În ce stare se află companiile unde statul este acţionar

Dintre cele 278 de companii la care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este acţionar majoritar sau minoritar, 18 societăţi nu şi-au depus încă bilanţul pentru anul 2015, 136 au înregistrat un profit total de aproape 294 de milioane de lei, iar 123 au raportat pierderi în valoare de aproape 250 de milioane de lei, în anul 2015, se arată într-un comunicat al deputatului liberal Andreea Paul Vass.

Potrivit acesteia, starea companiilor monitorizate sau administrate de AAAS a fost cel mai adesea caracterizată de disfuncţionalităţi, lipsă de transparenţă şi politizare excesivă. Această realitate a făcut obiectul unei interpelări parlamentare cu privire la „situaţia companiilor de stat”, pe care politicianul a adresat-o către patru instituţii cheie ale statului: Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei, în data 29 noiembrie a.c.

„Din răspunsul pe care l-am primit recent de la AAAS, tragem câteva concluzii:

* Cele 278 de companii la care AAAS este acţionar au înregistrat în anul 2015 un excedent cumulat de aproape 45 de milioane de lei, în condiţiile în care 18 dintre aceste companii nu şi-au depus încă bilanţul. Aproape jumătate din acest excedent declarat echivalează cu cheltuielile de funcţionare ale AAAS care se ridică la 20,7 milioane lei, în anul 2016, pentru cei 220 de angajaţi ai săi.

* Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de către companiile Sometra (89,7 milioane lei), Studiourile Media Pro de la Buftea (30,5 milioane lei) şi Unita Turism Holding cu sediul la Timişoara (27,3 milioane lei). Pierderile acestor trei companii reprezintă mai mult de jumătate dintre pierderile totale înregistrate, mai precis 59% din companiile la care AAAS este acţionar.

* Cele mai mari profituri au fost înregistrate de companiile Romaqua Group (Borsec) care a înregistrat un profit în anul 2015 de aproape 47 milioane lei, Zaharul (Oradea) cu un profit de 38,6 milioane lei, Cimcomplex Borzeşti cu un profit de 13 milioane de lei, respectiv Imotrust cu un profit de 8,5 milioane de lei şi Ropharma/Iassyfarma care a înregistrat câştiguri de 7,9 milioane lei, în anul 2015. Profiturile primelor 3 companii reprezintă 33% din totalul excedentelor înregistrate”, a spus Andreea Paul Vass.

Potrivit politicianului, nu mai există niciun argument pentru finanţarea publică a unei instituţii de tipul AAAS, care de la bun început a fost croită pe termen limitat. „Politicul a găsit mereu variante pentru prezervarea sinecurilor şi supra-popularea acestei instituţii, cu eficienţă atât de redusă în monitorizarea şi valorificarea activelor statului şi cu atribuţii suprapuse în bună măsură cu cele ale Ministerelor de Economie şi de Finanţe. Iniţial, numit Fondul Proprietăţii de Stat: 1992 — 2000, apoi APAPS şi AVAB: 2000 — 2004, AVAS: 2004 — 2012, şi iată AAAS din 2012 până în prezent”, a mai declarat Andreea Paul Vass.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.