Iașiul filmului românesc

Ajuns la cea de-a opta ediție, Festivalul Serile Filmului Românesc adună la Iași cinefili deciși să găsească liniile directoare ale filmului românesc de azi, dar și măsura în care peliculele recente pun în lumină aspectele care ne definesc.

Cum manifestarea debutează astăzi, chiar de Ziua Regalității, „pentru a marca ziua și însemnătatea acesteia, la Ateneul din Iași vor fi proiectate filme regale, cu susținerea și acordul Casei Regale a României. Filmele documentare prezintă aspecte din viața Casei Regale a României și sunt produse de Televiziunea Română“, anunță organizatorii. De la peliculele lui Bogdan Șerban-Iancu, „În numele tatălui“, care spune povestea Principesei Margareta, și „Automobilul – o pasiune regală“, despre colecția de Jeep-uri compusă din automobile recondiționate chiar de Regele Mihai, filme proiectate astăzi, ieșenii vor putea să prindă până sâmbătă și producțiile „Monarhia Salvează România“ (de Sorin Ilieșiu) și „Regele Mihai I al României“ (de Camelia Csiki). „Filmul lămureşte problema abdicării Regelui Mihai, dar şi a actului de la 23 august. Este un film biografic, un documentar greu, cu multe mărturii istorice, nu cu o biografie romanțată, cu multe dovezi, cu multe imagini de arhivă unicat – un film pe care vi-l recomand“, declară Camelia Csiki despre pelicula sa.

Sărbătorit la el acasă

Directorul Festivalului, Andrei Giurgea, vede manifestarea ca pe o ocazie de a compensa lipsa filmelor autohtone din rețelele de cinema comerciale: „credem că este nevoie ca publicul să vadă cele mai importante filme ale regizorului pe marele ecran, având în vedere că la Iași situația marilor ecrane dispuse să «dea» film românesc este critică. Am ajuns să avem un regizor ieșean, foarte apreciat și prezent în străinătate, dar acasă, unde i s-ar cuveni poate cel mai mult, nimeni nu s-a gândit să-l invite, să-l sărbătorească. Tot spunem că este ieșean, el fiind demult plecat de aici și mulți ieșeni necunoscându-i filmele cu care s-a făcut cunoscut internațional“.

Invitatul special al ediției este Cristian Mungiu, prima zi programând o proiecție de gală dedicată filmului său „4,3,2“. „Se împlinesc, anul acesta, 10 ani de la Palme d’Or-ul filmului «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile» şi vă invit să îi sărbătorim împreună, vizionând cele mai importante filme ale Noului Cinema Românesc, alături de autorii lor“, a transmis Cristian Mungiu. Gala „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, spune regizorul în cuvântul adresat spectatorilor ieșeni. Evenimentul are loc azi, de la ora 19.00, la Ateneul din Iaşi. Zilele următoare vor aduce și prezentări ale altor producții semnate de Mungiu, „Occident“ şi „După dealuri“. „M-am bucurat să aflu că la Iaşi se organizează un festival de film românesc şi m-aş bucura să ştiu că spectatorii îşi regăsesc interesul pentru filmele noastre – mai vechi şi mai noi. Pe vremea copilăriei mele erau şapte săli de cinematograf în oraş şi ar fi grozav dacă Serile Filmului Românesc ar fi coagulantul care să facă să se reechipeze/ redeschidă pentru publicul local cât mai multe săli de calitate, în care vizionarea filmelor să fie o plăcere şi nu o grea încercare“, spune Mungiu, anunțând liniile directoare ale manifestării ieșene.

Ecranul copiilor

Evenimentul care a debutat cu ani în urmă ca o manifestare a studenților ieșeni pasionați de film s-a transformat treptat în acest maraton de producții românești: „în cele cinci zile de festival vor fi proiectate pe marele ecran peste 50 de producții cinematografice, la care vor fi invitate peste 60 de personalități ale filmului românesc. În acest an, la Serile Filmului Românesc, va fi realizat «un regal» al filmului romanesc, cu producții reprezentative pentru fiecare perioadă a cinematografiei românești“, spune directorul manifestării.
Una dintre secțiunile festivalului este dedicată Elisabetei Bostan, reunind, până duminică, o serie de filme autohtone pentru copii: „Zâmbet de soare“ (1987), „Campioana“ (1989), „Veronica se întoarce“ (1973), „Tinereţe fără bătrâneţe“ (1969) şi „Saltimbancii“ (1981). După fiecare proiecție, cunoscuta regizoare
se întâlnește cu spectatorii într-un dialog liber.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.