Îmbolnăviţi de ambrozie

Potrivit datelor Ministerului Mediului, din populația activă a României, aproximativ 482.000 persoane sunt alergice la polenul din ambrozie.
Ambrozia produce mari cantități de polen începând cu mijlocul lunii iulie, acesta fiind și momentul în care planta poate afecta sănătatea omului. Perioada de polenizare se încheie spre finalul lunii septembrie.

Potrivit datelor unui raport privind combaterea ambroziei întocmit de Ministerul Mediului, se estimează că din totalul populației active a României, respectiv 9.000.000 de persoane, un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

„Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate”, se arată în document.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în ceea ce privește alergia la ambrozie, cazurile sunt multiple, ea devenind extrem de frecventă în a doua parte a anului. „Pacienții au început să acuze probleme încă de acum două – trei săptămâni”, preciează Sandra Alexiu.

În ceea ce privește paleta simptomatică a alergiei provocată de ambrozie, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a precizat că aceasta se manifestă prin afectarea aproape a tuturor elementelor care trădează o alergie.
„Apare o conjuctivită alergică, o rinită alergică acută, pot să apară obstrucții, până la wheezing, adică respirația poate să fie îngreunată”, spune medicul.

„În această perioadă, lăcrimarea e foarte abundentă și împiedică vizibilitatea corectă, pacientul strănută foarte mult și secrețiile nazale sunt foarte intense”, completează aceasta.

În ceea ce privește tratamentul, alergia poate fi ușurată cu ajutorul antialergicelor și a topicelor. „Se pun picături în ochi, picături în nas, se tratează tusea dacă este necesar, dar cel mai important ar fi să se pună în practică legea”, spune preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

„Există o lege care se cheamă Legea Ambroziei, care a fost îmbunătățită cu norme recent, la sfârșitul anului trecut, cred, din păcate, ea nu se respectă foarte atent pentru că vorbim de o buruiană care este extrem de alergenică și această buruiană ar trebui strivită de primărie pe domeniul public și în situația în care se găsește pe domeniul privat, ea trebuie să fie îndepărtată de către cei care dețin terenul respectiv”, informează medicul.

Potrivit aceleiași surse, desi există amenzi prevăzute în lege, nu se iau întotdeauna măsuri. „Există foarte multe persoane care sunt alergice la ambrozie în această perioadă. Și atunci sigur că e o problemă pentru toți, apar situații în care oamenii lipsesc de la serviciu, sunt părinți și copii care au probleme în familie uneori, care au probleme familiale și așa mai departe”, menționează medicul.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a concluzionat spunând că acest tip de alergie dezvoltă un real disconfort celui ce o dobândește. „Faptul că tot timpul lăcrimezi, nu poți să vezi bine, secrețiile nazale sunt intense, poți să strănuți de zeci de ori te scoate din uz. Secrețiile sunt abundente și duc la tuse, la crize de astm aproape, la obstrucții respiratorii”, conchide medicul.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, în România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele, cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane. Se dezvoltă cu precădere în zonele mai puțin fertile, cu soluri nisipoase, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, etc. Ea poate produce și pagube semnificative de recoltă.

Prin intermediul unei hărți virtuale interactive, disponibilă pe www.hartaambroziei.ro, oamenii pot indica locurile în care planta a fost identificată. Până în acest moment, pe hartă figurează 381 de zone active. Prezența plantei a fost semnalată în țara noastră mai ales în zona sudică și vestică.

Statistica realizată de hartaambroziei.ro plasează Ilfovul pe primul loc în topul județelor în care ambrozia este prezentă, cu 117 locații active raportate, urmat de București cu 78 de locuri. Timișul este pe locul trei potrivit aceleiași statistici, aici fiind identificate 47 locații active, iar Prahova pe locul patru, cu 15 cazuri raportate.
13 locații active în care a fost identificată prezența ambroziei au fost identificate și în Arad, același număr în Iași, 12 în Bihor și 11 în Alba, respectiv Cluj.

La polul opus, se află județe precum Dolj sau Dâmbovița, unde au fost identificate trei zone active, Brăila, Călărași și Teleorman, fiecare cu câte două zone, Argeș, Harghita, Brașov, Hunedoara, cu o singură zonă activă raportată.
Potrivit aceleiași surse, deocamdată sunt marcate mult prea puține zone în raport cu situația reală existentă la nivelul Capitalei și al țării.

Instituțiile responsabile cu identificarea terenurilor infestate și a proprietarilor acestora sunt autoritățile administrației publice locale.

„Trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a 7 fiecărui an”, se precizează în raportul Ministerului Mediului.

În conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare.

Aplicarea sancțiunilor pentru proprietarii, deținătorii, administratorii, beneficiarii de terenuri care nu aplică măsurile necesare de combatere se face de către o Comisie mixtă constiuită prin ordin al Prefectului.
Comisia numită prin ordin al Prefectului va efectua două controale pe parcursul unui an, în urma cărora va aplica sancțiuni. Primul control efectuat de Comisia numită prin ordin al Prefectului, are loc în perioada 1 – 15 iulie a fiecărui an. Atunci

Comisia va sancționa proprietarii care nu au aplicat măsuri de combatere a ambroziei cu ”Avertisment”, potrivit datelor
Ministerului Mediului.

Cel de-al doilea control este efectuat de către comisie în perioada 16 – 31 iulie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment.
În acest caz, persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Satisfacția medicilor alergologi și roadele fabricanților de medicamente. Cei care cresc la țără descuți, ies în curte numai în chiloți printe pisici, cătei, galițe, beau lapte de vacă prospăt muls-hrană vie etc… nu pres au trebă cu alergiile. Cei de la oraș ce exagerează cu “antibacterinele” mai slab la imnunitate. Cea ajuns ambrozia de hrana zeilor care redă tinerețea, la plantă de care te scarpini și-ți picură nasul. Nasol.

  2. Majoritatea romanilor care s-au capatuit in America a preluat moda. Tot mai multi se plang ca au alergie la ceva. S-au imbolnavit de la ce aud zilnic la televizor.

  3. Ce ambroze bre? E o afacere mondiala …! Ne imbolnavesc alte minunatii de care ne lovim destul ora de ora, si anume: TROTUARELE PE CARE CALCAM ZILNIC SI PE CARE PLIMBI UN COPIL INTRUN CARUT! Se strica carutul si rupi picioarele din cauza trotuarelor distruse de atatea lucrari in bataie de joc si primariile nu se misca de niciun fel! Ne imbolnavesc grupurile sanitare mizerabile,inceoand din aeroportul Henri Coanda pana la cele din localitate, nu sunt spalate si curatate de ani de zile, pline de rugina si calc, sa nu mai spun de colacul ce il acopeta! O mizerie totala in romania asta cu care se lauda ‘chiorii’ lacomi care nu vor sa vada realitatea dar se lauda prin minciuni de zici ca in romania este doar lapte si miere! E incredibil in ce hal se mentine aceasta tara, sub orice critica, sub nivelul tarilor dezvoltate! Mai bine ar depozita ciocanii de la porumb sa ii folosim la wc!

  4. Las-o jos cu budele din aeroportul capitalei! Esti rauvoitor, sunt curate cu adevarat. Am trecut recent prin Frankfurt si cele de acolo nu sclipeau de loc. De ele se ocupau niste emigranti. Du-te la Chicago sa vezi cum sclipesc toaletele lor din O’hare si tot de emigranti sunt intretinute. Cat despre Bucuresti ne-am obisnuit sa aruncam mereu cu rahat. O fac fraierii complexati care au crescut cu buda in fundul curtii si acum o fac pe diasporenii pretentiosi.

  5. Cei care postează și comentează că este aiureală doar atît că nu le doresc să aibă asemenea probleme. Planta este originară din
    Arizona din zona deșertică, noi NU avem imunitate dezvoltată împotriva plantei. Cheltuielile medicale pentru mai mult de 400.000 de persoane numai în țară sunt enorme pe lângă faptul că acei oameni pe această perioadă nu pot lucra deloc! Bunicii nici nu știau pe vremuri când au băut vorba aia lapte eco direct din țâță ce e planta asta pentru că a ajuns la noi doar în anii 60. E mai simplu de smuls decât să dai bani pe medicamente mai ales că medicamentele sunt enorm de scumpe. Și fără supărare, planta crește în zone neîntreținute printre molozuri și bălării. Chiar e așa de greu să dăm fiecare cu coasa pe terenul nostru? Dacă tot vrem să trăim într-o țară ca afară.

  6. Avem Legea Ambroziei,dar de-a lungul si de-a latul Romaniei de pe drumurile patriei vezi ambrozia razand in soare inflorita galben si nimeni nu face nimic!!!
    De ce oare ?
    Cred ca multi nici nu stiu ca asta este ambrozia ,iar pe multi ii doare in cot de ambrozii si de lege!

  7. Am .scris de atatea ori.De ce oare doar de 3-4 ani este avalansa de alergii la ambrozie?.Din cauza scaderii imunitatii .organismului!
    1.Gropile de gunoi ard gunoaiele cu substante periculoase aduse din alte tari.[se pot vedea balotii specifici albi din alte tari.Tot timpul in oras este o ceata densa de particule, cu miros de arsura[pm 10 arata in locuinte 200 -300,normal trebuie sa fie 60 [lumea este indiferenta ,nu vede, nu simte mirosul pentru ca ii intereseaza doar construirea viloaielor si cumparaturile de la mall]Receptorii s-au atrofiat
    2.In permanenta firmele de colectare a deseurilor periculoase ,ori le ard fara filtru ,ori le arunca in canalizarile oraselor.Populatia s-a obisnuit si nu mai sesizeaza,doar inhaleaza aerul ,chiar din locuinte cu substante volatile periculoase[care iese din canalizare]
    3.Termocentralele si fabricile de ciment folosesc pentru ardere cauciucuri in loc de gaz metan.Miroase in permanenta in oras a cauciuc ars.Filtrele care costa cam 50000 euro nu sunt schimbate,sau sunt inlocuite doar cu vechituri.
    4.Multi fermieri folosesc glifosatul [cancerigen,scos de pe piata in Europa]nu ca ierbicid,ci ca sa usuce graul dupa recoltare.Deci faina poate sa contina glifosat.
    Nimeni ,nu se mai uita pe cer, sa vada norii rosiatici ,care provin din arderea diferitelor substante solide sau lichide si care acopere orasul,Daca lumea este indiferenta,daca ii sesizezi ,nu-i intereseaza subiectul,nu trebuie sa ne mire ca alergiile sunt din ce in ce mai multe. Firmele vad ca populatia si institutiile statului sunt indolente si continua din ce in ce mai mult cu poluarea.{youtub-Mititelu interviu,in spate in departare foc si fum,nimeni nu a sesizat,acolo tot timpul se arde ceva,google street]
    5.Chemtrails
    6.Alimentele otravite cu pesticide si euri.
    Totul este un genocid asupra populatiei.Cine raspunde? Nimeni.Important pentru ei este legea antitiganismului,nu sanatatea populatiei indiferent de etnie.Legea antiromanismului este?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.