iubit în aceeaşi măsură băieţii, aşa că fiecare dintre ei a primit exact jumătate din uriaşa moşie părintească. Dar s-a întâmplat ca după aşa-numitul „conflict boiaua”, Marile Puteri să ia lucrurile în serios – ca întotdeauna când undeva departe pe glob are loc „o problemă sensibilă” – şi să împarte fostul Regat Suveran Vandana (de tristă amintire) în două republici surori: Vandana de Nord şi Vandana de Sud. Ceea ce a făcut ca întreaga uriaşă fermă a lui Julius Zimberlan Junior să rămână în Republica Vandana de Sud, iar întreaga uriaşă fermă a lui Robert Zimberlan să se afle pe teritoriul Republicii surori Vandana de Nord.

Cum, pentru a-şi proteja drepturile suverane, în Republica soră Vandana de Nord s-a votat o lege prin care toate bunurile imobile care nu aparţin cetăţenilor autohtoni să fie trecute în posesia statului suveran, Robert Zimberlan, cetăţean cu acte în regulă al Republici surori Vandana de Sud, s-a văzut deposedat de întreaga uriaşă fermă moştenită de la tatăl său, Julius Zimberlan (fostul Julius Zimberlan Junior). Toate demersurile sale la forurile internaţionale au rămas fără rezultatul dorit, Marile Puteri considerând că Republica Vandana de Nord este un stat suveran şi independent, care are dreptul de a-şi proteja teritoriul de orice ingerinţă străină.

Astăzi Robert Zimberlan este contabil la I.R.D., iar actualul Julius Zimberlan Junior, proprietarul celebrei ferme J.R. STAR, tocmai a devenit preşedintele Asociaţiei de Prietenie dintre Cetăţenii Republicilor Surori Vandana de Sud şi Vandana de Nord. (Atât de cunoscuta AdPdCRSVdSşVdN.)

Aceasta este situaţia: Marile Puteri intervin întotdeauna prompt şi eficient.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.