Iarna grea ar putea închide niște companii

Iarna grea ar putea închide niște companii. Dacă iarna va fi lungă şi va exista o criză a gazelor în Europa, unele companii din industrie îşi vor înceta activitatea, a avertizat Centrica, companie britanică şi unul dintre cei mai mari furnizori de utilităţi din regiune.

Această problemă, care se adaugă scumpirii facturilor pentru energie în mai toată Europa, ar însemna acutizarea unor penurii care hrănesc un val global de inflaţie.

Preţurile gazelor naturale sunt deja la niveluri record pentru această perioadă, scrie Financial Times, citat de Mediafax. Cotaţiile sunt şi de cinci ori mai mari decât acum un an. Există temeri că ţările europene se vor confrunta cu o penurie de gaze la iarnă, când cererea, deja ridicată, va fi mai puternică. În prezent, livrările producătorilor şi exportatorilor sunt prea mici pentru ca distribuitorii să-şi umple depozitele. Cassim Mangerah, directorul diviziei de trading a Centrica, spune că o iarnă lungă sau prea rece va duce preţurile şi mai sus, ceea ce va obliga unele companii cu consum mare de energie să-şi diminueze producţia. „N-am mai văzut aşa ceva în ceea ce priveşte preţurile“, a explicat ea. „Dacă va fi o criză de aprovizionare în această iarnă, piaţa va putea fi echilibrată prin activitatea economică.

Dacă preţurile ajung prea sus, atunci unele companii dependente de gaze ar putea decide ca pur şi simplu să nu mai producă.“ Altfel spus, unele afaceri şi-ar putea închide fabricile. O astfel de perspectivă o creează şi revenirea cu forţe noi a pandemiei de COVID. Tom Marzec-Manser, analist la firma de consultanţă ICIS, spune că situaţia cu aprivizionarea cu gaze „ mai degrabă s-a înrăutăţit în timpul verii, în loc să se îmbunătăţească“ în Europa. „De aceea şi cresc preţurile. Nu este de neconceput ca industria să-şi închidă producţia, dar dacă se întâmplă aşa, va fi pentru scurt timp, când cererea va fi maximă.“

Cererea pentru gaze naturale, folosite pentru producerea de energie, a fost ridicată anul acesta la nivel global. Iarna a fost lungă în Europa şi Asia, ceea ce a epuizat rezervele, iar temperaturile ridicate din vară au însemnat o nevoie mai mare de aer condiţionat, adică de energie.

De asemenea, mai multe ţări au redus consumul de cărbuni, pentru a polua mai puţin, golul fiind acoperit cu gaze. În UE, preţurile certificatelor de carbon s-au dublat în pandemie. Rusia, cel mai mare exportator de gaze pentru Europa, a fost criticată pentru că nu suplimentează livrările pentru a ajuta la refacerea rezervelor naţionale.

Unii au văzut acest refuz ca un şantaj pentru ca statele europene să recunoască importanţa gazoductului rusesc Nord Stream 2, care ar aduce gaze ruseşti mai ieftine în UE, dar încă neterminat şi foarte controversat . Însă Gazprom, monopolul exporturilor de gaze ruseşti, a spus că Nord Stream 2, chiar dacă va intra în funcţiune, nu va suplimenta imediat livrările de gaze pentru Europa.

„UE are suficiente gaze pentru a satisface nevoile zilnice ale momentului, dar nu sunt destule pentru a reface rezervele“, a explicat Mangerah. „Dacă va fi o iarnă lungă,având în vedere unde suntem astăzi, va trebui să atragem GNL (gaze naturale lichefiate) indiferent de preţ.“ Una din industriile care pot fi afectate de o criză de energie este cea a oţelului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Mă, jurnalist. Presupun că totuși trebuie să deții ceva gândire logică,..presupun că nu e de ghicit fără popa ortodox, de ce urmează. Presupun că nu doar te va ustura la buzunar, ceea ce poate ințelegi, dare ai in vedere o imagine de viitor. Vezi un pic ce vei păți cu astfel de prețuri a energiei in romania subdezvoltată. Incearcă să pricepi că nu doar ”companii ” se vor inchide și falimenta, ci toată țara.. ESTE EXTREM DE VIZIBIL,. A făcut cineva, un pădurar, un pronostic demn de priceput.. ” pe când n-o mai fi gaz in romania, precis nici lemne n-or mai fi”.. Păi ești foarte aproape bre,. mă intreb dacă românu pricepe și pune mâna urgent pe hârleț și plantează vre-o cinci pomi,..ACUM..

  2. Ce a Facut DUMITU CHIRITA pentru populatie ,pentru stat sa aiba salariul lunat de 57000 roni.A cercetat ceva,a salvat pe cineva,a descoperit ceva in domeniul energiei? Datorita lui duduie ecomo,ia si avem preturi mici la energie?Institutii inutile,care mananca banii populatiei.Nu-si mai au rostul>Acesti bani nu-i apartin in totalitate ,o parte ori ii incaseaza altii,[cei care i-au sprijiinit la numire] ori iau drumul partidului.

  3. Si la noi asemenea.
    Iarna grea, omatul mare, nici in pixuri nu ii doare.

  4. Titlu de azi de la extremistii de stanga BBC, „UK fires up coal plant as gas prices soar” … adica Anglia porneste o termocentrala pe carbune din cauza cresterii pretului la gaze naturale. Tot engelzii au constatat ca fermele de centrale eoliene nu genereaza cam cat e normal sa produca ca sa sustina civilizatia moderna. La noi o sa aflam ca Mitia e deja ciopartita pentru fier vechi. Rromanica inchide o termocentrala ca poluare, Polonia are zeci si ii doare-n cot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.