În 1975, o echipă a fost retrogradată

Pentru incidente similare celor de duminică de la Ploieşti, în 1975, o echipă a fost retrogradată din oficiu. Evenimentele s-au derulat la meciul de divizia C dintre Minerul Oraviţa – Constructorul, în minutul 88, la scorul de 2-2. Atunci, doi spectatori au intrat pe teren şi l-au lovit rău pe un jucător al echipei oaspete. Comisia de disciplină a FRF a luat atunci decizia de a exclude din campionat – evenimentul s-a petrecut în etapa a 8-a – echipa Minerul Oraviţa.

În România, fapte similare s-au mai înregistrat în ligile inferioare, dar FRF (la Liga 2 şi Liga 3) şi AJF-urile (la Liga 4) nu au luat măsuri drastice. Reamintim, acelaşi individ care a intrat duminică seara pe gazon şi l-a lovit pe Galamaz a comis o faptă similară în primăvara anului 2010, când l-a lovit pe jucătorul Liuba de la Tricolorul Breaza, într-un meci disputat în Liga 2 de această echipă împotriva Petrolului. Despre acest caz nu s-a făcut nici o referire la momentul respectiv. Abia acum s-a aflat de respectivul eveniment. Şi tot acum s-a aflat că agresorul a fost sancţionat cu interdicţia de a intra pe un stadion pe timp de un an de zile. O nerespectare – de către Jandarmerie – clară a Legii 4/2008, care prevede un minim de 2 ani pentru o astfel de infracţiune.

De petardă nu se vorbeşte mai nimic

Cel de-al doilea eveniment grav petrecut duminică la Ploieşti îl reprezintă lovirea portarului Stelei, Tătăruşanu, de o petardă aruncată de un spectator. Foarte ciudat, despre acest eveniment se vorbeşte foarte puţin. Şi bănuim şi de ce. Conform reglementărilor UEFA, rănirea unui jucător cu un obiect aruncat din tribune se sancţionează astfel: meciul se suspendă; echipa căreia îi aparţine vinovatul pierde meciul cu 3-0 şi terenul este suspendat. Conform Legii 4/2008, aruncarea unei pedarde sau a altui obiect contondent sau coroziv atrage şi sancţiuni financiare pentru clubul organizator şi pentru firma care a asigurat securitatea.

Sancţiunile foarte dure prevăzute în regulamentele UEFA (şi care sunt obligatorii şi în competiţiile interne ale statelor afiliate) au drept punct de plecare un eveniment petrecut în 1971 în turul II al CCE (Cupa Campionilor Europeni. La meciul dintre Borussia Monchengladbach – Internazionale Milano 7-1, portarul italian Ivano Bordon a fost lovit de o piatră în ceafă. Meciul a continuat – pe atunci regulile nu erau aşa de stricte – dar rezultatul a fost anulat şi s-a dispus rejucarea meciului pe teren neutru. La rejucare s-a terminat 0-0, şi cum la Milano, Inter câştigase anterior cu 4-2, s-a calificat mai departe.

Regula anulării rezultatului şi rejucării meciului a datat până spre sfârşitul anilor ’80. După ce portarul lui Rapid Viena, Michael Konsel, a fost lovit de o petardă într-un meci de Cupa Cupelor, UEFA a luat decizia sancţionării cu meci pierdut la masa verde de către echipa ai cărei suporteri au comis agresiunea, suspendarea terenului. Evident, o agresiune soldată cu rănirea unui jucător, atrăgea automat şi suspendarea definitivă a meciului.

Violenţele au schimbat arhitectura stadioanelor în Bucureşti

Două evenimente de acum mai bine de 40 de ani au determinat forurile internaţionale să stabilească o serie de reguli speciale de protecţie pe stadioanele din România. Astfel, după incidentele din ziua de 1 decembrie 1965 de la meciul Dinamo Bucureşti – Internazionale Milano 2-1 (în minutul 65, sute de spectatori au năvălit pe teren pentru a-l fugări pe brazilianul Jair, care îl faultase intenţionat pe apărătorul român, Cornel Popa), UEFA a obligat ridicarea pe stadioanele din România a gardurilor de 2 metri dintre tribune şi teren. Măsura era obligatorie pentru jocurile internaţionale. În toamna anului 1968, după meciul Dinamo Bucureşti – West Browich Albion 1-1, spectatorii de pe Stadionul 23 august au aruncat cu diverse obiecte în jucătorii adverşi aflaţi în drum spre vestiare. După acest incident, UEFA a obligat ca toate stadioanele din Europa să beneficieze în zona de ieşire de la vestiare de un tunel (fix sau mobil) care să protejeze jucătorii de spectatori. Aşa a apărut pe primul stadion al ţării, acel mini tunel din sârmă care se prelungea până la pista de zgură a stadionului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.