În apărarea lui Angi Șerban: ”O formă dură de intimidare şi umilire”

Mai multe ONG-uri reclamă, luni, un abuz al Poliţiei la adresa protestatarei Angi Şerban, dusă la secţia de Poliție pentru o postare pe Facebook, unde ar fi fost percheziţionată.

Organizaţiile cer Ministerului de Interne, Inspecţiei Judiciare şi liderilor coaliţiei să investigheze situaţia şi apreciază că ”instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului”.

”Organizaţiile semnatare şi Coaliţia ONG-uri pentru Cetăţean îşi manifestă profunda îngrijorare cu privire la astfel de abuzuri în care autorităţile publice folosesc tactici de intimidare menite să descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare şi dreptul la protest. Libertatea de exprimare şi dreptul de a organiza şi de a participa la proteste paşnice sunt din ce în ce mai afectate de acţiunile instituţiilor de forţă din România”, au transmis, luni, organizaţiile semnatare, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, duminică seară, activista Angi Şerban a fost condusă la secţia de poliţie, de forţele de ordine, în urma unei postări pe care o făcuse în aceeaşi zi pe Facebook şi în care critica intervenţia în forţă a autorităţilor publice la protestul transportatorilor.

”Angi Şerban a fost ridicată de forţele de ordine de la o adresă diferită de aceea pe care o are în actele de identitate, fapt, de asemenea, extrem de îngrijorător, deoarece ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost găsită de poliţie şi dacă se afla sau nu deja sub supraveghere. Această acţiune a Poliţiei Române, prin care o persoană a fost ridicată cu mandat de aducere, de la o altă adresă decât domiciliul, condusă la sediul poliţiei şi percheziţionată corporal pentru o postare pe o reţea de socializare, reprezintă o formă dură de intimidare şi umilire a cetăţenilor care exprimă opinii critice la adresa instituţiilor de forţă şi, deci, un atac grav la adresa democraţiei. Aceste acţiuni creează un climat ostil, menit a descuraja cetăţenii să-şi exercite dreptul de a participa la adunări publice şi dreptul la liberă exprimare, inclusiv la critică”, mai arată organizaţiile.

Operaţiunea de ridicare şi conducere la secţie s-ar fi făcut în baza unui mandat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

”Faptul că nişte procurori au dat curs unei solicitări a forţelor de ordine prin care un cetăţean este subiectul unui mandat de aducere şi apoi percheziţionat, fără a fi acuzat de vreo faptă penală pentru care să fie relevantă  percheziţia, este deosebit de îngrijorător pentru statul de drept din România. Justiţia a acţionat în acest caz ca o unealtă a forţelor de ordine, comportându-se ca executantul unui ordin al Poliţiei şi nu ca un garant al respectării drepturilor individuale şi a legii. Considerăm că opinia exprimată de Angi Şerban pe reţeaua de socializare se încadrează în limitele libertăţii de exprimare. Aceasta nu doar că nu conţine suficiente elemente pentru a fi încadrată ca instigare publică la săvârşirea de infracţiuni, dar reprezintă o critică legitimă a acţiunilor publice şi disproporţionate ale forţelor de ordine în cadrul protestelor agricultorilor şi transportatorilor. Angi Şerban semnala şi critica, cu legitimă îngrijorare, prezenţa unor arme de foc în dotarea forţelor de ordine prezente la aceste proteste”, se mai arată în comunicat.

Organizaţiile fac referire şi la afirmaţiile Sindicatului Europol, potrivit cărora poliţiştilor şi jandarmilor li s-a cerut să oprească  agricultorii şi transportatorii care protestează în această perioadă inclusiv prin blocarea drumurilor publice.

”Credem că şi aceasta este o acţiune abuzivă, având în vedere dreptul Constituţional de a organiza şi participa la proteste. Disproporţionat considerăm că este şi zelul Poliţiei care anunţă public că a deschis 24 de dosare penale care vizează infracţiunea de instigare publică, în urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participă la acţiunile de protest ale transportatorilor şi fermierilor. Acţiunile de intimidare ale forţelor de ordine sunt incompatibile cu practicile unui stat democratic. Organizaţiile semnatare şi Coaliţia ONG-uri pentru Cetăţean îşi manifestă profunda îngrijorare cu privire la astfel de abuzuri în care autorităţile publice folosesc tactici de intimidare menite să descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare şi dreptul la protest”, se mai arată în comunicat.

ONG-urile atrag atenţia partidelor de la guvernare ”că instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului”.

”O astfel de strategie este absolut inacceptabilă raportat la valorile europene şi are potenţialul de a amplifica nivelul de nemulţumire a cetăţenilor români. Problemele sociale din România nu pot fi rezolvate prin deschiderea de dosare penale şi conducerea la secţie a persoanelor care îşi exercită dreptul la liberă exprimare. Într-un an electoral, principala preocupare a politicienilor trebuie să fie comunicarea directă cu cetăţenii, şi nu aplicarea de bastoane peste drepturi fundamentale. Democraţia poate fi garantată şi protejată doar cu respect pentru cetăţeni şi drepturile lor”, se mai arată în comunicatul citat.

Organizaţiile cer Ministerul de Interne să verifice modalitatea în care s-a desfăşurat acţiunea din 14 ianuarie 2024 împotriva lui Angi Şerban şi să facă publice concluziile acestei analize.

”Solicităm Inspecţiei Judiciare să verifice modul în care a fost emis mandatul de aducere a lui Angi Şerban şi să facă publică această analiză. Solicităm liderilor PSD şi PNL să se delimiteze de acţiunile abuzive ale poliţiei şi Parchetului şi să îşi exprime fără echivoc ataşamentul faţă de valorile democratice şi respectarea drepturilor constituţionale”, au mai transmis organizaţiile.

Comunicatul este semnat de: ActiveWatch, Centrul de Investigaţii Media, Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro Human Rights Research Centre, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia Rădăuţiul Civic, Mediawise Society, Asociaţia CIVICA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, APADOR-CH, Greenpeace România şi Centrul FILIA.

Postarea lui Angi Șerban pentru care a fost dusă la Poliție

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

37 de Comentarii

 1. lidera CORUPTIA UCIDE a fost saltata dintr-o casa in care nu locuia si nu era la furat

 2. Hmmmm, a uitat că și ea folosea forță pentru intimidare și răutate? Acum, că i s-au întâmplat ei, urla? A uitat că, daca împrăștii dezbinare si ură primești reverso poate engros?

 3. Nu-mi place tipa. Banuiesc ca este sorosisto-anarhista si firesc, pentru ca vine automat, romanofoba ! ong-ista pentru care este mai important progresul ideologiei”progressiste” decat al Romaniei. Adica la fel precum cominternistii comunisti de dinainte de Ceausescu pentru care era mai important succesul ideologiei comuniste decat propasirea Romaniei. Poate ma insel dar….

 4. Basistii din PDL/PNL se mai sprijina pe Angi si Marian ? Sunt foarte aproape sa nu mai faca PSD guvern cu ei.

 5. … gata… încă vreo trei din astea și nu mai trebuie cenzură, intervine ”autocenzura”, vom fi ca oițele alea care pășunează ”libere” pe ditamai coasta de munte, tarlaua fiind bineînțeles împrejmuită cu un abia sesizabil gard electric. Cât despre Angi … soarta Angi, când nu mai ești de folos sistemul acesta te execută primul.

 6. Tipa este genul care ar vrea sa sparga usa la guvern( ca la 10 decembrie) sa se aseze pe scaunul de prim-ministru si politia sa vina sa o intrebe :”sarut manusitele….scuzati intrebarea, domnisorica doreste sa aducem votkulita cu ghiata sau cu piper?

 7. Nu grasana asta se dădea dea dura pe covoarele lui Ceaușescu din Casa Poporului? La sapa,fa!

 8. Cu 3 shaorme momeală, venea singură la sediul poliției.
  Acum o să vadă cum e cu justiția pe care o apăra. Cine nu sare, ia condamnare! Dar cum să sară batoza asta?

 9. Se pare ca OENG-istii si activistii de baza sunt scosi la pensie ori trecuti pe linie moarta. Se simte o schimbare la butoane, iar cei care se antreneaza pentru a lua joystick-ul puterii vor sa aibe activistii si OENG-istii lor. Mai au nitel si baga niste clone virtuale sa atate masele pe „retele”, fiind mult mai ieftine si nici nu exista riscul sa o ia razna sub efectul unor substante ori sa tradeze. Dolly’s vor fi noile Angi 😁

 10. tovarasa Serban ce cautai intr-o locuinta in care nu domiciliezi,de cione te ascunzi?esti USRista?

 11. Auziti aici articol de lege:’ instigare publica la savarsirea de infractiuni’. Serios? Dar cand l-ati dat jos pe Ceausescu nu a fost instigare publica? Aia nu aveau voie sa scoata pustile? Deci daca se instaureaza un guvern mafiot la conducerea Romaniei, Jandarmeria are voie sa asculte telefoanele si sa ridice orice persoana, oricand, pt ca vrea guvernul jos PRIN FORTA! Cati vorbesc zilele astea pe retele despre guvernul asta mafiot ce asculta de UE pe care NU NOI I-AM VOTAT. A-ti votat voi toate legile fiscale pt agricultura Romaniei? Nu! Cum au tras Jandarmii in muncitorii din perioada interbelica? Nu au scos pustile sa ii omoare ca iesisera sa ceara conditii mai bune de munca?
  Cum sa iesi cu pusca in strada, nu conteaza ce fel de munitie ai, ce sa faci cu ea? In cine sa tragi? In masini? Unitatile speciale sunt chemate numai cand protestatarii scot pistoalele si atunci ala e razboi civil.
  Ce se mai aude de Ciocan, ala de la protestele Colectiv, ce ii impingea pe Jandarmi sa provoace protestatarii si sa ii impinga in timp ce el era imbracat in civil. Pe unde mai e? Dar pe jandarmul asta de a iesit cu pusca cum il cheama? Si mai e ceva, asta pt domnii ce conduc serviciile de Jandarmerie: guvernele trec, voi va trebui intr-o zi sa va justificati pensiile ce le ridicati.

 12. Descreierata asta grasana, instiga pe drogati sa-si apere „onoarea” cu sticle incendiare, nemernica asta jegoasa se crede mai presus de Legile Tarii, o somam pe trolgodita asta de „activista” sa-si apere drepturile ei de consumtoare de prafuri, si-i interzicem si refuzam dezaxatei de Angi X…sa ne apere, nici macar de tantari sau de muste.

 13. Avem vreo lege in Romania in care toti cetatenii romani pot purta arme letale, gen america? Si ce cauta Jandarmeria cu pusti in fata unor oameni neinarmati? Luati exemplul altor state. In Marea Britanie politia nu poarta arme. Este chemata unitatea inarmata cand se trag focuri de arma sau exista suspiciuni ca infractorul poarta arma. Situatia e analizata cu mult inainte ca unitatile inarmate sa intre in actiune. La fel e in Europa,stiu bine astia de la SAS ca doar ii antreneaza veneticii.
  Cine monitorizeaza media in timpul actiunilor sociale si de ce? Cine asculta telefoanele? E asta noua Politie politica ce implementeaza o noua ordine? Deci vechea politie politica ce asculta telefoanele romanilor era rea, voi aveti voie, sunteti acoperiti de legi. Care legi? Votate de cine? V-am votat ca sa trimiteti Jandarmeria sa ne bata cand iesim in strada si cerem pensii ca ale voastre?

 14. Asa ceva, dragi babuini, e scandalos! Lidera # cretinilor din 10 August sa fie priponita de politie?Oare toate ambasadele unchiului Soros s-au inchis?De ce nu bate din picior? Si cand ta gandesti cat suflet a pus tanti (maior!) in acele zile fierbinti, cand dragniia calare pe tunurile cu apa ale pompierilor facea baie galeriei dinamoviste, venita de la sighii la ordin, la chemarea erata, sa intre democratic in palatul victoriei! Pai asta mai e justitie securiceasca independenta, dragi babuini? Eu sper ca doctorita noasta-4% , de la briusel, luptatoare cu coruptia romanilor, sa ii sara bietei maiorese angi in aparare!PS Daca acum Angi e colonaleasa, tot in slujba erata, imi cer scuze!Friii angiii!

 15. @01364, „Ce se mai aude de Ciocan, ”

  -il gasesti la postu de apologisti ceaushisti NashuTV !

 16. Personal, sunt oripilat ! Abia acum au „amprentat-o” ? Cred ca trebuiau sa o salte de acum cativa ani, si sa stea de atunci la Targsor, in pensiune. Dar a fost protejata de „structuri”, pana cand au primit la-loc-comanda ! Astept sa li se ridice protectia si celorlalti derbedei cu care se inhaitase duduia, aia care fumau impreuna „interzise”, la „antrenamente”.

 17. ONG-urile pe ce lume traiesc ? Daca pe mine sau pe altcineva ma salta politia pentr faptele mele,imi sar in aparare ? Daca tot sunt finantate de statul roman , de ce legea sa nu fie si pentru ei ca si pentru mine -pulica frinarul ?Angie Serban are destule facute , si se crede mai presus de lege ? Si ” imberbul” Tivilica Marean -ceausescu la fel ? De cind lumea hotii si raufacatorii se apara intre ei.Si daca-l aresteaza pe Marean Tivilica poate apar si celelalte ONG-uri . Abia atunci stim catre cine se indreapta banii care ar fi fost mai bine folositi la alocatii , salariile profesorilor , infrastructura si de ce nu pentru seniorii nostri. Hai ” la cit mai multe ONG-uri” si la pradat bugetul pentru taiat frunze la ciini!

 18. In casa aceea primea lectii de vorbit porcos de la Marian Ceausescu……[Rumburak]

 19. …cu toata stima fata de comentatori, vbeste juristul din mine:daca postarea nu este trucata, intrebarea pusa de protestatoarea#este legitima si chiar nu reprezinta instigare la violenta!…nu este fireasca reactia de a nu iesi impotriva celor care te ameninta cu arme de foc-sunt plictisit, cate interventii ale reprezentantilor statului nu ati vazut, criticand portul si uzul de arma air soft, permis chiar si pt minori- cu un mijloc de reactie, fie el petarda, topor, sticla cu benzina?…sa fim seriosi, nu indemn la anarhie, vbesc doar despre exagerari!… chiar daca nu-i inghit pe lgbt-isti, adevarul este unul singur si tre sa razbata…

 20. ActiveWatch, Centrul de Investigaţii Media, Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro Human Rights Research Centre, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia Rădăuţiul Civic, Mediawise Society, Asociaţia CIVICA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, APADOR-CH, Greenpeace România şi Centrul FILIA – HAI SICTIR JIGODIILOR!
  Ce să spun: ABUZ ÎMPOTRIVA PROTESTATAREI! Auzi fă protestatoareo, eşti cumva transportatoare, agricultoare sau doar producătoare? Ce orificiu’ mumă-tii îţi dai tu cu părerea despre problemele pe care le au amărâţii ăia care stau în stradă cu guvernul? – CE CĂUTAŢI ACOLO NENOROCIŢILOR? DE CE VĂ DAŢI CU PĂREREA OAMENILOR DE NIMIC CARE SUNTEŢI VOI NIŞTE OAMENI DE NIMIC? Te-au luat la secţie? Să zici mersi că eşti în România şi nătărăilor din poliţie le este frică să aplice regulamentu’! – DACĂ ERAI ÎN AMERICA TE SĂLTAU, TE BURDUŞEAU CUM TREBUIE ŞI DUPĂ AIA TE ÎNTREBAU DE SĂNĂTATE! HUOOOOO LIPITORI SCÂRBOASE! HUO MĂLIN BOC, HUO CEAUŞESCU, HUO ANGI ŞERBAN ŞI HUO TOŢI CEI CE SUNTEŢI DE ACEEAŞI TEAPĂ!

 21. Trebuie să nu fii acasă ca să îi ei apărarea lui Șerban, despre ONG niște lipitori multe finanțate de guvern și de soros.

 22. Trebuia să se abțină de la îndemnul ăla cu cokteilul, dar poate s-a referit la cokteil Molotov – bere cu votka. Tipa mai mult îi încurcă pe protestatari și problema nu ar fi că e proastă ci că e o proastă harnică, din aia care se apucă să măture ca curva în ziua de Paști.

 23. Pe nișa respectiva țâșnise (sau mai degrabă se scursese) pachidermul parlamentar. Acum se baga ambele în fața, deși nu e corect. Pachidermul are finanțare asigurata de pe Kiseleff, astalalta (deși ieșise melodramatic din scena), parca ar pune și ea proboscisul la un nou patreon. Na, a mâncat si râtul ei o pâine.

 24. a intrat in foame si vrea sa-si faca reitrarea in meseria de protestatara de profesie. Cit despre unde a gasit-o politia este foarte bine care-i problema ca a gasit o scursura la alta adresa este bine ca a gasit-o. Iar despre perchezitie trebuia sa o faca ca daca avea o arma la ea desi eu nu cred mai repde ar fi gasit-o cu prafuri pentru liniute.Bravo ei si-a recistigat serviciul protestatara pe bani. Cit o avea salariul si daca este raportat la Anaf si de unde are ong bani de salariu ca doar nu face saibe si le vinde. Cine este sponsurul asta-i alt subiect pentru politie.

 25. tomlin Se mai sprijinea Iohanis cand era tanara, frumoasa si libera. Se sprijina mai multi ca au pe ce.

 26. Faptul ca nu ne place individa e una dar faptul ca e arestata pentru un mesaj intrebare e altceva, e abuz. Dar d-aia se si cheama fake democracy si la noi si in vest. Pentru ca atunci cand apare o problema manusile cad si se comporta toti ca regimul Ceausescu la Timisoara in decembrie 1989.

 27. @un limbric avea o iapa:
  Fata asta simte altfel decat tine. De ce n-o lasi in pace?

 28. Cineva din politie a facut exces de zel si a vrut sa-si arate fidelitatea pentru sistem. Pe de alta parte cucoana culege fix ce a semanat. Gud si bai! N-am gasit alta rima.

 29. In 2018 vataful strategic a decis guvernul lui Dragnea sa plece, Dragnea la puscarie cu toate inchinaciunile facute si sepcutele primite.
  In 2024 aceasi vatafi strategici au impus guvernul Ciolacu ramane anticoruptii nu mai sunt utili, la nevoie pot fi inchisi sa vada cine-i sefu.

 30. Yoi ” duamna ” elena popa ca bine va mai descrieti.Si mai sunteti si” harnica” !

 31. Intox-icatule > voi, otevistii l-ati ales pe Joha de 2x, nu eu ! Vreau sa te vad cum protestezi la promovarea in paginile Coti a coruptilor cu puscaria facuta la zi (Severin, Nascase). Sa sprijini creatiile securiste (USR, AUR, S.O.S.) iti arata adevaratul caracter. Succes la poze facute cu telefonul in Parlament, ocupatia opozitiei securistice in Romania !

 32. se lucreaza la atarnarea scursurilor sorosh de disperarea romanilor. unde-i revolta, hop si ei. unde-i „ceausescu”? l-ai pierdut?

 33. @Miorita – ” miorita laie ,laie bucalaie” poate ne spui tu ” oitza birsana” cum ” simte Angie ?Banii de la ONG ca sa taie frunza la ciini ? Ia citeste ce frumos o descrie @ Elena Popa .Asa-i ca Elena simte altfel ?Dar tu linoasa si” tzitzoasa” cam cita lina si brinza ai produs ?Si daca le ai cu cocteilurile , nu alea ” Molotov” ca alea-s deja desuete ,Am o cunostinta care cauta o barmanita ce se pricepe la cocteiluri. Ce zici te bagi ? Sau e mai bine la ONG , acolo vin banii de la buget , tu in loc sa pasti tai frunza la ciini si rumegi banutii ce ar fi trebuit sa mearga la un copil , o persoana cu dizabilitati , un pensionar sau un PROFESOR. Da un Profesor ca sa va educe . Pe voi si plozii vostri .Poate-ti aduci aminte ( daca ai invatat) : ” Cimpul alb oile negre , cin ‘le vede nu le crede , cin ‘ le paste le cunoaste” !Hai ” draga” Mioritzo , fa si tu ceva productiv ca de taietori de frunze la ciini e plina tara . Si ” simt” astia de nu-ti vine sa crezi.Sa nu uit -te saluta Dide , Bot si mai ales Tivilica tembelica ceausescu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.