Uite super-imunitatea magistraților, nu e super-imunitatea

Update Imunitatea sporită acordată magistraților s-a evaporat la Comisia specială pentru legile Justiției în aceeași zi în care le-a fost dată.

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a revenit, marţi, asupra amendamentului adoptat anterior care prevedea că efectuarea „în continuare” a urmăririi penale a magistraţilor se poate dispune numai după încuviintarea Secţiei pentru judecători sau procurori din CSM.

Textul amendamentului admis iniţial în Comisie şi ulterior retras prevedea: „Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Secţiei pentru judecători sau procurori”.

Amendamentul a fost propus de CSM și UNJR şi asumat de USR şi, aparent, de ALDE. Ulterior, atât USR cât şi ALDE au anunţat că renunţă la a-şi asuma amendamentul astfel că acesta a fost tăiat din raportul la lege (foto).

Potrivit legislației în vigoare, este necesar aviz de la CSM doar pentru reținerea și arestarea preventivă a unui magistrat. Pentru urmărirea penală nu se solicită aviz.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8518 Articole
Author

4 Comentarii

  1. asta inseamna inmunitate in fata legii, exact ca la parlamentari ceea ce e anormal! toti sintem egali in fata legii! nu cred ca e constitutionala o asemenea favoare!

  2. Imunitatea o au doar parlamentarii, si doar pt actiuni, declaratii politice. Toti ceilalti cetateni nu au asa ceva. Ceea vor magistratii, si in principal procurorii, pentru ca ei sint predispusi, sa zicem greselii, este de a fi imuni in fata legii penale, in primul rand. Restul este apa de ploaie.
    Si ca veni vorba de sistemul judiciar, ma intreb, de ce oare nu se doreste reinfiintarea curtilor cu jurati in cadrul sistemului nostru judiciar? Ar exista o parghie suplimentara obiectiva in exercitarea actului de justitie. Avem cod penal, zicem noi european, precum si de procedura penala, care de fapt au fost amendate si completate cu concepte juridice, termeni si proceduri inspirate din codul american… cu ce rezultate am vazut….
    Hai sa mergem pina la capat…sa reinfiintam curtile cu jurati. Cine este pentru?

  3. ce inseamnă „în continuare”, după ce, când, cum să ceri aprobarea cercetarii fără probe, cum să aduni probe fără cercetare? analfabeţi funcţionali. cum să ţi secretul investigaţiei dacă ceri aprobarea de la un organ colectiv , din care poate face parte şi cercetatul sau colegii? parlamentarii au imunitate pentru declaraţii politice şi militarii pentru comandamente fiindcă aşa zice constituţia. În rest e ” să mă judece colegii academicieni” blestemul crăciunului . mai un pic şi va trebui să ne facem doar autocritica.

  4. BINE ATI FĂCUT CA L-AȚI SCOS!
    Cu asa membri CSM, „bine aleși de sdcuristi”, NIMENI nu putea fi tras la răspundere de SECȚIA de procurori nou înființată.
    Nu vă jucați cu modificările, altfel devin BUMERANG!
    Atenție ce votați!
    Succes!
    și cât mai repede…
    P.S.: Tudorel, mai e puțin și se încheie anul, ai de răspuns la un control și altele, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.