În 2011 se schimbă sistemul de impozitare al caselor

Ministerul Finanţelor vrea să schimbe sistemul de taxare a proprietăţii. Cei care au mai multe case şi terenuri ar putea plăti mai mulţi bani de anul viitor, a declarat ministrul Sebastian Vlădescu. Dacă pentru apartamentele obişnuite impozitul va rămâne aproape la fel, proprietăţile cu suprafeţe mari (cel puţin 200 metri pătraţi) vor fi taxate mai mult.

Prezent la o emisiune televizată, ministrul Finanţelor a explicat noul sistem de taxare pornind de la un apartament cu două camere, unde impozitul este în prezent, de aproximativ 100 de lei. Probabil că impozitul va rămâne tot un milion de lei vechi, apartamentul cu două camere aparţine unor oameni care sunt în zona în care nu pot plăti mai mult de un milion de lei. Dar cineva care are 20 de apartamente cu două camere şi le foloseşte să realizeze venituri, nu este normal să plătească un milion de lei vechi”, a declarat Vlădescu.

Ministrul Finanţelor a precizat că noul sistem de taxare a proprietăţilor va include, de asemenea, o taxare diferenţiată în funcţie de suprafaţă. Nu este normal ca impozitul pentru o casă de 200 sau 400 de metri pătraţi să fie de trei milioane de lei vechi, a spus Vlădescu. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a precizat că proprietăţile închiriate pentru a obţine venituri suplimentare vor fi taxate suplimentar. Noul sistem de taxare a proprietăţilor ar urma să fie aplicat de anul viitor.

El a explicat că nu este normal ca persoanele care au locuinţe mari, de exemplu de 200 sau 400 de metri pătraţi să plătească un impozit de aproximativ 300 de lei.”Îmi dau o veste proastă şi mie, dacă o luaţi aşa de personal. Cred că, din punctul ăsta de vedere, o parte din cetăţenii României, care au avut şansa, priceperea sau şmecheria, cum se spune de multe ori, să fie mai bogaţi astăzi decât alţi cetăţeni români vor trebui să plătească mai mult”, a afirmat ministrul Finanţelor, răspunzând la o întrebare privind impozitul pe care îl va plăti ministrul Economiei, Adriean Videanu, care are o proprietate imobiliară de peste 1.000 de metri pătraţi.

Totodată, Vlădescu a arătat că, în prezent, o companie care deţine un bloc de birouri plăteşte un impozit pe proprietate diferit de o persoană fizică care obţine venituri dintr-o proprietate similară. „În lumea asta, în ghilimele spun, formula de penalizare a bogăţiei este plata de impozite şi taxe mai mari de către cei care sunt mai bogaţi şi, deci, mai mici de către cei care au venituri mai reduse”, a mai spus Vlădescu.

Persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, „o taxă de solidaritate” la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.

Taxa de solidaritate va fi impusă proprietarilor de mai multe locuinţe printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal.Documentul prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datorează în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.